Poliačik prezradil, prečo odchádza zo SaS a čo bude ďalej

TA3 SITA TASR
9.11.2017 10:08

Jedna z najviditeľnejších tvárí strany Sloboda a Solidarita odchádza. Poslanec Martin Poliačik, ktorý sa s väčšinou strany dlhodobejšie rozchádzal v názoroch na liberálne témy ako utečenecké kríza, sa spolu so svojím doterajším predsedom Richardom Sulíkom postavil pred kamery a prezradil konkrétne dôvody svojho odchodu aj to, kde chce v budúcnosti pôsobiť.

Budúcnosť vidí v silnej Európe

Poliačik nechce odchádzať v zlom. Stretnutie so Sulíkom v roku 2009 označil za jedno z najdôležitejších stretnutí v živote. "Napriek výbornému programu SaS a skvelým ľuďom už pre mňa osobne nie je možné pre názorové rozdiely SaS reprezentovať. Moja generácia vidí jediný možný scenár pre Slovensko, a to stať sa dobre spravovanou krajinou v silnej a zjednotenej Európe," povedal.

Podľa Poliačika na Slovensku rastie túžba po alternatíve k súčasnej vládnej moci. "Moja snaha preto bude smerovať k tomu, aby k takejto alternatíve patrila jasne proeurópska a moderná politická sila," vysvetlil. Tvrdí však, že jeho prestup do Progresívneho Slovenska zatiaľ nie je dohodnutý, potvrdil však, že sa rozprávajú. Poliačik by zároveň do budúcna privítal spoluprácu s SaS v témach, kde sa vedia zhodnúť.

Názorové rozdiely pripustil jeho doterajší šéf Sulík, ktorý bol na "rozlúčkovej" tlačovej besede s ním. Poďakoval sa Poliačikovi za "množstvo dobrej práce a filozofických debát". Sulík poprel špekulácie o tom, že sa SaS štiepi.

Priznali názorové rozdiely

"Dlhoročný člen strany Sloboda a Solidarita a poslanec Martin Poliačik sa rozhodol opustiť naše rady. Nebudeme skrývať prítomnosť dlhodobých názorových rozdielov na niektoré špecifické otázky. Vždy sa nám však darilo hrany obrusovať na základe otvorenosti, dobrej vôle a vzájomného rešpektu. Prajeme mu veľa úspechov v ďalšej politickej práci," reagovala SaS v stredu na informácie o Poliačikovom odchode.   

K odchodu Poliačika sa na svojom Facebooku vyjadril aj podpredseda strany Ľubomír Galko. "Odchod Martina Poliačika ma mrzí o to viac, že v poslednom čase sme si ľudsky veľmi dobre rozumeli. Dlhodobé názorové nezhody s predsedom strany Richardom Sulíkom a k tomu zrejme výhodná ponuka zo strany konkurencie nakoniec viedli k jeho rozhodnutiu odísť," napísal Galko s tým, že verí, že ďalší odchod človeka, ktorý "s nami dlhé roky tlačil káru SaS, bude viesť k väčšej sebareflexii nás, čo sme v strane zostali, nevynímajúc predsedu".

Odišli Kollárovci aj Mihál

O Poliačikovom odchode sa hovorilo už dávnejšie. So Sulíkom sa Poliačik rozchádzal v postoji k utečencom. Sulík v minulosti vyhlásil, že Poliačik uletel a je na ňom, či v strane zostane, alebo nie. Poliačik tvrdil, že pokiaľ bude vôľa meniť veci a posúvať ich dopredu, nevidí dôvod na odchod z SaS. V marci 2017 bol Poliačik zvolený do Republikovej rady SaS.      
Liberálov len pred pár mesiacmi opustil Jozef Mihál, ktorý sa pridal k Miroslavovi Beblavému a ďalším nezradeným poslancom a zakladajú politickú stranu Spolu - Občianska demokracia. Svojho času z SaS odišla väčšia skupina ľudí okolo Jozefa Kollára, ktorí boli nespokojní s vedením strany. Stalo sa tak po tom, čo Jozef Kollár neuspel vo voľbe predsedu SaS, a tým sa stal opäť Richard Sulík. SaS je dlhodobo podľa prieskumov verejnej mienky najsilnejšia opozičná politická strana. Aktuálne sa jej preferencie pohybujú okolo 15 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok