Odvod pre reťazce dostal červenú. Nehorázne, reaguje Matečná

TA3 TASR SITA
2.4.2019 10:28

Európska komisia predbežným opatrením pozastavila účinnosť zákona o osobitnom odvode pre obchodné reťazce z dielne koaličnej SNS.

Podporu dostanú aj napriek opatreniu EK

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka dostalo informáciu, že na osobitný odvod pre obchodné reťazce uvaľuje Európska komisia predbežné opatrenie a začne ho preskúmavať. Účinnosť zákona o osobitnom odvode pre reťazce tak bude pozastavená. Reťazce nezaplatia slovenským poľnohospodárom a potravinárom žiadne prostriedky. Informovala o tom ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná.

"Je to absolútne nehorázne, že zástupcovia obchodníkov a reťazcov vedeli presný dátum zverejnenia opatrenia mesiac dopredu. Úradníci EK konali na základe tlaku lobistov a obchodníkov. Takéto konanie budem namietať a budem požadovať, aby EK začala konanie a preskúmala tieto kontakty obchodníkov. Ak ide o spotrebiteľa, obyčajného človeka, trvá EK niekoľko rokov, kým spotrebiteľovi vyhovie. Ak však ide o tému bohatých reťazcov, komisia bola schopná poslať Slovensku reakciu na odvod za tri pracovné dni. Aj napriek opatreniu EK dostanú poľnohospodári od štátu sľubovanú podporu vo výške 80 mil. eur," uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Porovná ceny

Ministerka Matečná zároveň informovala, že porovná aktuálne ceny potravín s cenami o mesiac, "aby sa ukázala demagógia o zdražovaní potravín pre odvod, ktorý nikto nikdy nezaplatil"„Od tohto týždňa sa znižujú ceny potravín. Keďže média, opozícia i analytici informovali, že odvod, ktorý ešte ani nikto nezaplatil, vraj zvýšil ceny potravín, verejne vyzývam všetky reťazce, aby ceny potravín o toto navýšenie okamžite znížili. Koncom marca som preto nakúpila potraviny. Takto o mesiac predstúpime pred médiá a predstavíme, za aké ceny sme v marci a o mesiac tieto výrobky nakúpili. Aby všetci spotrebitelia videli, aká je pravda. Ak sa ceny neznížia, médiá, opozícia i analytici budú usvedčení zo zavádzania verejnosti a šírenia poplašnej správy,“ dodala Matečná.

Agrorezort a SNS vyrokovali podľa MPRV do rozpočtu ministerstva navyše 50 miliónov eur pre poľnohospodárov a potravinárov. Spolu so zelenou naftou v objeme 30 miliónov eur tak pôjde podľa ministerstva pôdohospodárstva o najvyššiu sumu pre agropotravinársky sektor v histórii Slovenska. Škody, ktoré spôsobila EK tak slovenskí poľnohospodári a potravinári nepocítia, tvrdí MPRV.

Budú žiadať prešetrenie

"Som pobúrená, že EK použila voči suverénnemu štátu takýto nástroj, ktorý bol v EÚ využitý len niekoľkokrát, a to ešte proti členským štátom na východe EÚ. Som zhrozená, že EK si dovolí ponížiť NR SR a pod tlakom lobistov takto zasiahne do národnej legislatívy. Je neakceptovateľné, že EK nadnárodným lobistickým skupinám poskytuje informácie mesiac a pol pred členskými štátmi. Je nehorázne, že jej kráľovsky platení úradníci dávajú takéto informácie nadnárodným reťazcom, ktoré si robia zo slovenským spotrebiteľov, farmárov a potravinárov Klondike. Budeme žiadať prešetrenie celého prípadu a potrestanie vinníkov. Odvod, ktorý ani nezačal platiť, nezvýšil ceny. Ceny potravín u nás rastú desiatky rokov práve kvôli nadnárodným reťazcom, ktoré zničili nezávislé obchody, našich potravinárov a zaplavujú nás zahraničným tovarom,“ povedala poslankyňa NR SR za SNS a členka Výboru pre poľnohospodárstvo a životné prostredie Eva Antošová.

Zákon o osobitnom odvode obchodných reťazcov z dielne SNS nadobudol účinnosť od začiatku roka 2019. Zákon platil aj napriek tomu, že ho prezident Andrej Kiska nepodpísal. Osobitný odvod na základe schváleného zákona mali platiť obchodné reťazce, v ktorých aspoň 25 % z obratu tvoria potraviny a majú prevádzky minimálne v 15 % všetkých okresov. Výška odvodu bola stanovená na úrovni 2,5 % z čistého obratu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok