Gašpar prezradil, prečo mali lustrovať Kuciaka. Nebol jediný

TA3 SITA TASR
4.3.2019 14:57

Bývalý šéf polície Tibor Gašpar vypovedal na polícií v Nitre. Dôvodom bolo svedectvo v prípade údajného lustrovania Jána Kuciaka. Na Gašparov pokyn mal podľa medializovaných informácií novinára lustrovať niekdajší šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA Pavol Vorobjov. Gašpar tieto tvrdenia kategoricky odmietol, ale prezradil, prečo podľa jeho informácií lustrácie prebiehali.

"Môžem potvrdiť, že som bol vypovedať k nepravdivým tvrdeniam vtedajšieho podriadeného," uviedol pre JOJ Gašpar. V minulosti sa proti tvrdeniam Vorobjova ohradil možným podaním trestného oznámenia. Jána Kuciaka mali pred jeho vraždou lustrovať na policajnom prezídiu. Podľa Gašpara sa tak dialo v súvislosti s kauzou poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča, nie však na jeho pokyn. 

"Podľa mne známych informácií mali byť lustrovaní ešte ďalší novinári. Možno, určite viac ako 20," uviedol Gašpar. O lustráciách vykonávaných finančnou jednotkou pod vedením riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka vedel vraj od novembra. "Keďže to bolo na vyžiadanie vyšetrovania, išlo o zákonnú lustráciu," uviedol podľa JOJ Gašpar.

Pavol Vorobjov pred niekoľkými dňami skončil na poste šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA. "Po dohode s prezidentom Policajného zboru požiadal Pavol Vorobjov o preloženie na inú policajnú zložku k 1. marcu 2019," uviedol k tomu hovorca polície. Vorobjov pôsobil na poste od septembra 2017. Vorobjov čelil podozreniam, že stál za lustrovaním Jána Kuciaka v databáze na policajnom prezídiu. Malo sa to udiať niekoľko mesiacov pred novinárovou vraždou. Podľa Denníka N vypovedal, že postupoval na pokyn vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok