Gašparovu výpoveď má riešiť GP, lustrácie preverí inšpekcia

TA3 SITA TASR
6.3.2019 15:03

Opozičný poslanec Jozef Rajtár podal na generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre výroky bývalého šéfa polície Tibora Gašpara v súvislosti s lustrovaním zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Ministerka vnútra Denisa Saková zas uviedla, že lustrácie začala preverovať inšpekcia MV.

Rajtár: V spise sa o lustrácii nehovorí

"Ide o potenciálne trestné činy krivej prísahy, krivej výpovede a takisto zneužitia právomoci verejného činiteľa," povedal Rajtár médiám s tým, že tieto skutky súvisia s jeho pondelkovou výpoveďou na Národnej kriminálnej agentúre. Podľa medializovaných informácií bývalý policajný prezident tvrdil, že Kuciak bol lustrovaný v rámci skupiny novinárov ako súčasť vyšetrovania Rajtárovho asistenta Filipa Rybaniča.

Toho vyšetrovali a následne aj súd neprávoplatne odsúdil za nazeranie do účtov exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Podľa Rajtára sa však v spise k tomuto prípadu nenachádza žiadna zmienka o lustrácii. "Takisto tam nesedia dátumy," povedal Rajtár s tým, že Rybaničov prípad bol z pohľadu polície uzavretý v máji 2017 obžalobou. Lustrácia Kuciaka sa však uskutočnila najskôr v septembri toho roku.

Samotná lustrácia je podľa Rajtára problém, aj keby nesúvisela s vraždou. Nie je totiž podľa neho možné, aby preto, že v prípade Rybaniča vypovedal ako svedok jeden novinár, bol lustrovaný ľubovolný počet novinárov. Rajtár tiež pripomína, že bývalý šéf spravodajskej jednotky finančnej polície Pavol Vorobjov vypovedal, že lustráciu robil na príkaz Gašpara. Ten to však poprel. Podľa Rajtára pritom nešlo o mediálne vyjadrenia, ale výpovede pod prísahou a jeden z nich musel zákonite klamať. "A treba vyšetriť, ktorý z nich klamal," vyhlásil Rajtár s tým, že treba vyšetriť aj všetky ďalšie detaily. "Kto lustroval, prečo lustroval, na koho príkaz lustroval a koľko tých lustrácií bolo," dodal.

Saková: Lustrácie preverujú pod dozorom

Lustrácie novinárov začal preverovať úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra pod dozorom prokurátora, potvrdila to ministerka vnútra Denisa Saková po rokovaní vlády. "Všetko je ešte v rámci celého prípadu Kuciaka, nemám k tomu prístup, informovať o tom bude musieť Úrad špeciálnej prokuratúry, ak sa tak rozhodne," vysvetlila Saková s tým, že sa o tejto veci nemôže viac informovať.

Každé lustrovanie má mať podľa ministerky svoje opodstatnenie. "Ak niekto lustroval 20 novinárov v rámci vyšetrovania, v rámci vyšetrovacieho spisu, určite mal vyšetrovateľ na to oprávnenie a bolo to pod schválením dozorujúceho prokurátora," priblížila. Na otázku, či v tejto veci mohlo dôjsť k zneužitiu právomocí verejného činiteľa, ministerka odpovie, keď bude vedieť výsledky vyšetrovania.
Lustráciami sa podľa Sakovej bude musieť rezort zaoberať v širšom kontexte. Pripomína, že je to téma, ktorá prekračuje hranice ministerstva vnútra. "V rámci informatizácie poskytujeme niektoré dáta aj iným rezortom. Budeme sa touto otázkou musieť zaoberať v kontexte nielen lustrácií ministerstva vnútra, ale aj v kontexte dát, ktoré poskytujeme iným ministerstvám na to, aby mali nejaké kmeňové údaje a referenčné registre," uzavrela.

Gašpar zareagoval

"Opakujem, že moje včerajšie vyjadrenia pre médiá boli o tom, čo mi k lustrácii povedal policajt Vorobjov, a nie ako to interpretujú liberálne médiá, že som to povedal ja. Tieto tvrdenia treba preveriť a vyšetriť," zdôraznil v stredu v reakcii na Rajtárove tvrdenia Gašpar.

"K vyhláseniam Rajtára k mojej osobe môžem doplniť nasledovné - 'trafená hus zagágala'. Pretože poslanec Rajtár sa obáva opätovného preverovania v kauze Rybanič, kde bol aj on podozrivý z toho, že naviedol na trestný čin odsúdeného Rybaniča a organizoval únik informácií bankového tajomstva od Rybaniča k novinárom," zdôraznil Gašpar.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar vypovedal k lustrácii zavraždeného Jána Kuciaka v pondelok na Národnej kriminálnej agentúre. Podľa medializovaných informácií poprel vyjadrenie bývalého šéfa spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova, že by sa lustrácia vykonala na jeho príkaz. O lustráciách v policajných databázach sa hovorilo aj v prípade plánovaných vrážd dvoch prokurátorov a advokáta Daniela Lipšica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok