Sú online zoznamky cestou ku šťastiu, alebo skazou spoločnosti?

TA3 ČTK
21.10.2017 10:16

Online aplikácie, ktoré slúžia na hľadanie partnera, si vyslúžili množstvo obvinení. Propagujú vraj kultúru vzťahov na jednu noc a zabíjajú romantiku. Ukazuje sa však, že ich dopad na spoločnosť siaha ďalej, než sa predpokladalo. Dobrou správou je, že zoznamky nakoniec vôbec nie sú také zlé.

Sú online zoznamky cestou ku šťastiu, alebo skazou spoločnosti?
SITA/AP

Tretina manželstiev sa začína online

Rozmach internetových zoznamiek môže priniesť silnejšie manželstvá, väčší počet medzirasových vzťahov a zväzkov ľudí z podstatne odlišných spoločenských kruhov. Vyplýva to z novej štúdie profesorov ekonomiky Josua Ortegu z Essexskej univerzity a Philippa Hergovicha z Viedenskej univerzity. Píše o tom spravodajský server MarketWatch. Podľa vedcov sa v súčasnosti začína online viac než tretina manželstiev. Je to druhý najobľúbenejší spôsob hľadania partnera pre heterosexuálne páry a suverénne najobľúbenejši forma zoznamovania pre homosexuálne páry.

Servery ako OKCupid, Match.com a Tinder, ktoré vlastní InterActiveCorp, a všetky ďalšie od eHarmony až po lokalizačnú aplikáciu Grindr, značne menia spôsob, ako funguje naša spoločnosť. Popularita zoznamovacích aplikácií prudko vzrástla od uvedenia prvého iPhonu spoločnosti Apple na trh v roku 2007.

laska-ruky_0a000002-706f-f904.jpg

Harmonickejšia spoločnosť

Štúdia uvádza, že v minulosti sme boli pri hľadaní partnerov a partneriek do značnej miery závislí na sociálnych sieťach, ktoré sme si vybudovali v reálnom živote. Boli to priatelia našich priateľov, kolegovia či susedia. To znamená, že sme sa prevažne zoznamovali s ľuďmi, ktorí sú podobní ako my sami.

Online zoznamovací svet je však omnoho širší a viac rozmanitý. "Nie vždy sa zamilujeme do niekoho, kto je v podstate naším klonom. Preto nám možnosť prístupu do väčšej zoznamovacej siete, ktorá siaha za hranice našich spoločenských kruhov, rasy či etnika, zväčšuje šancu na šťastný zväzok," hovorí americká expertka Meredith Goldenová.

Takéto vzťahy môžu zároveň viesť k harmonickejšej spoločnosti, ako zistili v štúdii Ortega a Hergovich. Vedci vytvorili viac než 10 000 simulácií náhodne generovaných spoločností a doplnili do nich spoločenské väzby. Aj keď doplnili len niekoľko zväzkov medzi ľuďmi rôznej rasy, bola výsledkom "úplná rasová integrácia", keď väčšina ľudí začala tvoriť rasovo zmiešané páry. Tento model môže podľa vedcov znížiť predsudky a rasizmus v spoločnosti.

Neuhasiteľný smäd po rozmanitosti

Online zoznamovanie má ďalšiu výhodu - môže viesť k šťastnejším manželstvám. "Náš model predpovedá, že manželstvá, ktoré vznikli v čase, keď už bolo dostupné zoznamovanie na internete, budú trvať dlhšie než tie, ktoré vznikli v spoločnosti bez tejto technológie," píšu autori štúdie.

Jedným z dôvodov môžu byť dotazníky a algoritmy, s ktorých pomocou si ľudia  hľadajú na internete vhodného partnera či partnerku. Dôvodom môže byť aj fakt, že ľudia, ktorí sa do zoznamiek zaregistrujú, sú pravdepodobne viac naklonení uzavretiu manželstva, uviedol Jeffrey Hall, profesor komunikácie Kansaskej univerzity.

Podľa Chelsea Reynoldsovej, profesorky komunikácie Kalifornskej štátnej univerzity, ktorá študuje správanie počas zoznamovania, však nie sú všetky aspekty online zoznamiek žiaduce. "Mladí ľudia sú v súčasnosti náchylnejší mať väčší počet vzťahov a uzatvárajú manželstvá neskôr, ak vôbec," povedala. "Online zoznamovanie môže prebudiť neuhasiteľný smäd po čo najväčšej rozmanitosti a neustálej novosti. Teda neustálu chuť na ďalších najlepších partenrov a nové dávky sexuálnej chémie."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok