Kočnerovu sťažnosť v prípade vraždy novinára opäť zamietli

TA3 TASR
13.9.2019 13:24

Úrad špeciálnej prokuratúry opätovne zamietol sťažnosť Mariana Kočnera a jeho obhajcu Mareka Paru voči obvineniu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Parovi uznesenie o zamietnutí sťažnosti doručili v piatok.

Kočnerovu sťažnosť v prípade vraždy novinára opäť zamietli
TASR/Michal Svítok

Oboznámili sa so spisom

"Dnes mi bolo doručené zamietnutie sťažnosti proti obvineniu vo veci poškodeného Jána K. a Martiny K. Z jeho obsahu, ako aj postupu orgánov činných v trestnom konaní vyplývajú rozsiahle porušenia práva na obhajobu, a preto podávame opravný prostriedok Generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi," povedal Para. Uvedené rozhodnutie "vníma ako dôsledok vytvorenej situácie, keď obvinenie sa má rovnať odsúdeniu a obžaloba bez Mariana K. nie je politicky atraktívna. To bez ohľadu na objektívny stav dôkazov a jeho nevinu," tvrdí Para. ÚŠP mal podľa neho vo veci rozhodnúť už 6. septembra.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GPSR rozhodol 6. septembra o sťažnosti, ktorú opätovne zamietol," uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Čižnár už raz, 29. júla, zrušil rozhodnutie prokurátora ÚŠP, ktorý zamietol sťažnosť podnikateľa Mariana Kočnera voči obvineniu v prípade vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice. Čižnár vtedy rozhodol aj o mimoriadnom opravnom prostriedku.

Z júlového uznesenia vyplynulo, že je potrebné, aby prokurátor ÚŠP opätovne rozhodol o sťažnosti voči marcovému obvineniu s tým, že Kočner a jeho obhajca majú právo ju v primeranej lehote odôvodniť. Vyšetrovateľ umožnil medzičasom Marianovi Kočnerovi oboznámiť sa s vyšetrovacím spisom. Obhajca obvineného a aj obžalovaného (v kauze televíznych zmeniek) Para podal 2. mája na GP SR mimoriadny opravný prostriedok voči rozhodnutiu ÚŠP. Parovi podľa jeho slov nebolo umožnené nahliadnuť do spisu, a to mu "znemožnilo efektívne odôvodniť sťažnosť voči obvineniu". Podnikateľa predtým obvinili z objednávky vraždy investigatívneho novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica. Kuciakovu likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu.

Obvinený aj v iných prípadoch

Voči obvineniu podal Para na ÚŠP sťažnosť, ktorú ÚŠP 15. apríla zamietol. Mariana obvinili v prípade vraždy Kuciaka 8. marca. Koncom marca Kočner spolu s ďalším z obvinených v prípade Kuciakovej vraždy Tomášom Szabóom obvinili aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. S Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom sa medzičasom na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku začalo koncom júla hlavné pojednávanie v kauze televíznych zmeniek, pre ktorú je Kočner naďalej väzobne stíhaný.

ŠTS začiatkom apríla rozhodol, že Kočner ostáva v sprísnenej, tzv. kolúznej väzbe. Postupne bol vo väzbe v Bratislave, Leopoldove, Banskej Bystrici a napokon zase v Leopoldove. Najnovšie je vo väzbe v Nitre. Od leta minulého roka sa neúspešne snažil dva razy dostať z väzby na slobodu, čo zamietol prvostupňový súd - ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, ako aj odvolací Najvyšší súd SR. Naposledy, 24. júna prostredníctvom svojho obhajcu vzal späť v poradí tretiu žiadosť o prepustenie z väzby.

Okrem toho Krajská prokuratúra v Bratislave koná v kauze nebezpečného prenasledovania (sledovanie novinárov). Na sledovanie si mal najať Kočner exsiskára a bývalého novinára Petra Tótha. Vo veci ešte nepadlo žiadne obvinenie. Najnovšie ho obvinili aj v prípade "motákov", keď vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky NAKA vzniesol obvinenie z pokusu zločinu marenia spravodlivosti. V jednom prípade sa mal pokúsiť o sfalšovanie dôkazu v kauze zmeniek. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok