Šéf OSN vyzval Mjanmarsko, aby umožnilo Rohingom návrat do krajiny

TA3 TASR
14.11.2017 08:38

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval mjanmarskú líderku Aun Schan Su Ťij, aby viac ako 600.000 Rohingom, ktorí našli útočisko v Bangladéši, umožnila bezpečný návrat do Mjanmarska.

Šéf OSN vyzval Mjanmarsko, aby umožnilo Rohingom návrat do krajiny
SITA/AP

Výzva Mjanmarsku

Guterres sa so Su Ťij stretol v rámci summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie, ktorý sa koná vo filipínskej metropole Manila.

"Generálny tajomník (OSN) zdôraznil, že je nevyhnutné vyvinúť zvýšené úsilie na zabezpečenie prístupu (Rohingov) k humanitárnej pomoci, ich bezpečného, dôstojného a dobrovoľného návratu, ako aj ozajstného zmierenia medzi jednotlivými spoločenstvami," uvádza sa vo vyhlásení OSN.

Utekajú do Bangladéša

Najnovšie násilie v mjanmarskom Jakchainskom štáte vypuklo koncom augusta, keď militanti patriaci k etnicko-náboženskej menšine Rohingov zaútočili na policajné stanice. Mjanmarská armáda následne pristúpila k protiútoku, pričom boli vystavení násiliu aj civilisti.

Podľa aktuálnych údajov OSN odvtedy ušlo z Mjanmarska do susedného Bangladéša už najmenej 603.000 Rohingov. Vyšetrovatelia OSN dospeli k záveru, že vypaľovanie dedín Rohingov, prenasledovanie ich vodcov, ako i zabíjanie či znásilňovanie tvoria súčasť systematického úsilia o vyhnanie tejto moslimskej menšiny z prevažne budhistického Mjanmarska.

Podľa mjanmarských ozbrojených síl sa však na základe vnútorných previerok nič z uvedených záverov vyšetrovania OSN nepotvrdilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok