Podozrenia z korupcie ministrov pridelili exšéfovi tímu Kuciak

TA3 SITA TASR
14.11.2019 14:10

Vyšetrovanie podozrení z podplácania ministrov súčasnej vlády, ktoré vyplynuli z výpovedí obvineného Zoltána Andruskóa, bude mať na starosti bývalý šéf tímu objasňujúceho vraždu novinára Jána Kuciaka Peter Juhás. Po zasadnutí parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť to povedal policajný prezident Milan Lučanský.

Podozrenia z korupcie ministrov pridelili exšéfovi tímu Kuciak
ČTK (ilustračná fotografia)

„Aby sa prešetrili všetky veci, ktoré tam vypovedá, aby s tým pracoval človek, ktorý má s tým skúsenosti a vie ako pracovať," zdôvodnil Lučanský.

Policajný prezident pred výborom vysvetľoval práve rozpustenie tímu, ktorý viedol Juhás. Kritika tohto kroku je podľa neho nemiestna. V prípade, že by súd prípad vraždy vrátil na došetrenie, bude na tom podľa Lučanského pracovať ten istý vyšetrovateľ. „Lebo je to zaužívané pravidlo. Ja počas svojej kariéry som sa nestretol s tým, že by to robil niekto iný, lebo má načítaný spis, vie o všetkých veciach, vie o všetkých svedkoch," zdôraznil Lučanský.

Podľa medializovaných informácii vypovedal Zoltán Andruskó, ktorý bol pôvodne obvinený v kauze vraždy Kuciaka a neskôr vyčlenený na samostatné konanie, aj o korupčných podozreniach v súvislosti s ministrami súčasnej vlády. Konkrétne údajne išlo o korupciu pri vybavovaní povolení pre zahraničných robotníkov. Jedným z mien, ktoré sa v médiách spomínalo, bola ministerka vnútra Denisa Saková. Tá v tejto súvislosti povedala, že nemá čo skrývať a má čisté svedomie. „Skutočne nechápem, kto mu to poradil, prečo si to vymyslel alebo ho to napadlo, zrovna po 13 mesiacoch väzobného stíhania," dodala Saková. Ďalšími spomínanými sú minister práce Ján Richter a bývalý štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček. Obaja obvinenia Zoltána Andruskóa odmietli.

Nezaradený poslanec a člen výboru Ľubomír Galko uviedol, že Lučanský spomenul aj pokračujúce úniky. "Veľmi explicitne naznačil, že unikajú informácie zo špeciálnej prokuratúry alebo od právnych zástupcov," interpretoval. Mal popísať napríklad prípady, keď mali novinári informácie skôr ako policajti. ÚŠP to poprela. "Úrad špeciálnej prokuratúry kategoricky odmieta nezmyselné a ničím nepodložené údajné vyjadrenia týkajúce sa úniku informácií z Úradu špeciálnej prokuratúry v trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," uviedla hovorkyňa Jana Tökölyová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok