Blízky východ zasiahlo silné zemetrasenie, hlásia stovky mŕtvych

TA3 TASR ČTK
13.11.2017 08:42

Vyše 450 ľudí prišlo o život a tisícky sa zranili po silnom zemetrasení, ktoré otriaslo iracko-iránskym pohraničím. Drvivú väčšinu obetí hlási Irán.

Zasiahnuté iracko-iránske pohraničie

Americká geologická služba stanovila magnitúdu zemetrasenia na 7,3. Jeho epicentrum sa nachádzalo v odľahlom horskom regióne asi 32 kilometrov od irackého mesta Halabdža. Ide o miesto vzdialené približne 200 kilometrov severovýchodne od Bagdadu a 400 kilometrov západne od Teheránu.

Hovorca iránskeho ministerstva vnútra varoval, že tragická bilancia sa môže zhoršiť. Riadne záchranné práce sa totiž môžu v postihnutých horských oblastiach začať až s východom slnka.

Bezprostredne po zemetrasení bol v danej oblasti zaznamenaný dotras s magnitúdou 4,5. V pondelok namerali v iránsko-irackom pohraniční ďalší dotras s magnitúdou 4,7.

Chvenie pocítili v Kuvajte i Turecku

Iránske štátne médiá informovali o nasadení záchranárov do provincie Kermánšáh, ich prácu ale komplikujú výpadky elektriny.

Podľa kurdských médií zemetrasenie značne poškodilo kurdské mestá v Iraku vrátane metropoly Kurdistanu Arbíl. V pohraničných mestách Halabdža a Sulajmán vyhlásili stav núdze.

Chvenie bolo podľa niektorých médií možné cítiť aj v Kuvajte a na niektorých miestach Turecka, ktoré ponúklo Iraku pomoc.

Irán je často dejiskom zemetrasení rôznej sily, pretože sa rozkladá na mnohých hlavných zlomových líniách. Zemetrasenie s magnitúdou 6,6 v roku 2003 zrovnalo v provincii Kermán so zemou historické mesto Bam a usmrtilo tam 26.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok