V Ždiari je mimoriadna situácia, Demänovskej doline hrozí povodeň

TA3 TASR
13.11.2019 10:18

Zlé počasie robí poriadne problémy v Tatrách aj na Liptove. Mimoriadnu situáciu vyhlásili v obci Ždiar pod Belianskymi Tatrami. Dôvodom je množstvo popadaných stromov, ktoré zatarasili miestne komunikácie aj hlavnú cestu v smere na Poľsko. Tretí stupeň povodňovej aktivity museli vyhlásiť v Demänovskej Doline, kde hrozilo vyliatie potoka.

Došlo aj k poškodeniu domov

„Vietor začal fúkať už v utorok poobede, ale to padlo len niekoľko menších stromov či konárov. Zhoršovať sa to začalo večer, najviac stromov padlo v okolí obecnej časti zvanej Príslop, kde poškodili aj elektrické vedenie, a Podspády a Tatranská Javorina tak ostali bez prúdu. Potom začalo padať väčšie množstvo stromov aj na hlavnú cestu a tu u nás v Ždiari, v smere do Monkovej doliny, popadalo asi 30 stromov na cestu a tam je to stále neprejazdné,“ priblížil situáciu starosta obce Ždiar Pavel Bekeš s tým, že dobrovoľní i profesionálni hasiči, ako i miestni ľudia boli v teréne prakticky počas celej noci a v prácach na odstraňovaní škôd pokračovali.

Starosta odhaduje, že škody na majetku budú vysoké, pretože stromy poškodili drôty elektrického vedenia, zábradlia, vyvrátené sú viaceré smerové tabule a niektorým obyvateľom poškodili aj domy. „Škody budú veľké aj na lesných porastoch, veľmi veľa stromov podľahlo náporu vetra, čo som mal možnosť skontrolovať, tak napríklad v okolí materskej škôlky je takmer všetko zvalené,“ doplnil Bekeš.

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove doplnil, že prvý výjazd mali hlásený v utorok krátko pred 19. hodinou, keď popadali stromy na štátnu cestu I/66. "Cesta bola neprejazdná takmer do 3. hodiny, na sprejazdnení pracovali ôsmi príslušníci HaZZ z Kežmarku a Popradu a štyria dobrovoľníci zo Ždiaru, ktorí pomocou motorových píl odstraňovali popadané stromy z vozovky," uviedol operačný dôstojník s tým, že okolo 1. hodiny pomáhali hasiči z Kežmarku aj pri čiastočne strhnutej streche jedného z rodinných domov v Ždiari. Zároveň niekoľko stromov spadlo aj na cestu za Vikartovcami smerom na Šuňavu, na ich odstraňovali pracovalo niekoľko dobrovoľných hasičov z Vikartoviec a Liptovskej Tepličky.

Problémy sú aj na Liptove. Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila ráno starostka Demänovskej Doliny Ľubomíra Klepáčová. V obci aktuálne zasahujú profesionálni aj dobrovoľní hasiči. Podľa starostky hrozí vybreženie potoka.

Výpadky elektriny

Bez elektrickej energie boli obyvatelia prihraničnej obce Tatranská Javorina. Starostka Alena Pitoňáková uviedla, že zatiaľ nebolo nutné vyhlásiť mimoriadnu situáciu, keďže škody na majetku nezaznamenali. "Problémy boli v časti Príslop, kde spadnuté stromy pretrhli vedenie, a tak sú všetky naše obecné časti bez elektriny. Situáciu sa ale pokúšame čo najskôr vyriešiť a do hodiny by mohlo byť jasnejšie, ako budeme postupovať. Dúfame, že to čo najskôr odstránia," uviedla s tým, že bez elektriny boli obyvatelia od utorka od 18. hodiny. Starostka verí, že situáciu nezhorší dážď, ktorý je v oblasti dosť intenzívny a hladiny riek a potokov sa začínajú dvíhať.

Škody po silnom vetre monitorovali aj lesníci, Martina Petránová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku informovala, že najviac stromov spadlo na Orave a práve v okolí Tatranskej Javoriny a Ždiaru. "Neprejazdná bola cesta medzi Zubercom a Zverovkou, popadané stromy hlásili aj z Oravíc a Habovky. Nepriechodná bola Javorová dolina, tú sa už podarilo sprejazdniť, do Bielovodskej doliny šli naši pracovníci teraz. Najlepšie obišla centrálna časť Tatier, ktorú, zdá sa, vietor obišiel. Keďže stále silno prší a miestami fúka, turistom odporúčame, aby si túry naplánovali radšej na iné dni," upozornila Petránová s tým, že rozsah škôd na lesnom poraste zatiaľ nevyčíslili.

Tretí povodňový stupeň v niekoľkých obciach

Problémy sú aj na Liptove. Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila ráno starostka Demänovskej Doliny Ľubomíra Klepáčová. V obci zasiahli profesionálni aj dobrovoľní hasiči. Podľa starostky hrozí vybreženie potoka. "Výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa naplnili, intenzívne prší. Situáciu celý čas monitorujeme, robia sa všetky protipovodňové opatrenia. Dážď zatiaľ neustáva, uvidíme, ako sa to bude vyvíjať ďalej," priblížila Klepáčová.

Silné dažde dvíhajú hladiny aj viacerých ďalších vodných tokov na Liptove. Najkritickejšia situácia je podľa riaditeľky Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši Evy Krajčiovej práve v Demänovskej Doline, tretí povodňový stupeň však vyhlásili v ďalších piatich obciach na Liptove. "Problémy hlásia aj z Liptovského Jána. Potok v Demänovskej Doline sa zatiaľ nevylial, no na niektorých miestach je to na hrane. Robíme opatrenia, voda však stále stúpa a dosť rýchlo," doplnila Krajčiová.


SHMÚ na stredu varoval pred povodňami. V okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Gelnica vyhlásili výstrahy tretieho stupňa. "Vzhľadom na očakávaný a pretrvávajúci trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia.

Zlé počasie si vyžiadalo aj záchrannú akciu na opačnej strane našich veľhôr. Štyria horskí záchranári zo Západných Tatier zasahovali v noci na vrchole Blyšť. Pomoc potreboval vyčerpaný 45-ročný poľský turista, ktorého na horách zastihlo nepriaznivé počasie, sprevádzané mimoriadne silným vetrom. Po príchode na miesto muža zateplili a odprevadili k terénnemu vozidlu v Račkovej doline. Odtiaľ pokračovali do domu HZS v Žiarskej doline, kde muž prečkal noc. Záchranná akcia sa skončila krátko pred polnocou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok