Únia reaguje na kauzu Paradise Papers, vytvorí čierny zoznam

TA3 TASR
7.11.2017 15:21

Európska únia by ešte do konca roka 2017 mala vypracovať čierny zoznam daňových rajov. Uviedol to eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici v rámci zasadnutia ministrov financií EÚ v Bruseli.

Únia reaguje na kauzu Paradise Papers, vytvorí čierny zoznam
SITA/AP

Viac ako ročné úsilie

Moscovici ministrom predstavil vyše ročné úsilie Európskej komisie, ktoré je zamerané na túto agendu. Myšlienka vytvoriť spoločný celoeurópsky zoznam daňových rajov vznikla v apríli 2016, keď medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov odhalilo škandál s masovým únikom daní, známy ako "Panama Papers".

Najnovšie odhalenia, ktoré zverejnilo to isté združenie novinárov, o globálnych schémach daňovej optimalizácie, tentoraz s názvom "Paradise Papers", EÚ opätovne viedlo k tomu, aby konala a debaty o čiernom zozname daňových rajov sa stali mimoriadnou agendou utorňajšieho Ecofinu.

"Je dôležité, aby tento zoznam vznikol v roku 2017, musí byť dôveryhodný, na úrovni a konzistentný. Musia existovať primerané sankcie pre krajiny, ktoré patria na tento čierny zoznam," oznámil Moscovici po príchode na Ecofin.

Krajinám poslali list

Zároveň zdôraznil, že na zozname daňových rajov nebude žiadna členská krajina EÚ, pretože daňové raje, to sú krajiny, ktoré nerešpektujú normy dobrej správy verejných vecí.

Zoznam daňových rajov platný pre celú EÚ by mohol vzniknúť na nasledujúcom zasadnutí ministrov financií EÚ 5. decembra.

Exekutíva EÚ doteraz poslala list približne 60 krajinám, ktoré požiadala, aby sa zaviazali k potrebným reformám, ináč budú zaradené na pripravovaný čierny zoznam daňových rajov. Oslovené krajiny by podľa nemenovaných diplomatických zdrojov mali zareagovať na výzvu eurokomisie do 18. novembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok