V poľskej hovädzine našli salmonelu, časť z nej sa dostala aj k nám

TA3 TASR
20.2.2019 18:18

České úrady oznámili, že budú testovať všetko hovädzie mäso dovezené z Poľska, pretože veterinári našli v 700-kilogramovej zásielke poľského mäsa nebezpečnú baktériu salmonelu. Časť mäsa sa dostala aj na Slovensko.

Mäso z Poľska testujú

"Testy dokázali v hovädzine, dovezenej z Poľska 13. februára a doručenej do skladu v obci Dolní Jirčany v Stredočeskom kraji, prítomnosť druhu salmonella enteritidis, ktorý môže spôsobovať vážnu hnačku a nepriaznivo postihuje ľudské zdravie," informoval novinárov minister poľnohospodárstva Miroslav Toman.

České veterinárne úrady varovali Európsku komisiu a poľské dozorujúce orgány prostredníctvom systému rýchleho varovania, uviedol minister. Dodal, že preverujú aj to, či už bolo nejaké mäso skonzumované. "Štátna veterinárna správa okamžite prijme mimoriadne opatrenie - všetko hovädzie mäso dovezené z Poľska musí prejsť testami v laboratóriu, až potom sa môže dostať na trh," vyhlásil Toman.

Šéf SVS Zbyněk Semerád povedal, že mäso zo 700-kilogramovej zásielky bolo distribuované na päť miest v Českej republike a na jedno miesto na Slovensku. "Budem informovať svoju slovenskú kolegyňu. Pokiaľ vieme, nie všetko mäso bolo distribuované ku koncovému zákazníkovi," povedal Semerád.

Škandál vypukol v januári

Prípad sa stal po škandále, keď Poľsko vyviezlo celkovo 2,7 tony podozrivého hovädzieho mäsa do vyše desiatich členských štátov Európskej únie, čo spustilo vyšetrovanie EÚ. Škandál vypukol v januári, keď poľská spravodajská televízia TVN24 odvysielala video viditeľne chorých kráv, alebo takých, ktoré ledva stáli na nohách, ako ich na malom bitúnku na severovýchode Poľska tajne zabíjajú - počas nočnej zmeny, keď bola kontrolná návšteva veterinárov málo pravdepodobná.

Poľsko je popredný producent a vývozca mäsa v Európe, ročne vyprodukuje približne 600.000 ton hovädziny a väčšinu exportuje predovšetkým do EÚ, ako uviedli združenia producentov mäsa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok