Viem, že ma zabijú. Som mŕtvy. Zverejnili nahrávku Kočnera a Trnku

TA3 SITA TASR
14.10.2019 08:04

Na verejnosť sa dostali časti zo 70-minútovej údajnej nahrávky rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom Kočnerom. Zvukový záznam z leta 2014 si spravil Kočner a teraz ho získal Denník N. Ak je nahrávka autentická, môže obsahovať mimoriadne závažné skutočnosti.

Prestaň klamať. Zabijú ťa

Úryvky prepisu rozhovoru, tak ako ich interpretuje Denník N, naznačujú vzťah oboch menovaných. Kočner mal varovať bývalého generálneho prokurátora, že ho zabijú. Dôvodom malo byť, že Trnka sa pokúsil vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka Gorilou, teda nahrávkou jeho rozhovorov v konšpiračnom byte, o ktorej bol Haščák presvedčený, že už neexistuje.

„Ešte raz, prestaň klamať. Zabijú ťa,“ zúri Kočner. „Ja viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy,“ odpovedá rezignovane Trnka a povie aj to, že je pripravený si sám kúpiť guľku do hlavy. Zabijú ťa, ale odserie si to aj tvoj syn, ty k…t. Hovorím ti, prestaň klamať a nehádž to na nich,“ hovorí Kočner.

Ten si kúpil Gorilu a jej kópiu uložil v trezore Trnku. Veril tomu, že trezor generálneho prokurátora je naozaj bezpečné miesto, kde sa nikdy nemôže uskutočniť domová prehliadka. Keď Trnka končil vo funkcii, nahrávku Gorily si odchádzajúci generálny prokurátor zobral so sebou. Kočner Haščákovi údajne klamal, keď mu povedal, že už žiadna nahrávka neexistuje. Jednu nechal u Trnku, ale mohlo sa stať aj to, že ju tam jednoducho zabudol a nevypýtal si ju od neho späť.

Čo je v prepise nahrávky:
Kočner: “Chcem vedieť, kto nakopíroval tie vzorky, ktoré ste poslali Haščákovi. Chcem vedieť, koľko kópií je z toho urobených, okrem tej, ktorú som ti zobral."
Kočner: „A hovor teraz len pravdu. Lebo len pravda ťa zachráni a možno zachráni aj tvojho syna, ktorý si to takisto odserie.”
Kočner: "Ešte raz, prestaň klamať. Zabijú ťa."
Trnka: "Ja viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy."
Zdroj: Denník N.

Hlasy podľa znalcov patria menovaným

Trnka je stále prokurátor. Nahrávku jeho rozhovoru s Kočnerom má od novembra 2018 polícia. Dostala už aj znalecký posudok, ktorý hovorí, že hlasy na nahrávke naozaj patria Trnkovi a Kočnerovi a že nejde o zmanipulovaný alebo upravený rozhovor. Vo veci zatiaľ voči nikomu nebolo vznesené obvinenie. Polícia hovorí, že prípad vyšetruje, ale viac povedať nemôže.

Nahrávku z Gorily, ktorú polícia našla v decembri 2018 v dome Mariana Kočnera, označili znalci za autentickú, potvrdil to pre viaceré médiá odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica. Nahrávka je dlhá možno aj desiatky hodín a obsahuje ešte viac informácií, než bolo vo zverejnenom spise z roku 2011.

Penta: Haščák sa dištancuje

Hovorca Penty Gabriel Tóth uviedol, že Jaroslav Haščák sa dištancuje od všetkých domnelých aktivít, s ktorými má byť podľa tejto komunikácie spájaný a odmieta ich. "Tak, ako pán Haščák už opakovane verejne uviedol, môžeme len zopakovať, že ho nikdy nikto žiadnymi nahrávkami nevydieral, ani na neho nebol nikdy v tejto súvislosti vyvíjaný žiadny protiprávny nátlak. Rovnako sa pán Haščák a ani žiadna jemu blízka osoba, či spolupracovník, nikdy nepodieľali na „kupovaní“ utajovaných skutočností – nahrávok z tzv. kauzy Gorila," uviedol.

"Pán Haščák zásadne odmieta, že by sa niekedy podieľal aj na iných aktivitách, ktoré sú mu pripisované v uvedenom rozhovore medzi dvomi osobami. Zároveň by sme chceli zdôrazniť, že nikto nemôže niesť zodpovednosť za to, ako sa iní ľudia rozprávajú o ňom v komunikácii, ktorej sa nijak osobne nezúčastňoval a ani o nej nemal vedomosť. Ak je táto komunikácia pravdivá, je taktiež svedectvom o tom, že Marián Kočner, podobne ako aj iné osoby (napríklad bývalý príslušník SIS Forisch, alebo poslanec za stranu SMER Blaha), rozširoval konšpiračné teórie a v tomto prípade ich mal používať ako formu nátlaku. Vierohodnosť tvrdení Mariána Kočnera v uvedenej nahrávke by mala byť skúmaná obdobne, ako keď mal napríklad podľa inej komunikácie korumpovať prokurátora Šantu a mal mu kupovať biely mercedes. To, že Denník N si dovoľuje bez akýchkoľvek dôkazov, interpretovať tvrdenia Kočnera v nahrávke ako fakty a skutky a zároveň ich prepájať s trestným činom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, považujeme taktiež za šírenie konšpiračných teórií a za absolútne neprimeranú interpretáciu skutočností, ktoré z tejto nahrávky vyplývajú," dodal Tóth s tým, že keďže sa príslušné orgány uvedenou komunikáciou aj podľa verejne dostupných informácií procesne zaoberajú, Haščák už písomne kontaktoval  vyšetrovateľa a aj dozorujúceho prokurátora, vyjadril svoje stanovisko k tejto veci a ponúkol v prípade potreby aj osobnú svedeckú výpoveď.

Jaroslav Haščák sa dištancoval od všetkých domnelých aktivít, s ktorými má byť podľa tejto komunikácie spájaný a odmietol ich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok