Hrajte dál, naposledy. Rozlúčme sa s Gottom jeho najväčšími hitmi

TA3 ČTK
12.10.2019 09:56

Zlatý hlas z Prahy či Sinatra východného bloku. Nezabudnuteľný Karel Gott, s ktorým sa naposledy lúčia Česi i Slováci, si získal srdcia ľudí mnohými hitmi. Pripomeňme si niektoré z nich - horkosladkú pieseň Kávu si osladím, melódiu z rozprávky Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, či Lady Carneval, s ktorou Gott triumfoval v Riu.

Hrajte dál, naposledy. Rozlúčme sa s Gottom jeho najväčšími hitmi
TASR/Pavel Neubauer

Gottova diskografia zahŕňa tri stovky albumov, ktoré vyšli v Česku aj v zahraničí. Jeho prvú platňu vydal v roku 1965 Supraphone pod názvom Zpívá Karel Gott.

1. Oči sněhem zaváté

Pieseň napísali pre Gotta Jiří Šlitr a Jiří Suchý. Práve tento hit pomohol spevákovi získať úplne prvého Zlatého slávika. Keď v roku 1963 dostal Gott angažmán v pražskom divadle Semafor, v predstavení Zuzana není pro nikoho doma spieval tri skladby a jednou z nich bola práve Oči sněhem zaváté. Pieseň sa stala najväčším hitom roku 1963. V Semafore sa Gott zoznámil s bratmi Ladislavom a Jiřím Štaidlovcami. Najmä Jiří s ním v nasledujúcich rokoch spolupracoval pri mnohých najväčších hitoch.

2. Maria

Maria je pieseň prevzatá z muzikálu West Side Story. Pre Gotta ju otextoval Jiří Aplt. Podľa štatistiky Supraphonu má práve Maria v Gottovom repertoári najviac rôznych verzií, a to šesť, napríklad z roku 1964 či 1986.

3. Lady Carneval

Pieseň vznikla pre festival Zlatý kohút v brazílskom Riu de Janeiro v roku 1968. Gott s ňou získal deviate miesto a jednu z deviatich zlatých medailí festivalu. Hit má dnes asi tridsať verzií v rôznych jazykoch od rôznych interpretov. Lady Carneval napísali Karel Svoboda a Jiří Štaidl. Svoboda zložil hudbu pre prevažnú väčšinu hitov, ktoré počas šesťdesiatročnej kariéry naspieval "božský Kája".

4. Kávu si osladím

Kultový hit z roku 1972 napísali Gottovi bratia Ladislav Štaidl a Jiří Štaidl. Nasledujúci rok Gott pridal nemeckú verziu Ein Stückchen Zucker mehr a ďalší rok naspieval šláger aj v angličtine ako  I'll Sugar Cofee More.

5. Hej, páni konšelé

Pieseň vznikla v roku 1969. Jej autormi sú Jaromír Klempíř a Jiří Štaidl. Hit mal úspech na Medzinárodnom festivale Bratislavská lýra, získal tam bronzové ocenenie. K textu piesne mal výhrady prezident Gustáv Husák, ktorý ho verejne kritizoval.

6. Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?

Tento hit je ústrednou piesňou k legendárnej česko-nemeckej filmovej rozprávke Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou. Jej autormi sú opäť Karel Svoboda a Jiří Štaidl. Mesiac pred premiérou filmu, v októbri 1973, došlo k tragédii. Štaidl prišiel o život pri autonehode.

7. Zvonky štěstí

Duet naspieval Gott s vtedy dvanásťročnou Darinkou Rolincovou pôvodne pre predvianočný televízny program Na výsluní. Skladbu napísali Jiří Zmožek a Zdeněk Rytíř. Nasledujúci rok bodovala nemecká verzia Fang das Licht v hitparádách v Nemecku i Rakousku.

8. Včelka Mája

Preslávená Gottova Včelka Mája vznikla v roku 1984 k rovnomennému animovanému seriálu z japonsko-nemecko-rakúskej koprodukcie. Gott naspieval zvučku k českej, slovenskej aj nemeckej verzii. Hit napísali Karel Svoboda a Zdeněk Rytíř. Svobodovu hudbu použili aj pre francúzsku, portugalskú, fínsku či holandskú verziu. Karel Svoboda kedysi spomínal, ako s Gottom stretli v Nemecku partiu motorkárov: "Namiesto toho, aby boli agresívni, spoločne mu zaspievali Včelku Máju. Pretože na nej vyrástli."

Približne tretinu spevákovho repertoáru tvorili songy v nemčine, Gott však spieval aj v angličtine, taliančine, španielčine, latinčine, ruštine, slovenčine, maďarčine a dokonca v jidiš.

9. Když muž se ženou snídá

Romantický hit Když muž se ženou snídá pochádza z rovnomenného albumu z roku 1992, ktorý je zároveň posledným pôvodným albumom pre Supraphone. Hudbu piesne zložil Pavol Habera a o text sa postaral Karel Šíp.

10. Srdce nehasnou

Spolu s dcérou Charlotte Ellou naspieval Gott duet Srdce nehasnou. Videoklip hitu, ktorý vznikol tento rok, má milióny vzhliadnutí a ich počet stále prudko stúpa. Autorsky pieseň pripravili Richard Krajčo a Petr Harazin. Aj tento singel vydal Gottovi Supraphon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok