Sľúbili sme si lásku. Na námestiach opäť žiadali spravodlivosť

TA3 TASR SITA
17.11.2019 18:04

Obmedzenia na cestách, ale aj dobové autobusy, spomienkové zhromaždenia či vernisáže. Slovensko si množstvom podujatí pripomenulo 30. výročie 17. novembra 1989 - kľúčového dňa, kedy sa po masových demonštráciách i brutálnych zásahoch silových zložiek začal lámať komunistický režim v Československu. Udalosti tohto dňa sme sledovali spolu s vami.

Online sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

23:54 Ako vnímajú udalosti v roku 1989 športovci? November totiž zmenil aj samotný šport, o tejto téme sme sa rozprávali s olympionikmi.

23:16 Predseda parlamentu v priebehu dnešného dňa odcestoval do Prahy na stretnutie šéfov parlamentov V4. Aj tam si uctil spomienku na Nežnú revolúciu.

22:31 V Devínskej novej Vsi postavili kovové zátarasy, ktoré bránili chodcom a cyklistom prejsť na druhú stranu do Rakúska. Cyklomost slobody bol symbolicky uzavretý ako spomienka na November 89. Takto to vyzeralo.

21:41 Na novembrové udalosti sme spomínali v Bratislave, v Košiciach či v Banskej Bystrici. Pozrite sa, ako to vyzeralo v jednotlivých mestách.

21:18 Na pražskom Václavskom námestí počas osláv zaznelo aj posolstvo od tibetského duchovného vodcu dalajlámu. "Prezidenta Havla si budem navždy pamätať," odkázal Dalajláma. "Ak sa budeme snažiť, môže byť toto storočie storočím mieru a súcitu, a vy, Česi, môžete k tomu veľmi prispieť," zneli slová tibetského duchovného vodcu.

20:48 Nežnú revolúciu si pripomenuli aj Košice spomienkovým mítingom pred Štátnou vedeckou knižnicou, z balkónu ktorej sa v novembri 1989 tváre revolúcie prihovárali demonštrantom požadujúcim slobodu a demokraciu. Podujatie sa nieslo pod názvom Pocta Novembru – Spájanie generácií. Na míting prišlo zhruba 1500 ľudí.

kosicc_ac1100ae-d150-2b01.jpg

20:37 S príhovorom k výročiu vystúpil aj Andrej Danko. Pozrite si aj jeho vyjadrenia k slobode či súčasným médiám.

20:22 Pozrite sa, čo si o zmenách a o odkaze revolúcie myslí premiér.

20:08 S príhovormi vystúpili v televízii RTVS premiér aj predseda parlamentu. Peter Pellegrini zdôraznil, že sedemnásty november patrí všetkým a nik nemá právo si ho privlastňovať. "Dnes sa svet opäť mení, hoci zmena je rafinovanejšia a menej viditeľná na prvý pohľad. Ale je možno ešte zásadnejšia ako pred 30 rokmi," skonštatoval.

Podľa Andreja Danka je sloboda najvyššia hodnota, musíme ju chrániť a bojovať o ňu každý deň. "Pred tromi desiatkami rokov sme ju vybojovali na našich uliciach. Napriek tomu ju musíme chrániť a bojovať o ňu, a to každý deň," povedal.

20:03 Pozrite sa, ako to vyzeralo na zhromaždení iniciatívy Za slušné Slovensko v Bratislave, kam prišli tisíce ľudí.

19:45 Na budove na Národnej ulici v Banskej Bystrici odhalili pamätnú tabuľu, ktorá je poctou iniciatíve Verejnosť proti násiliu. V pohnutých novembrových dňoch v roku 1989 v nej sídlilo Krajské koordinačné centrum VPN.

tabula_ac1100ae-951d-451d.jpg

19:28 Premávka bratislavských električiek je obnovená, všetky električky sa postupne napájajú na svoje stále trasy a cestovné poriadky.

19:23 Iniciatíva Za slušné Slovensko vyzdvihla na zhromaždení na Námestí slobody v Bratislave úlohu občianskej spoločnosti. Vyzvala ľudí, aby stále žiadali lepšiu krajinu.

19:02 Predseda parlamentu Andrej Danko v Národnom múzeu v Prahe zdôraznil, že aj v dnešnej dobe, keď existuje veľké množstvo dezinformácií, je potrebné si uvedomovať, že pravda je jediná. Najlepšia ideológia je podľa neho zdravý rozum. Vo svojom prejave spomenul aj spoločnú cestu, ktorú prešli bok po boku Česi a Slováci v spoločnom štáte.

18:33 Pri Bráne slobody na Devíne sa stretli aj predstavitelia Vyšehradskej štvorky. Pripomenuli si obete a k pamätníku položili vence. Pozrite si aj krátky prejav premiérov Petra Pellegriniho a Andreja Babiša.

17:38 Na Námestí SNP v Bratislave vystúpili viacerí predstavitelia opozície, ktorí žiadali spravodlivosť. V závere podujatia Verejnosť za spravodlivosť zaznela aj pieseň Sľúbili sme si lásku, ktorá je nazývaná aj hymnou Nežnej revolúcie.

17:16 Novembrové udalosti si pripomína aj iniciatíva Za slušné Slovensko, symbolicky o 17:11 zorganizovala zhromaždenie na Námestí slobody v Bratislave.

17:13 Bratislavské električky jazdia po zmenených trasách pre oslavy 30. výročia Nežnej revolúcie. Námestie SNP je pre oslavy uzavreté. Informoval o tom manažér PR a marketingu Dopravného podniku Bratislava Martin Žarnovický. DPB prosí cestujúcich o trpezlivosť.

17:08 Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi symbolicky uzavreli na pamiatku štátnych hraníc a obetí Železnej opony. Pozrite sa, ako to vyzeralo.

16:41 Pozrite si aj živý vstup našej redaktorky z Námestia SNP v Bratislave, kde sa momentálne koná podujatie Verejnosť za spravodlivosť.

16:33 Obete niekdajšieho režimu si uctili aj na cintoríne v bratislavskej Vrakuni. Vence k pamätníku politických väzňov prišli položiť predseda parlamentu Andrej Danko aj minister obrany Peter Gajdoš.

16:11 Na bratislavskom Námestí SNP sa začalo podujatie organizované hnutím OĽANO. Nesie názov Verejnosť za spravodlivosť a vystúpi na ňom aj demokratická opozícia.

15:49 V rámci programu k 30. výročiu Nežnej revolúcie, ktorý sa konal v Národnom múzeu v Prahe, vystúpil s prejavom aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Ak sa podľa neho stredoeurópske štáty vzdajú svojej suverenity, bude to znamenať koniec demokracie.

15:31 Pozrite si aj príhovory štátnych predstaviteľov pri pietnej spomienke na obete bývalého režimu.

15:05 Predseda NR SR Andrej Danko si uctil obete komunistického režimu pri Bráne Slobody na Devíne a odcestoval na dvojdňovú pracovnú cestu do Prahy, kde sa zúčastní na programe k 30. výročiu Nežnej revolúcie.

14:35 Do špeciálneho vydania Štúdia TA3 venovaného Nežnej revolúcii sme si zavolali slovenského publicistu a vysokoškolského pedagóga žijúceho v ČR Karola Lovaša.

14:25 V mimoriadnom vydaní relácie V politike sme mali zaujímavých hostí. Na tému Nežnej revolúcie sme diskutovali s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, predsedom NR SR Andrejom Dankom, premiérom Petrom Pellegrinim a exklúzivnym hosťom bol bývalý prezident a premiér ČR Václav Klaus.

14:15 V našej relácii V politike sme privítali prezidentku Zuzanu Čaputovú. Podľa nej nám Nežná revolúcia priniesla slobody a práva, o ktorých sa nám predtým ani nesnívalo.

13:40 V relácii v Politike sme diskutovali aj s premiérom Petrom Pellegrinim, kde odporúča mladým generáciám, aby nebrali slobodu a výdobytky dnešnej doby ako samozrejmosť.

13:20 Takisto sme v našej relácii diskutovali aj s predsedom NR SR Andrejom Dankom Zdôraznil, že aj vďaka novembrovým udalostiam je Slovensko v súčasnosti zvrchovaným štátom.

12:50 Ako pred 30 rokmi prebiehali demonštrácie a ako si národ vybojoval slobodu? Pozrite si tie najzaujímavejšie momenty.

12:20 Na fasáde Bratislavského hradu bude po prvý raz videomapping. Pripomenie udalosti, ktoré viedli k Nežnej revolúcii.

12:00 Premiér Peter Pellegrini v Národnom múzeu v Prahe vyzdvihol vzájomnú prepojenosť revolučných hnutí, ktoré viedli k pádu komunistických režimov v strednej Európe.

11:25 Pozrite si príhovory premiérov krajín Vyšehradskej štvorky, ktorí sa v rámci osláv výročia stretli v pražskom Národnom múzeu.

10:40 V súvislosti s večerným spomienkovým mítingom dopravný podnik mesta Košice posilňuje dopravu v centre mesta. Mimoriadna električková linka číslo 1 bude vypravená od 17.00 do 21.00 h a autobusová linka číslo 51 bude v tomto čase premávať každých desať minút.

10:10 Vypočujte si s nami silné piesne, ktoré si pred 30 rokmi spievali uzimené námestia. Viete, ktorá z nich je považovaná za akúsi neoficiálnu hymnu Nežnej revolúcie?

9:40 Český premiér Andrej Babiš prišiel zavčasu ráno položiť kvety na pražskú Národnú triedu. Na mieste ho už však čakali demonštrati, ktorí na neho pokrikovali.

8:50 Premiér Peter Pellegrini odcestoval do Prahy, kde sa zúčastní na programe k 30. výročiu Nežnej revolúcie v Národnom múzeu v Prahe. V rámci programu vystúpi s prejavom.

8:20 30 rokov po páde Železnej opony zažíva naša spoločnosť digitálnu revolúciu. Tá so sebou prináša aj šírenie dezinformácií, či nenávistné prejavy na sociálnych sieťach. Aký názor na to majú prezidentka Zuzana Čaputová a bývalá premiérka Iveta Radičová?

7:50 Mladí ľudia majú o novembrových udalostiach málo informácií. Niektorých sme sa opýtali na ulici.

7:40 V Bratislave je potrebné počítať s dopravnými obmedzeniami. Od 16.30 do 17.15 h bude čiastočné obmedzená doprava v úseku od bratislavského letiska na Ivanskej ceste v smere na obchvat diaľnice D1 do Devína. Následne v čase približne od 17.30 do 18.00 h varujú policajti pred čiastočne obmedzenou premávkou na Botanickej ulici, Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu, Šafárikovom námestí a Pribinovej ulici.

7:30 Prinášame vám aj ďalšie podujatia v Bratislave:

Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi bude symbolicky uzavretý na pamiatku uzavretých štátnych hraníc a obetí Železnej opony. Cez most sa bude dať prejsť len s cestovnou doložkou a opäť ho otvoria od 18.00 h.

Pri ústrednom Pamätníku popraveným a umučeným politickým väzňom komunizmu na cintoríne vo Vrakuni sa bude konať o 11. hod. konať pietna spomienka.

Pri pamätníku Brána slobody pod hradom Devín sa uskutoční o 12. hod. svätá omša. Za účasti prezidentky Zuzany Čaputovej sa bude o 14. hod. konať pietna spomienka na obete komunistického režimu. Budú sa odovzdávať aj ocenenia Biela vrana. Slávnostný program sa za účasti prezidentky, verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej a ďalších hostí začne o 16.00 hod. v novej budove Slovenského národného divadla.

Ekumenická bohoslužba vďaky za dar slobody sa uskutoční v Primaciálnom paláci o 16.30 hod. Počas bohoslužby zaznejú známe skladby Novembra 89.

O 17. hod. sa bude konať sviečkový pochod k pamätníku "Obetí železnej opony", začne sa čítaním mien obetí železnej opony.

Pri tejto príležitosti do hlavného mesta zavítajú aj premiéri Českej republiky, Poľska a Maďarska, Andrej Babiš, Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán, ktorých bude hostiť predseda vlády Peter Pellegrini.

7:20 Ako sú na tom ďalšie mestá?


O 16.30 hod na banskobystrickom Námestí SNP vystúpi spevácky zbor Superar - Za slobodu s programom k Novembru 89. Na niekdajšom sídle krajského Koordinačného centra Verejnosť proti násiliu v Banskej Bystrici o piatej popoludní slávnostne odhalia pamätnú tabuľu. Na Námestí SNP sa stretnú občania, osobnosti Novembra a ich mladí nástupcovia, ktorí si odovzdajú pomyselné kľúče k slobode. 

O 15:00 sa v Košiciach uskutoční spomienková slávnosť Pocta novembru. Podujatie sa koná v historickej radnici.
V priestoroch košickej Dolnej brány bude o 18.00 hod. spomienkové stretnutie Pocta novembru - spájanie generácií.

7:15 V mestách po celom Slovensku sa pri príležitosti výročia konajú výstavy venované revolúcii, besedy, tematické divadelné predstavenia a ďalšie spomienkové udalosti. Najviac podujatí pripravili v hlavnom meste.

Slovenské národné múzeum oslávi 17. november aj jazdami historickými vozidlami. SNM - Historické múzeum začína predaj nulovej eurobankovky s motívom Nežnej revolúcie. Nežnú revolúciu pripomenie aj 3D projekcia na Bratislavskom hrade. Po západe slnka predvedie množstvo svetelných a zvukových efektov a vytvorí špeciálnu multimediálnu šou. 

Dopravný podnik hlavného mesta posiela do ulíc rovnaké vozidlá, aké v roku 1989 vozili študentov na protesty. V uliciach budú aj ďalšie historické električky a autobusy. Dnes zaznie v Redute aj slávnostný koncert Slovenskej filharmónie a Slovenského filharmonického zboru. Publikum si na úvod vypočuje ôsmu symfóniu Alexandra Moyzesa pod názvom „21. 8. 1968“, ktorá bola do roku 1989 zakázaná. 

Dnes zaznie v Redute aj slávnostný koncert Slovenskej filharmónie a Slovenského filharmonického zboru. Publikum si na úvod vypočuje ôsmu symfóniu Alexandra Moyzesa pod názvom „21. 8. 1968“, ktorá bola do roku 1989 zakázaná. 

Štátne oslavy Nežnej revolúcie vyvrcholia galavečerom v SND.

7:10 Väčšina Slovákov a Čechov vníma Nežnú revolúciu a zmeny, ktoré priniesla, pozitívne. Čo ukázal prieskum verejnej mienky?

7:05 Demokracia v strednej a východnej Európe čelí mnohým výzvam. To, ako sa zmenil náš región po páde komunizmu, hodnotili odborníci z celého sveta na Univerzite Komenského v rámci konferencie November 89 - 30 rokov po.

7:00 Bratislava má nové Námestie Nežnej revolúcie. V súvislosti s 30. výročím Nežnej revolúcie tak pomenovali časť Námestia SNP, konkrétne priestor pred Starou tržnicou v centre mesta. Námestie slávnostne uviedli v sobotu podvečer.

S iniciatívou premenovať časť Námestia SNP na Námestie Nežnej revolúcie prišiel ešte v lete primátor Bratislavy Matúš Vallo. Argumentoval tým, že Nežná revolúcia, rovnako ako SNP, symbolizujú odpor verejnosti voči totalite a prejavenie vôle občanov po slobode. "Preto si myslíme, že tieto dve dejinné udalosti a dve námestia pomenované podľa nich majú mať dôstojné miesto vedľa seba," vysvetlil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok