Falšoval dôkaz? Polícia obvinila Kočnera v ďalšej veci

TA3 SITA
12.9.2019 10:50

Marian Kočner má na krku ďalšie obvinenie. Polícia na sociálnej sieti uviedla, že ho vyšetrovateľ NAKA obvinil z pokusu zločinu marenia spravodlivosti.

Motáky pre Tótha?

"Vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky NAKA obvinil Mariana K. z pokusu zločinu marenia spravodlivosti. V jednom prípade sa mal pokúsiť o sfalšovanie dôkazu v kauze zmeniek," napísali policajti na sociálnej sieti. Podľa HN ide o prípad tzv. motákov, teda správ, ktoré mali tajne vynášať z väzby.

O údajnej existencii motákov informoval médiá v decembri 2018 anonymný e-mail. Polícia následne potvrdila, že zaistila motáky 26. novembra a overené fotokópie všetkých lístočkov odstúpili dozorovému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry do trestnej veci „zmeniek“. Podľa anonymného e-mailu sa obvinený Marian Kočner za každú cenu snažil dostať z väzby, kde je pre kauzu falšovania miliónových zmeniek. Cez svojho advokáta posielal listy (tzv. „motáky“ alebo „lístočky“ s inštrukciami) určené svojmu dlhoročnému kamarátovi, novinárovi a exsiskárovi Petrovi Tóthovi.

Mal kontaktovať Bodora

V motákoch údajne inštruoval Tótha, čo konkrétne má vykonať. Medzi inými tam údajne bola požiadavka, aby kontaktoval nitrianskeho podnikateľa Norberta Bodora, aby cez šéfa špeciálnej prokuratúry zariadil jeho prepustenie z väzby. Rovnako v týchto listoch podľa e-mailu Marian Kočner žiadal Tótha, aby kontaktoval osobu označenú ako RF, aby zistil, prečo zlyhal „jeho človek“ na ústavnom súde, ktorý rozhodol o jeho väzbe.

Podnikateľ čelí obžalobe v kauze falšovania zmeniek v hodnote skoro 70 miliónov eur. Obvinený je aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Tóth v prípadoch vystupuje ako svedok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok