Tínedžerka Rahaf, ktorá ušla pred rodinou a vierou, je už v Kanade

TA3 TASR
12.1.2019 17:41

Mladá žena zo Saudskej Arábie, ktorej útek pred vlastnou rodinou vyvolal v uplynulých dňoch veľkú pozornosť, pricestovala do kanadského mesta Toronto, kde ju na miestnom letisku privítala ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová.

Tínedžerka Rahaf, ktorá ušla pred rodinou a vierou, je už v Kanade
SITA/AP

Ušla do Bangkoku

Freelandová pred novinármi predstavila 18-ročnú Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnovú, oblečenú v sivej mikine s červeným nápisom CANADA a s modrou šiltovkou s nápisom UNHCR, ako "veľmi statočnú novú Kanaďanku". Kanada udelila Saudskoarabke azyl v piatok. Al-Kunúnová zároveň v priebehu tohto dňa opustila Bangkok, kam sa jej podarilo ujsť počas dovolenky, ktorú s rodinou trávila v Kuvajte, a odletela do Kanady.

Žena požiadala o azyl aj Austráliu, Spojené štáty a Britániu. Obávala sa, že jej rodina by ju mohla zabiť za to, že sa zriekla islamu a utiekla pred núteným sobášom. Podľa vlastných slov je obeťou fyzického a psychického násilia. Štatút utečenca zvyčajne udeľujú vlády, avšak udeliť ho môže aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov vtedy, ak to štáty "nie sú schopné urobiť", uvádza sa na webovej stránke UNHCR.

Získala si pozornosť celého sveta

Kanadský premiér Justin Trudeau novinárom povedal: "Kanada sa bude vždy jednoznačne zastávať ľudských práv a práv žien na celom svete. Keď nás OSN požiadala, aby sme slečne al-Kunúnovej udelili azyl, súhlasili sme."

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi vyhlásil: "Jej boj si v uplynulých dňoch získal pozornosť celého sveta a poskytol pohľad na chúlostivú situáciu miliónov utečencov vo svete." Al-Kunúnová odmietla nastúpiť na let z Bangkoku do Kuvajtu, kde ju čakala jej rodina, a zabarikádovala sa vo svojej izbe letiskového hotela. Žena tvrdí, že sa zriekla islamu, čo je v Saudskej Arábii trestateľné smrťou. Saudskoarabka spustila na sociálnych médiách kampaň za svoju slobodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok