Bolsonaro slovne zaútočil na Macrona, diskusiu o požiaroch nechce

TA3 TASR
23.8.2019 07:34

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro kritizoval na Twitteri návrh svojho francúzskeho náprotivku Emmanuela Macrona, aby sa o ničivých požiaroch v amazonskom dažďovom pralese diskutovalo na víkendovom summite G7. Podľa Bolsonara Macronov návrh vyjadruje, že má "koloniálnu mentalitu, nevhodnú v 21. storočí".

Nevhodná koloniálna mentalita

Podľa Bolsonara "návrh francúzskeho prezidenta, aby sa o problémoch Amazónie diskutovalo na summite G7 bez účasti krajín tohto regiónu", vyjadruje, že Macron má "koloniálnu mentalitu, nevhodnú v 21. storočí". Bolsonaro zároveň Macrona obvinil, že tento problém týkajúci sa Brazílie a ďalších krajín v regióne využíva pre svoje osobné politické ciele.

Macron uviedol, že požiare v amazonskom dažďovom pralese predstavujú "medzinárodnú krízu", ktorej riešenie by malo byť najvyššou prioritou na víkendovom summite krajín G7, ktorý sa v sobotu začína vo francúzskom letovisku Biarritz. "Náš dom je v plameňoch. Doslova. Amazonský dažďový prales, pľúca našej planéty, ktoré produkujú 20 percent svetového kyslíka, horí," napísal Macron na Twitteri.

Bolsonaro v súvislosti s tým poznamenal, že francúzsky prezident zverejnil fotografiu požiaru v Amazónii, ktorá má už najmenej 16 rokov, a ktorá sa v súvislosti s lesnými požiarmi v Brazílii v posledných dňoch často objavovala na sociálnych sieťach.

Hlavný zdroj kyslíka

Generálny tajomník OSN António Guterres taktiež vyjadril znepokojenie nad požiarmi v amazonskom pralese. "Uprostred globálnej klimatickej krízy si nemôžeme dovoliť ďalšie ničenie hlavného zdroja kyslíka a biodiverzity," uviedol na Twitteri s tým, že Amazóniu je potrebné chrániť.

Brazílsky prezident je terčom kritiky za svoj postoj voči ochrane životného prostredia. Pred ekologickými záujmami a ochranou dažďového pralesa totiž uprednostňuje aktivity farmárov či baníkov. Bolsonaro vo svojom štvrtkovom video vyhlásení na Facebooku vôbec prvýkrát pripustil, že za požiare v regióne môžu byť zodpovední aj farmári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok