Tisíce Saakašviliho prívržencov žiadali odvolanie prezidenta Porošenka

TA3 TASR
10.12.2017 16:45

Niekoľko tisíc prívržencov vodcu ukrajinskej opozície Michaila Saakašviliho sa zišlo na Námestí nezávislosti v centre Kyjeva, aby žiadali jeho prepustenie z väzenia a domáhali sa impeachmentu súčasného prezidenta Petra Porošenka.

Politika nie je obchod

Saakašvili bol zadržaný v Kyjeve 8. decembra. Je podozrivý z pomoci členom zločineckých organizácií a zatajovania ich trestnej činnosti. Ukrajinská generálna prokuratúra totiž Saakašviliho podozrieva, že sa sprisahal s ukrajinským podnikateľom s väzbami na Rusko s cieľom zosadiť prezidenta Petra Porošenka. Saakašvili všetky obvinenia odmieta. Jeho právnik už v sobotu informoval, že Saakašvili začal protestnú hladovku.

Saakašviliho manželka Sandra Elisabeth Roelofsová podľa AP vo svjom príhovore k zhromaždeným vyhlásila, že ukrajinské úrady zašli priďaleko, keď zadržali jej manžela. Porošenkovi, ktorý sa pred zvolením za prezidenta venoval vedeniu veľkej cukrovinkárskej firmy Roshen, treba podľa Roelofsovej ukázať, že "politika nie je obchod a ľudia nie sú tovar".

K výzvam na Porošenkovo odvolanie z prezidentského úradu sa pridal aj Saakašviliho spojenec Jehor Sobolev, ktorého ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal z funkcie predsedu parlamentného výboru pre boj s korupciou. Sobolev tiež navrhol vytvoriť výbor národnej spásy.

Kleptokracia k demokracii

"Impeachment je spôsob, ako sa dostať z kleptokracie k demokracii," vyhlásil Sobolev k zhromaždenému davu. Na zhromaždení sa zúčastnili aj prívrženci krajne pravicovej nacionalistickej skupiny Pravý sektor a skupina veteránov z bojov proti proruským separatistom na východe Ukrajiny. Demonštranti sa potom presunuli k väzobnej väznici, kde sa Saakašvili momentálne nachádza, a potom pred budovu generálnej prokuratúry, kde žiadali odvolanie generálneho prokurátora Jurija Lucenka.

Počas krátkeho mítingu pri väzobnej väznici demonštranti hodili niekoľko kameňov do výkladov na obchode patriacom Porošenkovej firme Roshen. Žiaden z ľudí, ktorí boli v obchode nebol zranený. Na majetku firmy došlo len k malej škode. Agentúra RIA Novosti informovala, že súd v Kyjeve v pondelok rozhodne o ďalšom Saakašviliho osude. Vystupujúci na nedeľnom mítingu vyzvali prítomných, aby sa v pondelok dostavili pred budovu príslušného súdu. Apelovali na nich tiež, aby sa zúčastňovali na mítingoch organizovaných Saakašviliho Hnutím nových síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok