Rohingov vnímajú ako teroristov. Su Ťij vyjadrila názory obyvateľstva

TA3 TASR
20.11.2017 10:22

Mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij vyhlásila, že svet zažíva nestabilitu a čaká ho konflikt čiastočne aj preto, že ilegálna migrácia šíri terorizmus. Politička to uviedla v prejave práve v období, keď jej krajinu obviňujú z násilného vyháňania státisícov nechcených moslimských Rohingov.

Zasadnú ministri z Európy a Ázie

Su Ťij sa priamo nezmienila o hromadnom odchode Rohingov z Mjanmarska, keď v prejave v mjanmarskom hlavnom meste Nepjito vítala európskych a ázijských ministrov zahraničných vecí. Avšak jej príhovor vyjadroval názory mnohých obyvateľov Mjanmarska, ktorí vnímajú menšinu etnických Rohingov ako ilegálnych prisťahovalcov z Bangladéša a obviňujú ich z teroristických činov.

Šéfovia diplomacií sa v mjanmarskej Nepjite zúčastňujú na zasadaní medzinárodného fóra Ázijsko-európske stretnutie. Účastníci tohto podujatia sa hromadným vyháňaním Rohingov určite budú zaoberať.

Su Ťij uviedla, že konflikty po celom svete zapríčinili vznik nových hrozieb a mimoriadnych závažných udalostí - v tejto súvislosti poukázala na to, že ilegálne prisťahovalectvo šíri "terorizmus, násilný extrémizmus a sociálny nesúlad a dokonca prináša aj hrozbu jadrovej vojny".

Odporúčania nezaviedli do praxe naplno

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vyzvala už skôr v Nepjite mjanmarskú líderku, aby zaviedla do praxe odporúčania expertnej komisie určené na zaistenie stability v Jakchainskom štáte v Mjanmarsku. Podľa Mogheriniovej ešte odporúčania zďaleka neboli zavedené do praxe v plnom rozsahu.

Jakchainský štát je najchudobnejšou oblasťou Mjanmarska a žije tam vyše milióna Rohingov. Táto indoárijská národnostná menšina moslimského vierovyznania čelí v prevažne budhistickom a z jazykového hľadiska väčšinovo sinotibetskom Mjanmarsku tvrdým perzekúciám. Od konca augusta pred nimi do susedného Bangladéša ušlo podľa odhadov 617.000 Rohingov.

Mogheriniová vyhlásila, že Európska únia považuje zastavenie násilia za nevyhnutnosť, rovnako ako sprístupnenie humanitárnej pomoci a bezpečnú repatriáciu utečencov.

Čína navrhla riešenie

Šéf čínskej diplomacie Wang I povedal pred stretnutím ázijských a európskych ministrov zahraničných vecí v Mjanmarsku, že riešenie rohinskej krízy tkvie v bilaterálnych konzultáciách medzi Mjanmarskom a Bangladéšom.

"V prvej fáze ide o dosiahnutie prímeria na zemi a obnovenie stability a poriadku, aby sa ľudia mohli tešiť z mieru a prestali utekať," uviedol Wang.

V druhej fáze by Mjanmarsko a Bangladéš mali vyrokovať dohodu o repatriácii. V tretej etape by sa mali preskúmať spôsoby riešenia základného problému, ktorým je podľa Číny chudoba. Wang v tejto súvislosti vyzval medzinárodné spoločenstvo na zvýšenie podpory a investícií v boji s chudobou v tomto regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok