Hanba, kričali pri Kováčikovi. Iniciatívu podporila aj Čaputová

TA3 SITA
20.9.2019 18:47

Je dôležité, aby sme neprestávali. Vražda stále nie je vyšetrená a vláda nie je dôveryhodná. To zaznelo v úvodnom prejave organizátorov iniciatívy Za slušné Slovensko na bratislavskom Námestí slobody. Krátko po 18:00 sa tu začalo podujatie, ktorým združenie po roku pripomenulo svoje požiadavky.

Chcú novú dôveryhodnú vládu

Okrem dôsledného vyšetrenia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej volá po „slušnom spravovaní našej krajiny“. Žiadajú novú dôveryhodnú vládu bez prepojení na organizovaný zločin. Protest Za slušné Slovensko v hlavnom meste uvádzala Karolína Farská a Eva Lavríková. Vo svojej úvodnej reči pripomenuli vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

„Krajina sa za ten čas zmenila. Posledné mesiace sme boli svedkami obrovského množstva špiny, ktorá sa vďaka statočným prokurátorom, vyšetrovateľom a prostredníctvom novinárov dostala na povrch,“ povedala Farská. Po tom, ako vyhlásila, že Dušan Kováčik nemá čo robiť na mieste šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry, dav tlieskal a kričal hanba.

4o8a3863_ac1100ae-0236-b9fb.jpg

Medzi vystupujúcimi bolo aj viacero hercov, ako napríklad Juraj Kemka, Kristína Tormová alebo herci Tomáš Maštalír, Boris Farkaš, Táňa Pauhofová a režisér Juraj Nvota, ktorí prečítali list rodiny Kuciakovcov. Herci kritizovali predovšetkým nedávno zverejnenú komunikáciu z aplikácie Threema. „Jedna z najhorších vecí, čo sa hercovi môže stať, že je paralyzovaný, pretože má trému. Dnes na Slovensku mnoho vplyvných ľudí zisťuje, aké je to byť celkom paralyzovaní strachom vďaka Threeme. Títo ľudia sa neštítili ničoho, aby sa udržali pri moci a peniazoch. Využívali kamarátšafty a ukradli nám právny štát,“ uviedol Kemka.

„Aj keď to vyzerá, že sa už veľa zmenilo, zla je ešte stále veľmi veľa. Takmer denne sledujeme nové a nové prepojenia, ktoré nemôžeme dopustiť a ktoré v demokraticky fungujúcej krajine, v spravodlivej spoločnosti, v kultúrnom štáte nemajú mať miesto. Predstavte si, že ste obyčajný človek, ktorý hľadá pravdu a spravodlivosť. Okamžite sa stávate pre zlo nepohodlným. Šírenie nenávisti za konštruktívnu kritiku a očierňovanie ľudí, ktorí upozornia na korupciu, je zločin,“ povedali umelci z listu rodiny Kuciakovcov.

V Žiline rečnil aj Kuciakov otec

Medzi rečníkmi na žilinskom Námestí Andreja Hlinku sa objavil aj otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak. Ten na úvod svojho príhovoru poďakoval približne trom stovkám prítomných za účasť a vyzval ich k dôslednému sledovaniu informácií, ktoré sa v súvislosti s vyšetrovaním vraždy jeho syna a priateľky objavujú. "My chceme, aby pravda vyšla najavo a ak sa mi dostane niečo do rúk, som ochotný to vždy zverejniť len preto, aby sa pravda ukázala. Aby sa nemohol nikto vyhovárať, že on s tým nič nemá. Ako sa tak na to pozerám, do celej kauzy boli zapletené nielen súdy, ale aj vysokopostavení policajti, ba aj prokurátori. V akej krajine sme to vlastne žili?" vyhlásil Jozef Kuciak.

Jeho predrečník Ján Máhrik, mladý žilinský kazateľ, pripomenul blížiace sa 30. výročie myšlienky Václava Havla o víťazstve pravdy a lásky nad lžou a nenávisťou. "Nezabudnime však ani na myšlienku T. G. Masaryka "Pravda víťazí, ale je to fuška!". "Jedna z kľúčových vlastností, ktorú by ľudia riadiaci našu krajinu mali mať, je oddanosť transparentnosti a pravde. Preto chcem poďakovať všetkým, bez ohľadu na politickú príslušnosť a farbu odznaku, ktorý nosia na klope saka, všetkým, ktorí hľadajú pravdu a bojujú za ňu," povedal Máhrik.

Organizátori žilinského zhromaždenia pri jeho príprave využili fakt, že sa v meste koná aj 16. ročník Žilinského literárneho festivalu. Pozvanie na zhromaždenie prijali spisovateľ Peter Juščák, novinár Andrej Bán, ale aj literárny kritik Pavol Zajac.

"Nesmieme ostať stáť na polceste. Za rok a pol sa mnohé zmenilo. Vďaka vám všetkým už nie je Robert Fico predsedom vlády a Robert Kaliňák ministrom vnútra. Ministrom vnútra už nie je ani Tomáš Drucker, ktorý nechcel odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara a ani ten už nie je policajným prezidentom. To si všetko treba opakovať, aby sme neboli malomyseľní," vyzval vo svojom príhovore Peter Zajac. Na pódiu vystúpila aj Iveta Uhliariková, sestra nezvestného novinára Pavla Rýpala, ktorého prípad sa ani po jedenástich rokoch nevyšetril.

Oprávnené volanie, tvrdí prezidentka

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje volanie občanov po spravodlivosti za oprávnené. Tvrdí, že všetci potrebujú poznať mená vrahov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ako aj ich objednávateľov. Uviedla to na sociálnej sieti na margo protestov.

"Volanie verejnosti, aby Slovenská republika bola právnym štátom, v ktorom vládne zákon, kde má každý občan rovný prístup k spravodlivosti, kde aj všetci verejní činitelia, teda politici, sudcovia, prokurátori, či policajti nesú zodpovednosť za svoje prípadné zlyhania, je oprávnené," uviedla prezidentka. Dodala, že takéto volanie považuje za prihlásenie sa k ideálom, ktoré sú späté s demokraciou.

"Vážim si, že občianske protesty u nás majú pokojný priebeh. Veľmi si želám, aby v takomto duchu aj pokračovali: slušne, s najlepším a najúprimnejším záujmom o našu krajinu," uzavrela prezidentka.

Zhromaždenia Za slušné Slovensko sa konali v 12 slovenských mestách a tiež v Brne, Viedni, Londýne, Melbourne a Glasgowe. Posledný protest iniciatívy Za slušné Slovensko sa konal na výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej 21. frebruára. V Bratislave sa na ňom vtedy podľa odhadov zúčastnilo 20 000 až 30 000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok