Danko po stopke od Európskej komisie ruší osobitný odvod

TA3 TASR
2.4.2019 15:27

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko pripraví návrh zákona na zrušenie osobitného odvodu. Požiada však nového ministra financií o sprísnené daňové kontroly v týchto reťazcoch. Uviedol to na tlačovej konferencii. Reaguje tým na to, že Európska komisia predbežným opatrením pozastavila účinnosť zákona.

Ľudí vyzval, aby sledovali ceny

"V nasledujúcich minútach pripravím návrh zákona na zrušenie odvodu. Urobím to preto, aby som sa mohol od zajtra smiať nad tým, či ceny budú klesať," vyhlásil Danko s tým, že o tomto kroku ešte nevie ani premiér, ani koaliční partneri. SR má podľa neho na tento problém k dispozícii 50 miliónov eur v rezerve, ktoré farmári a potravinári dostanú. "Za Gabriely Matečnej pôjde do potravinárstva 80 miliónov eur. Od zajtra, verím, budú ceny potravín klesať," dodal s tým, že veľkým reťazcom by už nič nemalo robiť problém.

Zároveň vyzval občanov, aby sledovali ceny v obchodných reťazcoch. "Keď budete veriť znova SNS a Dankovi, že ich treba zdaniť, lebo vám nedávajú peniaze na kultúru, na šport, lebo neplatia do štátnej kasy, čo by mali, a dáte mi podporu, ten odvod zavediem veľmi ľahko zajtra," uviedol.

Štát musí byť prísnejší

Podľa slov Andreja Danka Bruselu prekáža v zákone to, že sa rovnako nezdaňuje aj slovenský obchodný reťazec. Zmeniť by sa to podľa neho dalo jednou vetou, novelu zákona však nespraví. "Neurobím to aj preto, že si ctím slovenských predajcov a že práve ich chcem chrániť," dodal.

Šéf SNS si zároveň myslí, že štát musí prísnejšie kontrolovať tieto reťazce. "Som presvedčený, že štát musí oveľa prísnejšie kontrolovať ich položky v účtovníctve," zdôraznil. Ako dodal, zo znižovania dane z pridanej hodnoty na potraviny neustúpi a bude v tomto smere vyvíjať tlak.

Európska komisia vydala predbežné opatrenie na pozastavenie zákona o osobitnom odvode obchodných reťazcov v SR. Informovala o tom na brífingu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. "Je to absolútne nehorázne, že zástupcovia obchodníkov a reťazcov vedeli presný dátum zverejnenia opatrenia mesiac dopredu. Úradníci EK konali na základe tlaku lobistov a obchodníkov. Takéto konanie budem namietať a budem požadovať, aby EK začala konanie a preskúmala tieto kontakty obchodníkov. Ak ide o spotrebiteľa, obyčajného človeka, trvá EK niekoľko rokov, kým spotrebiteľovi vyhovie. Ak však ide o tému bohatých reťazcov, komisia bola schopná poslať Slovensku reakciu na odvod za tri pracovné dni. Aj napriek opatreniu EK dostanú poľnohospodári od štátu sľubovanú podporu vo výške 80 mil. eur," uviedla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok