Online prevody sa majú meniť, pribudnú bezpečnostné kroky

TA3 TASR
28.11.2017 09:46

Online peňažné prevody majú byť bezpečnejšie. Európska komisia navrhuje, aby sa pri prístupe k online účtom a prevodom cez internetbanking vyžadovali dva nezávislé bezpečnostné kroky. Mohlo by ísť, napríklad, o kombináciu karty alebo mobilného telefónu s heslom či PIN kódom.

Online prevody sa majú meniť, pribudnú bezpečnostné kroky
SITA/Marián Peiger

Ďalšou možnosťou sú biometrické dáta, ako odtlačok prsta. Hrozba zneužitia by sa tak mohla výrazne znížiť. EK však plánuje aj viaceré výnimky, napríklad, pri prevode menších súm do 30 eur.

Nové pravidlá by mali vstúpiť do platnosti v rámci tzv. smernice PSD2 (Payment Service Directive), ktorá ruší lukratívny monopol bánk na prístup k údajom o účtoch. Banky budú musieť umožniť takýto prístup aj tretím stranám, napríklad, finančným startupom. Táto povinnosť sa však bude spájať s výlučným súhlasom klienta.

Európsky parlament a členské štáty majú tri mesiace na dôkladné preštudovanie návrhu. Následne budú mať banky 18 mesiacov na uvedenie nových pravidiel do praxe. Pokiaľ nebudú mať členské štáty ani EP výhrady, pravidlá by mali vstúpiť do platnosti koncom roka 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok