Koniec manažéra Smeru spájajú s Kočnerom. Odchádzam sám, tvrdí

TA3 TASR SITA
15.5.2019 13:51

Vo vedení vládneho Smeru skončil jeden z najvyššie postavených členov. Viktor Stromček už nie je generálnym manažérom strany. Túto informáciu oficiálne potvrdil aj hovorca Smeru-SD. Medializované informácie hovoria o jeho komunikácii s neslávne známym Marianom Kočnerom. Čisté špekulácie, reagoval Stromček.

Zdravím Viktor, potreboval by som nasledovné informácie

Informáciu o Stromčekovom konci vo funkcii prvé priniesli Topky. Markíza informovala o komunikácii Stromčeka s podnikateľom Marianom Kočnerom, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. "Zdravím Viktor. Potreboval by som k tej záležitosti nasledovné informácie: 1. kde sa vec vyšetruje (presné oddelenie), 2. ak viem, tak aj meno vyšetrovateľa, 3. ak vieme, tak aj meno dozorového prokurátora. Podľa toho odporučím vhodného právneho zástupcu. Marian K.," písal mu údajne okrem iného Kočner.

Informáciu o Stromčekovom konci potvrdil aj podpredseda strany Juraj Blanár. "Môžem potvrdiť túto informáciu, avšak nič viac k tomu neviem povedať," uviedol. Nevedel odpovedať ani na otázku, ako dlho Stromček nepôsobí v tejto funkcii. Osobne so Stromčekom zatiaľ nehovoril. "Každý má slobodnú vôľu a môže sa rozhodnúť urobiť nejaký krok a vzdať sa funkcie bez toho, aby musel všetkých o tom informovať a ja toto rozhodnutie pána Stromčeka rešpektujem," uviedol. Podľa neho sa bude odchodom Stromčeka zaoberať vedenie strany. Medializované informácie o tom, že Stromček komunikoval cez SMS s Kočnerom, Blanár nekomentoval.

Stromček: Odchod som avizoval vopred

Odchádzajúci generálny manažér informácie o Kočnerovi odmietol, odísť sa vraj rozhodol sám. "Už v roku 2015 som oznámil, že po úspešnej realizácii najväčšieho investičného projektu v strednej Európe, odídem v roku 2018 z verejného života do súkromnej sféry. Po dohode s vedením strany Smer-SD na jeseň minulého roku som svoj odchod z politiky oddialil na obdobie po skončení a vyhodnotení prezidentských volieb. A presne v duchu tohto rozhodnutia som k 30. 4. 2019 ukončil svoje pôsobenie na pozícii generálneho manažéra strany. Taká je skutočnosť a všetky iné dôvody, s ktorými prišli niektoré média, sú čistými špekuláciami postavenými na vode," vysvetľoval v reakcii. 

„Bolo to jeho slobodné rozhodnutie, išlo akoby o oznámenie z jeho strany. Myslím, že v zmysle našich stanov spadá toto rozhodnutie do kompetencie samotného predsedu strany. Neviem, či k tomu aktu už došlo, ale môžem potvrdiť, že oficiálne takáto vec na predsedníctve zaznela,“
potvrdil aj premiér Peter Pellegrini.

Matovič: Bol Gabrielom Palackom Smeru

Predseda OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že Stromček odišiel z funkcie generálneho manažéra len preto, lebo vedel, že budú zverejnené jeho SMS správy s Kočnerom. Skonštatoval, že po takých správach, aké boli zverejnené, by ho všade inde vo svete každá politická strana požiadala, aby z nej vystúpil. Smer-SD by mal podľa Matoviča garantovať, že "každé jedno euro", ktoré prešlo cez Stromčekovu ruku, bude prešetrené, a v prípade, ak bude jeho majetok vyšší ako jeho príjmy, bude zhabaný štátom. Zároveň vyzval generálneho prokurátora, aby začal ex offo konať a preveril Stromčekove majetky.

Matovič tiež tvrdí, že generálny manažér vládnej strany vybavoval biznis pre rôzne osoby, ako napríklad pre Bödörovcov. "Treba si povedať, kto Stromček bol. Pán Stromček bol Gabriel Palacka strany Smer-SD," skonštatoval s tým, že bol nasadený na najdrahšie projekty na Slovensku. Ako príklad uviedol Land Rover v Nitre, kde sa podľa neho stalo viacero podvodov. "Tento človek rozhodoval v Nitre svojvoľne, kto bude stavať," dodal s tým, že hoci bolo na projekt schválených okolo 100 miliónov eur, štát investoval o 500 miliónov viac. 

Stromček sa stal generálnym manažérom strany vlani. Vo funkcii vystriedal ministra sociálnych vecí Jána Richtera. Stromček bol predtým štátnym tajomníkom ministerstva dopravy a tiež splnomocnencom vlády pre prípravu a realizáciu strategických parkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok