Spojte reformu nemocníc s hlasovaním o dôvere, vyzýva SaS

TA3 SITA
17.7.2019 13:15

Predloženie stratifikácie formou ústavného zákona je podľa tímlíderky strany Sloboda a Solidarita pre zdravotníctvo Jany Cigánikovej politická zbabelosť.

Spojte reformu nemocníc s hlasovaním o dôvere, vyzýva SaS
SITA/Milo Fabian (ilustračná fotografia)

Cigániková: Nezodpovednosť voči občanom

"Nech vláda spojí hlasovanie o reforme nemocníc s vyslovením dôvery," vyhlásila SaS v tlačovej správe. Strana reagovala na utorkové vyjadrenie ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej po stretnutí s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Ministerka vtedy oznámila, že reforma nemocníc by mala ísť ďalej vo forme ústavného zákona.

Podľa Cigánikovej je takýto spôsob zároveň aj nezodpovednosť voči občanom, pretože na každú zmenu či opravu zákona bude potrebný súhlas trojpätinovej väčšiny poslancov. "Každému musí byť pritom jasné, že stratifikácia nemocníc je zložitý proces zo všetkých strán,“ uviedla Cigániková.

Sulík: Fico reformu nemocníc nechce

"Ministerka Kalavská sa nechala zmanipulovať Robertom Ficom, ktorý žiadnu reformu nemocníc nechce, pretože si dobre uvedomuje jej politické riziká,“ konštatoval predseda SaS Richard Sulík, ktorého doplnila poslankyňa Janka Cigániková: "Ak je ministerka Kalavaská naozaj presvedčená o jej perfektnej pripravenosti, a to na takej úrovni, že znesie aj formu ústavného zákona, nech vláda Petra Pellegriniho v zmysle článku 114 Ústavy SR spojí hlasovanie o prijatí tohto zákona s hlasovaním o dôvere vláde."

Tieňový minister zdravotníctva za hnutie OĽANO Marek Krajčí uviedol, že reformu nemocníc v tejto forme podporia, ak ministerstvo zadefinuje maximálne čakacie lehoty na operácie a diagnostické hospitalizácie.

Tibor Bernaťák zo Slovenskej národnej strany informoval, že berú na vedomie rokovanie ministerky Kalavskej s predsedom Smeru-SD. "Počkáme na to, aký finálny dokument bude predložený na koaličnú radu. Sme za systémové zmeny v zdravotníctve," konštatoval. SNS skôr očakáva, že bude navrhnutá zmena stavebného zákona a zákona o verejnom obstarávaní, aby mohlo vedenie nemocníc jednoduchšie a rýchlejšie rekonštruovať nemocnice.

Rezort nechce byť súčasťou politických hier

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii na výzvu SaS uviedlo, že si váži doterajší vecne konštruktívny prístup strany SaS k tejto téme, preto nebude reagovať a nenechá sa vtiahnuť do politických hier. "Naším cieľom je spoločne naprieč politickým spektrom nastaviť podporu tejto reforme, ktorá bola dlhodobo aj na Výbore NR SR pre zdravotníctvo aj zo strany opozičných strán deklarovaná," informoval rezort. Ministerstvu je ľúto, že sa táto odborná téma, ktorá má zdravotníctvu pomôcť, využíva na vytĺkanie politického kapitálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok