Klus v TA3: Došlo k demonštrácii odporu angažovaných občanov

TA3 TASR
5.11.2017 12:25

V Banskobystrickom samosprávnom kraji šlo najmä o voľbu proti niekomu a nie za niekoho. Myslí si to Martin Klus zo strany SaS, ktorý sa vzdal kandidatúry v prospech úspešného Jána Luntera.

Klus v TA3: Došlo k demonštrácii odporu angažovaných občanov
TASR

Verí v Lunterovu nezávislosť

Volebnú účasť v tomto kraji označil Klus v našej diskusnej relácii V politike za nezvyčajne vysokú. Odôvodňuje to však aktívnou mobilizáciou proti extrémistickým silám. Dovolí si však "neskromne tvrdiť", že ktokoľvek schopný by zostal vo finále proti súčasnému predsedovi BBSK Marianovi Kotlebovi, uspel by. Akceptuje však, že na osobe Luntera sa dokázala zmobilizovať veľká časť politického spektra.

"Kotleba utrpel porážku," zdôraznil Klus. Výsledky volieb v tomto kraji označil za víťazstvo v jednej veľkej bitke, no nejde podľa neho o vyhratú vojnu proti extrémizmu. Verí, že Lunter ostane na Úrade BBSK nezávislým kandidátom.

Droba dokáže spájať

Úspešný kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska) dokáže podľa Klusa spájať ľudí. "Ukázala sa tu však aj sila straníckeho trička," podotkol Klus. Droba však podľa neho dokázal využiť v prospech svojej osoby posledné okamihy pred voľbami. Ostatní kandidáti si buď podľa neho vyčerpali témy, alebo sa "nachvíľu stratili".

Krajské voľby boli prvýkrát jednokolové. Klus avizoval, že na schôdzu v parlamente predkladá návrh na znovuobnovenie dvojkolovej voľby s rozšírením pre mestá a obce. Tiež chce predložiť zákon, aby šéf kraja nemohol byť napríklad zároveň poslancom v parlamente. Predpokladá však, že na to nebude politická vôľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok