Reforma nemocníc má ísť do ústavy. Kalavská ju vysvetlila Ficovi

TA3 TASR
16.7.2019 15:15

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská prišla do sídla Smeru-SD na bratislavskú Súmračnú ulicu, aby Robertovi Ficovi vysvetlila svoju veľkú reformu nemocníc. Pripustila, že by zvážila demisiu, keby sa jej nepodarilo projekt stratifikácie spustiť. Ficovi reformu vysvetlila a dohodli sa, že pôjde v auguste na vládu. Mala by však mať podporu naprieč politickým spektrom.

Ak reforma neprejde, zváži demisiu

"Áno, zvážila by som to," reagovala pred stretnutím s Ficom na otázku novinárov, či by uvažovala aj o demisii v prípade, že by reforma neprešla.

Kalavská priamo neodpovedala, či sa s Ficom dohodla. "Dohodli sme sa, že každý rozumne uvažujúci človek vie, že tu treba zmenu," uviedla. Zákon má ísť na vládu v auguste. Ministerka Kalavská chce podporu naprieč koalíciou a opozíciou, reformu teda chcú dať do parlamentu ako ústavný zákon.

Reforma by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Pacient má byť podľa nej nasmerovaný vždy do takého zariadenia, kde mu zabezpečia dostatočnú kvalitu starostlivosti, kontrolovanú minimálnym počtom výkonov.

Nejasný osud veľkej reformy

Osud veľkej reformy nemocníc, ktorú ministerstvo zdravotníctva pripravovalo tri roky, je stále nejasný. Téma stratifikácie nemocníc spája názory koaličných aj opozičných strán. O nutnosti jednej z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva hovoria ako vládne strany Most-Híd, SNS či ministerstvo zdravotníctva na čele so šéfkou Andreou Kalavskou, tak aj predstavitelia OĽANO, SaS či nezaradení poslanci. Robert Fico však uviedol, že ak by existovalo riziko, že súčasťou stratifikácie môže byť aj rušenie nemocníc, tak si rozhodnutie vyžaduje politické posúdenie. 

Strategický materiál, ktorý ministerka zdravotníctva predložila, je podľa koaličných i opozičných strán výsledkom dôkladnej analýzy. Vznikal po dlhých diskusiách so skúsenými odborníkmi v oblasti zdravotníctva, vyjadrovali sa k nemu aj predstavitelia zdravotných poisťovní. Po poslednom medzirezortnom pripomienkovom konaní však mal projekt 326 pripomienok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok