Amazonská katastrofa rozhádala Brazíliu a európske štáty

TA3 TASR
23.8.2019 16:07

Francúzsko ale aj Írsko neodsúhlasia obchodnú dohodu EÚ s juhoamerickými štátmi, ak sa brazílsky prezident Jair Bolsonaro nepustí do hasenia požiarov v amazonskom pralese, ktoré sa rozšírili do obrovských rozmerov. Emmanuel Macron obvinil Bolsonara, že mu klamal, čo sa týka postoja Brazílie ku klimatickej zmene. Má koloniálnu mentalitu, kontruje Bolsonaro.

Macron: Bolsonaro klamal

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa domnieva, že jeho brazílsky náprotivok Jair Bolsonaro mu na tohtoročnom summite G20 klamal, čo sa týka postoja Brazílie ku klimatickej zmene. Francúzsko teraz zablokuje obchodnú dohodu Mercosur medzi Európskou úniou a juhoamerickými štátmi.

"Vzhľadom na postoj Brazílie v minulých týždňoch prezident môže iba vyvodiť záver, že prezident Bolsonaro mu klamal na summite v Osake," povedal zástupca kancelárie francúzskeho prezidenta v čase, keď sa medzi oboma politikmi vyhrotil verejný spor, pokiaľ ide o požiare v amazonskom dažďovom pralese. Nemenovaný predstaviteľ uviedol, že vyjadrenia a politika Brazílie v minulých týždňoch ukázali, že Bolsonaro nechce rešpektovať záväzky týkajúce sa klimatickej zmeny. "Za týchto podmienok Francúzsko nebude súhlasiť s (dohodou s) Mercosurom v súčasnom znení," dodal zástupca kancelárie francúzskeho prezidenta.

Od minulého týždňa bolo identifikovaných viac než 9500 nových požiarov. Od januára do augusta ich bolo zaznamenaných takmer 73.000. Ide o najväčšie množstvo požiarov v dažďovom pralese od roku 2013. Brazílsky prezident je terčom kritiky za svoj postoj voči ochrane životného prostredia. Pred ekologickými záujmami totiž uprednostňuje aktivity farmárov či baníkov.

poziar_ac1100ae-f22a-be0c.jpg

Zvažujú pomoc armády

Bolsonaro kritizoval vo štvrtok na Twitteri Macronov návrh, aby sa o ničivých požiaroch v amazonskom dažďovom pralese diskutovalo na víkendovom summite G7. Podľa Bolsonara "návrh francúzskeho prezidenta, aby sa o problémoch Amazónie diskutovalo na summite G7 bez účasti krajín tohto regiónu", vyjadruje, že Macron má "koloniálnu mentalitu, nevhodnú v 21. storočí". Bolsonaro zároveň Macrona obvinil, že tento problém týkajúci sa Brazílie a ďalších krajín v regióne využíva na svoje osobné politické ciele.

Macron v stredu uviedol, že požiare v amazonskom dažďovom pralese predstavujú "medzinárodnú krízu", ktorej riešenie by malo byť najvyššou prioritou na víkendovom summite krajín G7, ktorý sa v sobotu začína vo francúzskom letovisku Biarritz. Bolsonaro v piatok uviedol, že na pomoc v boji s požiarom v amazonskom dažďovom pralese by mohla byť vyslaná armáda. Pred novinármi povedal, že ešte v priebehu tohto dňa sa stretne s ministrami a prerokujú ďalšie kroky.

Brazílsky prezident je terčom kritiky za svoj postoj voči ochrane životného prostredia. Pred ekologickými záujmami a ochranou dažďového pralesa totiž uprednostňuje aktivity farmárov či baníkov. O tom, že "akútne ohrozenie"amazonského dažďového pralesa patrí na program rokovania počas víkendového stretnutia lídrov G7, je podľa agentúry AFP presvedčená aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok