Britská tínedžerka, ktorá ušla k islamistom, porodila. Chce sa vrátiť

TA3 TASR
17.2.2019 20:13

Britská tínedžerka, ktorá v roku 2015 ušla s dvoma kamarátkami k extrémistickej organizácii Islamský štát v Sýrii, porodila syna. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na právnika jej rodiny.

Britská tínedžerka, ktorá ušla k islamistom, porodila. Chce sa vrátiť
TASR/AP

Ten uviedol, že 19-ročná Shamima Begumová a jej dieťa sú v poriadku. Begumová, ktorá žije v utečeneckom tábore na severovýchode Sýrie, nedávno poskytla rozhovor novinám Times. Uviedla v ňom, že počas pobytu v Sýrii jej už dve malé deti zomreli na následky choroby a podvýživy. Tiež povedala, že svoje rozhodnutie odísť k IS neľutuje, ale chce sa so svojím dieťaťom vrátiť domov.

Begumová bola jednou zo školáčok zo štvrte Bethnal Green vo východnom Londýne, ktoré odišli do Sýrie, kde sa v roku 2015 vydali za bojovníkov IS. Bolo to v období, keď náborový program IS na internete zlákal mnoho ľahko ovplyvniteľných mladých ľudí do samozvaného kalifátu.

Hoci nie je známe, či Begumová spáchala nejaký zločin, ale fakt, že očividne neľutuje svoje doterajšie konanie, vyvolalo kritiku zo strany mnohých ľudí - podľa nich vďaka rozhodnutiu odísť k IS má byť navždy pre Britániu vydedencom. Agentúra AP sa domnieva, že tínedžerka by mohla čeliť obvineniam z podpory tejto zakázanej extrémistickej organizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok