Takto to nemôže ísť ďalej. Politici reagujú na zverejnenú nahrávku

TA3 TASR
14.10.2019 12:19

Zverejnená nahrávka, na ktorej Marian Kočner kričí a nadáva bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi, vyvolala medzi politikmi aj v mimovládnom sektore ostré reakcie. Pozrite si, ako na ňu reagovala prezidentka, šéf parlamentu, premiér, politici SaS, u kiskovcov či v koalícii PS/Spolu.

Čaputová dúfa v rýchlu reakciu

Prezidentka Zuzana Čaputová verí, že informácie z nahrávky medzi Marianom Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom nezostanú bez rýchlej a jednoznačnej reakcie kompetentných orgánov. Podľa nej všetci potrebujú veriť tomu, že takto to už na Slovensku fungovať nebude.     

"Generálny prokurátor má byť najvyšší ochranca zákonnosti. Zverejnená nahrávka ukazuje, ako bola táto kontrola zákonnosti podriadená ľudom podozrivým zo spáchania zločinov," uviedla prezidentka. Doplnila, že sa zároveň ukazuje, ako bývalý najvyšší predstaviteľ Generálnej prokuratúry nebol v službe spravodlivosti, "ale spravodlivosť bola slúžkou záujmov skupiny ľudí". "Žiaľ, potvrdzujú sa najhoršie predstavy a indície o fungovaní právneho štátu v nedávnej minulosti," poznamenala prezidentka.

Čo je v prepise nahrávky:
Kočner: “Chcem vedieť, kto nakopíroval tie vzorky, ktoré ste poslali Haščákovi. Chcem vedieť, koľko kópií je z toho urobených, okrem tej, ktorú som ti zobral."
Kočner: „A hovor teraz len pravdu. Lebo len pravda ťa zachráni a možno zachráni aj tvojho syna, ktorý si to takisto odserie.”
Kočner: "Ešte raz, prestaň klamať. Zabijú ťa."
Trnka: "Ja viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy."
Zdroj: Denník N.

Ku kauze sa vyjadril aj premiér Peter Pellegrini. Zdôraznil, že je pripravený podporiť legislatívne návrhy, ktoré by pomohli v očiste súdov či prokuratúry. Verí, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár celú situáciu preverí a že bude konať.

"Obsah zverejnenej pásky oprávnene vyvoláva naše znechutenie," uviedol predseda vlády pred rokovaním vlády. Nahrávka je podľa neho výpoveďou o falošnom presvedčení niektorých ľudí, že vlastnia spravodlivosť v tomto štáte. Premiér uviedol že pri nástupe do funkcie povedala veľmi jasne, že jednou z jeho priorít je vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice a to, že sa žiadne kauzy nebudú zametať pod koberec. Ako príklad konkrétnych skutkov uviedol, že Marian Kočner sedí za mrežami a že polícia vyšetruje aj iné kauzy okrem prípadu Kuciak, ktoré s ním súvisia. Podľa Pellegriniho sa musí začať očistný proces v polícii i prokuratúre, ale chce vyzvať opozíciu, aby pranierovala jednotlivcov a nie celé inštitúcie. Premiér pripomenul, že aktuálna nahrávka sa týka Gorily, teda "kauzy druhej Dzurindovej vlády".

Sulík sa obracia na Kováčika. Chce väzbu

Predseda SaS Richard Sulík vyzýva špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby ihneď nariadil väzbu pre Dobroslava Trnku. "Špeciálny prokurátor pán Kováčik má zo zákona možnosť nariadiť väzbu pre Dobroslava Trnku, vyzývam ho tak urobiť. Toto nemôže ostať bez povšimnutia," povedal Sulík na pondelkovej tlačovej konferencii. Podľa šéfa SaS sa Trnka v priamom prenose priznal, že konal v rozpore zo zákonom, "že si nechal ukladať peniaze za to, že robil rozhodnutia, ktoré nikdy robiť nemal".     

"Vo fungujúcej krajine by najneskôr v týchto chvíľach zasahovalo zásahové komando a odviedli by Dobroslava Trnku v putách do cely predbežného zadržania," povedal Sulík s tým, že nerozumie, prečo sa tak nedeje a prečo sa tak nestalo za posledný mesiac.

Reakcia Penty:
"Tak, ako pán Haščák už opakovane verejne uviedol, môžeme len zopakovať, že ho nikdy nikto žiadnymi nahrávkami nevydieral, ani na neho nebol nikdy v tejto súvislosti vyvíjaný žiadny protiprávny nátlak. Rovnako sa pán Haščák a ani žiadna jemu blízka osoba, či spolupracovník, nikdy nepodieľali na „kupovaní“ utajovaných skutočností – nahrávok z tzv. kauzy Gorila."

Prokuratúru ovládla rakovina

Na Slovensku sa momentálne rúca ďalší z pilierov štátu, prokuratúru ovládla "rakovina" a prokurátor namiesto toho, aby zločincov posielal do väzenia, snaží sa informácie predávať a speňažiť. V pondelok to vyhlásili zástupcovia strany Za ľudí Veronika Remišová a Juraj Šeliga. Šeliga zároveň vyzval Trnku, aby sa vzdal funkcie prokurátora.

Remišová
tvrdí, že parlament, súdnictvo, prokuratúra a polícia patria medzi základné piliere štátu. "V pondelok na verejnosť prenikli informácie, že prokurátor Generálnej prokuratúry SR, ktorá má za úlohu chrániť občana a gaunerov posielať do väzenia, mal obchodovať s informáciami, vydierať a dokonca ovplyvňovať výkon spravodlivosti v prospech mafie," povedala poslankyňa s tým, že teraz sa rúca ďalší z pilierov štátu.

Najprv to bola podľa jej slov polícia, kde sa verejnosť dozvedela, že polícia mala "na pokyn mafie" lustrovať svojich vlastných občanov – novinárov. Ako podotkla, nasledovalo súdnictvo, kde sa občania dozvedeli, že na Slovensku sa dajú kúpiť rozsudky,  sudcovia i celý proces spravodlivosti. „Teraz je to prokuratúra, kde prokurátor namiesto toho, aby zločincov posielal do väzenia, snaží sa informácie predávať a speňažiť. Takto to ďalej ísť nemôže,“ skonštatovala
Remišová. Tvrdí, že ich strana má v programe riešenia, ako očistiť prokuratúru i súdnictvo.

"V takýchto situáciách je dôležité, aby bezodkladne konali orgány činné v trestnom konaní, aby bezodkladne preverili autenticitu týchto vyhlásení a pravdivosť informácií," povedal šéf parlamentu a SNS Andrej Danko s tým, že dôveruje orgánom činným v trestnom konaní. Považuje to však za závažné skutočnosti, ktoré nemôžu ostať bez povšimnutia. Zdôraznil, že otázku voľby generálneho prokurátora vníma citlivo a považuje to za významný proces. Súvislosti voľby šéfa prokurátora a kupovania hlasov poslancov za bývalej vlády by mal podľa jeho slov ako prvý vysvetliť predseda SaS Sulík, ktorý bol vtedajším predsedom parlamentu.

Bol Kočner lokajom Haščáka?

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár by mal okamžite začať disciplinárne konanie voči prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. Povedal to líder koalície Progresívne Slovensko-Spolu Michal Truban. "Spravodlivosť a poslanci sa dali na Slovensku kupovať oligarchami a finančnými skupinami," skonštatoval Truban. 

Predseda Spolu-OD Miroslav Beblavý tvrdí, že jadrom tohto problému nie je Kočner, pretože "on bol v skutočnosti len lokajom Haščáka". "Keď bol Haščák nahnevaný, tak aj Marian Kočner bol vystrašený. Haščák bol jediný, ktorý mu dokázal nahnať strach a donútiť ho k tomu, aby aj on nahnal strach Trnkovi," povedal. Pokiaľ budú mať podľa neho finančné skupiny ako Penta takú moc, akú majú, nikdy sa na Slovensku nič nezmení.   

Dobroslav Trnka by mal podľa vládnej strany Most-Híd odstúpiť z funkcie prokurátora, uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár. "Je nepredstaviteľné, aby po zverejnení nahrávky jeho údajnej komunikácie s Marianom K. s takým závažným obsahom sedel počas vyšetrovania v kresle prokurátora," reagoval Most-Híd na osobu Trnku prostredníctvom hovorkyne. 

Kočner podľa Mosta-Híd svoje "nehoráznosti" a nezákonné aktivity dokázal uplatňovať pre osobné zlyhania ľudí na rôznych úrovniach. "Súdy a orgány činné v trestnom konaní musia byť čím skôr očistené od týchto ľudí. A čo je z pohľadu budúcnosti najdôležitejšie, v prípade dokázania ich viny čím skôr aj potrestaní," skonštatovala Debnár.  

Denník N informoval o tom, že získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Marianom Kočnerom. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť sám Kočner. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Podľa Denníka N Kočner vyšetruje bývalého generálneho prokurátora, vrieska naňho vulgarizmy, vyhráža sa jemu aj jeho kumpánom fyzickou likvidáciou a tým, že jeho syn skončí. Haščák sa dištancuje od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmieta ich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok