Slovensko zavádza na poľské mäso mimoriadne núdzové opatrenia

TA3 TASR
23.2.2019 16:19

Od prepuknutia posledných škandálov s poľským mäsom výrazne stúpol počet kontrol potravín. Inšpektori ich za niekoľko týždňov urobili už viac ako 550. Aj napriek tomu, sa k nám ale tento týždeň dostalo ďalšie nakazené poľské mäso. Tentoraz zo susedného Česka. Kontroly na cestách však podľa hygienikov nie sú vždy možné. Ministerstvo pôdohospodárstva preto prišlo s mimoriadnym opatrením.

Platí až do odvolania

"Nedovolím, aby zlyhania poľských orgánov opakovane ohrozovali slovenských spotrebiteľov. Štátna veterinárna a potravinová správa bude preto kontrolovať všetky dodávky poľského mäsa. 100 percent zásielok poľského hovädzieho mäsa bude musieť prejsť kontrolou predtým, ako sa dostane k spotrebiteľovi, do reštaurácií či jedální. Toto opatrenie bude platiť až do odvolania. Prehodnotíme ho po zverejnení výsledkov kontrol bitúnkov a funkčnosti poľského systému kontroly mäsa inšpektormi Európskej komisie," povedala Matečná.

Prísne opatrenie je podľa MPRV SR reakciou na ďalší prípad nevyhovujúceho mäsa z Poľska. V Česku v 700-kilogramovej zásielke hovädziny totiž tento týždeň odhalili nebezpečné baktérie salmonely. Na Slovensko sa z tejto dodávky dostalo 40 kilogramov mäsa. Kontrolóri Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR však celú zásielku zachytili, a tá sa tak nedostala k spotrebiteľom.

Budú hľadať baktérie aj zvyšky liekov

Potravinoví inšpektori podrobia podľa agrorezortu poľské mäso laboratórnym vyšetreniam na prítomnosť baktérií, zvyškov veterinárnych liekov, zneužívaniu rozmrazeného mäsa a aj kontrolám označenia prevádzok, z ktorých mäso pochádza. V prípade podozrenia z falšovania mäsa sa vykoná súčasne senzorické (zmyslové) testovanie a kvalitatívna detekcia druhu mäsa.

"Každý príjemca poľského hovädzieho mäsa je povinný nahlásiť dodávku do elektronického systému Štátnej veterinárnej a potravinovej správy najneskôr 24 hodín pred dodaním. Inšpektori ŠVPS z neho odoberú vzorky a príjemca bude musieť počkať na výsledky testov. Poľská hovädzina bude môcť byť uvoľnená na trh až po tom, ako prejde riadnymi vyšetreniami na zdravotnú bezpečnosť," vysvetlil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR.

Potravinoví inšpektori sú podľa MPRV od prepuknutia škandálu s poľskými bitúnkami neustále v pohotovosti. Doposiaľ uskutočnili viac ako 550 cielených kontrol poľského hovädzieho mäsa. Kontrolám podrobujú mäso v skladoch, maloobchodoch, baliarňach, spracovateľských prevádzkach a aj na cestách. Kontroly sa pritom vykonávajú u všetkých typov mias.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok