Sú raňajky skutočne základom dňa? Vedci preverili ich význam

TA3 ČTK
10.3.2019 09:55

Podľa veľkej časti dietológov a nutričných poradcov platí jedno pravidlo: raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa a nesmú sa v žiadnom prípade vynechať. Pochybnosti o ich význame však rozvírilo niekoľko štúdií, ktoré spracovala Flavia Cicuttiniová z Univerzity Monash v austrálskom Melbourne, informuje denník Corriere della Sera.

Sú raňajky skutočne základom dňa? Vedci preverili ich význam
ČTK

Porovnali trinásť rôznych štúdií

Na základe rozboru trinástich štúdií, ktoré skúmali zmeny váhy a metabolizmu, sa ukázalo, že kto vynecháva raňajky, váži v priemere o pol kila menej než ten, kto raňajkuje. Kto raňajkuje, neje potom počas dňa menej, práve naopak - za jeden deň okolo 260 kalórií naviac. Pokiaľ ide o metabolizmus, zdá sa, že medzi tými, ktorí začínajú raňajkami a tými, ktorí ich vynechávajú, nie sú väčšie rozdiely. Štúdia z roku 2016 ukázala, že nie sú dôkazy o tom, že by vynechávanie ranného jedla viedlo k priberaniu alebo k spomaleniu metabolizmu.

Kde je teda pravda? Vedci v desiatkach štúdií dospeli k záveru, že pravidelné raňajkovanie je najlepšou stratégiou pre udržanie telesnej hmotnosti a pre obmedzenie obezity. Raňajky zvyšujú celkový pocit sýtosti a umožňujú kontrolovať a obmedzovať množstvo energie, ktoré telu dodávame počas dňa.

Riziko opačného efektu

Dôležitý je výber potravín. Štúdia uskutočnená na viac než 5000 osobách vo veku od dvadsať do tridsaťdeväť rokov ukázala, že ten, kto raňajkuje potraviny na báze cereálií, má o 22 percent nižšiu pravdepodobnosť vzniku obezity než ten, kto ich neje. Ďalšia štúdia na vyše 12 000 osobách ukázala, že tí, ktorí pravidelne raňajkujú cereálie, majú nižší index telesnej hmotnosti.

stolovanie-ranajky-jedlo-vyziva-stol-kuchyna-1140px-ctk_7f000001-3fbb-e2a7.jpg

Flavia Cicuttiniová preferuje opatrnosť. "Údaje, ktoré dnes máme k dispozícii, nesvedčia o tom, že by bolo zaradenie raňajok užitočnou stratégiou pre zníženie hmotnosti. Pravidelné raňajkovanie môže mať rôzne pozitívne účinky, ale nemali by sme ho z princípu doporučovať tým, ktorí chcú schudnúť, pretože by to mohlo mať opačný efekt," uvádza odborníčka. Podľa niektorých výskumov ten, kto pravidelne raňajkoval a začal raňajky vynechávať, schudol. A kto pravidelne neraňajkoval a začal, taktiež schudol. Kde je teda pravda?

Dôležitý je celkový energetický príjem

Ten, kto má nadváhu, a je zvyknutý bohato raňajkovať, zhodí po vynechaní raňajok kilogramy. Zníži tým totiž celkový energetický príjem. Ak má človek nadváhu a zníži príjem kalórií počas dňa, je to prospešné, aj keď je lepšie vynechávať večeru než raňajky. Do veľkej miery záleží na tom, čo presne raňajkujeme, uvádza Andrea Ghiselli, prezident Talianskej spoločnosti pro výživu.

Čím menej toho ráno zjeme, tým viac je organizmus hladný v čase obeda a snaží sa vykompenzovať chýbajúce kalórie. Vhodné raňajky sú teda dôležité pre udržanie rovnováhy, lepšie sústredenie a výkon. Asi tretina obyvateľov vyspelých krajín má vo zvyku raňajky vynechávať. To však neznamená, že by ľudia s nadváhou mohli mať prospech z vynechávania raňajok.

Pre schudnutie neexistuje jednotná stratégia. U niekoho môže zabrať vynechávanie raňajok, iní zase môžu mať účinok z krátkych období pôstu. Pre trvalé udržanie ideálnej váhy však nie je nič lepšie ako vyvážená stredomorská diéta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok