Fotogaléria: Irán sa spamätáva z ničivých otrasov, obetí pribudlo

TA3 TASR
14.11.2017 10:51

Na najmenej 530 mŕtvych a viac ako 7150 zranených stúpol v Iráne počet obetí silného zemetrasenia, ktoré postihlo túto krajinu a susedný Irak, odkiaľ hlásia sedem mŕtvych a minimálne 500 zranených.

Fotogaléria: Irán sa spamätáva z ničivých otrasov, obetí pribudlo
SITA/AP

Najväčšie škody v kurdskej oblasti

Viac ako polovica obetí zemetrasenia pochádza zo západoiránskej provincie Kermanšáh, ktorá leží v pohorí Zagros oddeľujúcom Irán a Irak. Najväčšie škody v Iraku sú v meste Darbandichán vzdialenom 75 kilometrov juhovýchodne od Sulajmáníje - metropoly rovnomennej provincie ležiacej v kurdskej autonómnej oblasti.

Zničených viac ako 12 000 domov

V postihnutých regiónoch Iránu bolo zničených viac ako 12.000 domov, takže mnohí tamojší obyvatelia urgentne potrebujú aspoň stany a prikrývky.

Americká geologická služba stanovila magnitúdu zemetrasenia na 7,3. Miesto jeho vzniku sa nachádzalo v hĺbke 23,2 kilometra, zhruba 32 kilometrov južne od irackého mesta Halabdža. Miesto je vzdialené približne 200 kilometrov severovýchodne od Bagdadu a 400 kilometrov západne od Teheránu.

Vyhlásili deň štátneho smútku

Iránsky prezident Hasan Rúhání prisľúbil, že jeho vláda pomôže pri obnove oblasti postihnutej zemetrasením "v čo najkratšom možnom" čase.

Rúhání pricestoval do západoiránskeho mesta Kermánšáh, metropoly provincie, odkiaľ pochádza viac ako polovica obetí zemetrasenia. Po príchode uviedol, že jeho vláda plánuje pomôcť s rekonštrukciou postihnutej oblasti, dodávkami humanitárnej pomoci aj poskytnutím úverov. Ocenil, že viaceré krajiny vyjadrili solidaritu s obeťami silného zemetrasenia, ktoré postihlo Irán a susedný Irak. Rúhání sa v Kermánšáhu zúčastní zasadnutia krízového štábu.

V súvislosti s ničivými následkami zemetrasenia vyhlásili iránske úrady utorok za deň štátneho smútku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok