ONLINE: Vo väčšine krajov si zvolili zmenu, Košice zažili drámu

TA3 SITA TASR ČTK
5.11.2017 01:18

Strach z nástupu extrémistov, obavy z kupovania hlasov i z nízkej účasti. Aj to sprevádzalo voľby predsedov a poslancov samosprávnych krajov, ktoré boli po prvý raz jednokolové. Sledujte aktuálne volebné udalosti spolu s nami.

ONLINE: Vo väčšine krajov si zvolili zmenu, Košice zažili drámu
SITA

ONLINE sme ukončili.

Pozrite si celú reláciu V politike. Priniesli sme v nej prvé reakcie, analýzy a komentáre. O voľbách do VÚC diskutovali: Juraj Droba (SaS), Jozef Viskupič (OĽaNO), Milan Majerský (KDH), Milan Belica (nezávislý), Erika Jurinová (OĽaNO), Jaroslav Baška (Smer-SD), Ján Lunter (nezávislý), Rastislav Trnka (KDH), Eduard Chmelár (politický analytik), Martin Klus (SaS), Jana Kiššová (SaS), Peter Pellegrini (Smer-SD), Ivan Korčok (štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí), Ivan Štefanec (KDH) a Richard Sulík (SaS).

13:40 Záchranári museli počas volieb päťkrát ošetrovať členov volebných komisií. Zasahovalo sa v Bratislave, Lubine, Košiciach, Brunovciach a v Cabaji-Čápore.

13:00 Za Jozefa Viskupiča a Eriku Jurinovú prídu do NR SR historička Natália Milanová a zdravotná sestra Elena Červeňáková. Náhradníkom za Juraja Drobu by mal byť nitriansky krajský predseda SaS Radoslav Pavelka. Trojica zloží poslanecký sľub pravdepodobne na prvej schôdzi v roku 2018.

11:30 Martin Klus z SaS avizoval v relácii V politike, že na decembrovú schôdzu v parlamente predkladá návrh na znovuobnovenie dvojkolovej voľby s rozšírením pre mestá a obce. Tiež chce predložiť zákon, aby šéf kraja nemohol byť napríklad zároveň poslancom v parlamente. Predpokladá však, že na to nebude politická vôľa.

11:00 V regionálnom parlamente Košického samosprávneho kraja bude celkovo 57 poslancov, z toho 16 za Smer-SD, 16 za koalíciu OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, 16 nezávislých poslancov, šiesti za stranu Most-Híd, po jednom za SNS, SMK-MKP a ŠKV.

10:50 Béla Bugár upozornil na vysoký počet nezávislých poslancov. 165 nezávislých poslancov zo 416 považuje za zdvihnutý prst. „Niektorí boli donedávna v iných stranách. To je katastrofa. O chvíľu uvidíme, čo to je byť nezávislý. Od čoho a od koho sú nezávislí? Však župy treba riadiť,“ dodal predseda strany Most-Híd.

10:20 Hnutie Sme rodina hodnotí regionálne voľby podľa podpredsedu Milana Krajniaka ako Stalingrad Roberta Fica.„Fico sa pripravoval na veľké víťazstvo a utrpel veľku porážku. Ľudia už toho majú dosť, aby to pokračovalo ako to fungovalo doteraz. Je to dôkaz, že ľudia nechcú oligarchov v pozadí,“ vyhlásil Krajniak.

10:15 Banskobystričan a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini na sociálnej sieti reagoval na výsledky volieb v jeho kraji vyhlásením, že „z nášho kraja letí rovnaký odkaz celému Slovensku ako pred vyše 70 rokmi: Fašizmus na Slovensku nemá miesto.“ Dodal, že sa zbavili zla. Zároveň zagratuloval Jánovi Lunterovi k zvoleniu.

9:00 Zo 45 poslancov, ktorí sedeli v poslaneckých laviciach zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja, obhájilo svoje pozície 29. V novom 47-člennom regionálnom parlamente sa objaví 18 nových tvárí.

8:30 Strana Smer–SD stratila svoju dominanciu v zastupiteľstve Nitrianskeho kraja. 54-členné zastupiteľstvo bude tvoriť 17 poslancov koalície Smer-SD, SNS a Most–Híd, 11 poslancov SMK–MKP, desať poslancov koalície SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS, jeden poslanec strany ĽSNS a 15 nezávislých poslancov.

8:15 V 57-člennom zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja obsadia nezávislí kandidáti 25 poslaneckých kresiel, koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS 16 poslaneckých kresiel, strana Smer-SD 11 poslaneckých kresiel a SNS päť poslaneckých kresiel.

8:00 V zastupiteľstve Bratislavského kraja, ktoré bude mať v nasledujúcom päťročnom volebnom období 50 poslancov (predtým 44), bude presne polovica nezávislých poslancov. Tretinu poslancov budú tvoriť kandidáti pravicovej koalície.

05:00 Počas volieb nemali službu len novinári, ale i strážcovia zákona. Informovali o tom na svojom Facebooku.

4:40 Na tohtoročných voľbách do orgánov samosprávnych krajov sa zúčastnilo 29,95 percenta voličov. V reálnom čísle je to 1 348 114 občanov. Je to doteraz najvyššia účasť v takýchto voľbách, pred štyrmi rokmi k volebným urnám prišlo 20,11 percenta voličov. V roku 2005 bola naopak najnižšia účasť vo voľbách do samosprávnych krajov, a to 18,02 percenta.

4:20 Z pohľadu zvolených predsedov samosprávnych krajov sú krajské voľby pre Smer-SD prepadákom a pre opozíciu úspechom. Povedal to politický analytik Ján Baránek, ktorý hovoril aj o nenaplnených obavách z ultranacionalistov.

3:52 Neúspešný kandidát na predsedu Košického kraja Richard Raši sa po zverejnení výsledkov poďakoval všetkým, ktorí mu pomáhali s predvolebnou kampaňou, ako aj tým, ktorí mu dali svoj hlas.

"Urobili sme maximum, čo sa dalo, navštívili sme všetko, čo sa dalo, a napriek tomu to nevyšlo, aj keď prieskumy boli pozitívne. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí pomáhali, všetkým ľuďom, ktorí mi dali hlas a zároveň poblahoželať víťazovi k víťazstvu. Je to určite pre mňa, aj pre celý tím sklamanie, ale taký je život a nič s tým teraz nedokážeme urobiť," uviedol Raši.
Dôvody, prečo neuspel, nepozná.

3:50 Víťaz v Košiciach Trnka sa po zverejnení neoficiálnych výsledkov poďakoval všetkým voličom, ktorí prišli k volebným urnám. "Samozrejme, najviac ďakujem tým voličom, ktorí dali hlas za rozhýbanie nášho kraja. Je to pre mňa obrovský záväzok, ktorý sa budem snažiť naplno realizovať tak, ako som sľúbil," uviedol pre novinárov vo svojom volebnom štábe. Trnka vyjadril zámer postupovať po nástupe do funkcie v súlade so svojím programom na prvých sto dní.

Vo volebnom súboji tesne porazil košického primátora Richarda Rašiho. Trnka v tejto súvislosti konštatoval, že sa snažil nastaviť kampaň čo najúčinnejšie a najefektívnejšie vzhľadom na to, aké mal možnosti, hlavne finančné. Jeho kampaň bola osobná a  kontaktná s výjazdmi do obcí a vysvetľovaní vízie a programu, ktorý sa s snaží presadiť. "Myslím si, že toto bolo rozhodujúce. Treba spomenúť ešte druhý faktor, že ľudia odmietli korupciu a klientelizmus v podobe predstaviteľov vládnej strany," povedal.


V súvislosti s doterajším obsadením Úradu KSK pod vedením doterajšieho predsedu Zdenka Trebuľu (Smer-SD) uviedol, že na úrade je "mnoho persón, ktoré tam nemajú, čo hľadať". Zamestnancom odporúčal v najbližších dňoch neplniť príkazy, čo sa týka skartovania dokumentov.

3:11 Tesný súboj v Košiciach sa nakoniec skončil víťazstvom Rastislava Trnku, ktorý len o niekoľko stoviek hlasov zdolal doterajšieho župana Richarda Rašiho.

2:40 Kotlebovci sa k výsledkom volieb vyjadria zajtra popoludní. Tlačovú agentúru o tom informoval Marian Kotleba.

2:35 Ján Greššo podporovaný pravicovou koalíciou zloženou zo strán SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS skončil v súboji o post predsedu Nitrianskeho kraja na druhom mieste za Milan Belicom, ktorý kandidoval za koalíciu Smer-SD, SNS a Most-Híd.



Aj napriek tomu však svoj výsledok vo voľbách nepovažuje za neúspech. "Ja som sám za seba veľmi rád, lebo je to úspešný výsledok, ale za Nitriansky kraj som veľmi smutný, lebo nepríde k zmene, v akú sme dúfali. Trochu šťastnejší pohľad je v tom, že k určitej zmene predsa len dôjde, a to v zastupiteľstve, kde bude dosť veľa ľudí z našej koalície. A to zastupiteľstvo bude veľmi dôležité pri rozhodovaní aj o veciach, s ktorými nebude pán župan súhlasiť," skonštatoval Greššo.

2:25 V Trenčíne sa predseda nemení. Výsledky volieb predsedu kraja je vraj očakávaný, pretože kraj je tradičnou baštou strany Smer-SD. V reakcii na víťazstvo úradujúceho predsedu TSK Jaroslava Bašku to povedala kandidátka na predsedu Renáta Kaščáková (SaS, OĽaNO, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola).

„Už preferencie naznačovali, že výsledok bude podobný, i keď to nie sú až také percentá pre víťaza, ako naznačoval prieskum. V podstate som spokojná, pretože som dostala veľký počet hlasov. Chcem sa poďakovať všetkým voličom, ktorí mi hlas odovzdali a chcem veriť, že tento výsledok bude náznakom nejakej zmeny do budúcnosti v našom kraji,“ skonštatovala Kaščáková.

2:20 Prešovský samosprávny kraj (má po 16 rokoch nového predsedu. Milan Majerský, kandidát koalície SaS, KDH, OĽaNO a NOVA, porazil Chudíka o takmer 15.000 hlasov. „Som veľmi rád, možno to prekvapilo, lebo tie prieskumy boli trochu iné, ale my sme si to naozaj odmakali, boli sme v uliciach medzi ľuďmi a tá obeta a námaha sa naozaj vyplatila,“ zhodnotil pre médiá Majerský.

2:10 Úradujúci predseda Prešovského kraja Peter Chudík (Smer-SD) priznal volebnú porážku. Súčasne zablahoželal Milanovi Majerskému (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA) k volebnému víťazstvu.

"V každom prípade som bol viac nervóznejší, ako cez všetky iné voľby. V kútiku duše som očakával, že to bude tesné, možno o päť percent pre mňa. Ale je to ináč," uviedol Chudík.


Priznal, že je sklamaný, ale nie veľmi. "Odrobil som 16 rokov. Dovolím si tvrdiť, že som urobil toho dosť. Držím pánu Majerskému prsty, nech riadi Prešovský kraj dobre a nech vyhrá ešte minimálne trikrát ako ja," povedal. Výsledok volieb pokladá za rozhodnutie voličov, ktorých prišlo tentokrát viac. Chudík zatiaľ nevie povedať dôvody, prečo voľby nevyšli v jeho prospech. Podľa jeho vyjadrenia, nie je si vedomý toho, že by niečo v kampani podcenil. Je za nim kus práce a na kraji sú rozbehnuté mnohé projekty.

1:55 Nezávislý kandidát, doterajší predseda Trnavského samosprávneho kraja, Tibor Mikuš prehral podľa predbežných výsledkov vo voľbách s Jozefom Viskupičom. Po zverejnení viac ako 90 percent hlasov voličov povedal, že rešpektuje danú situáciu.

"Otázka však je, ako bol výsledok volieb dosiahnutý," povedal Mikuš s tým, že má na mysli manipuláciu s verejnou mienkou. Dodal, že občan nevidí prácu, ktorá bola v kraji urobená, ale verí osočovaniu a nepravdám. Poukázal na televízne debaty, kde boli podľa neho povedané klamstvá a tiež na sociálne siete, kde boli voči nemu vedené kampane.

Na otázku, čo by v kontexte s výsledkom volieb robil inak uviedol, že nie je nič, čo by mal meniť. "Odovzdám kraj vo vynikajúcom stave a každému želám, aby dosiahol aspoň také výsledky, ako som dosiahol ja," povedal Mikuš. Analýzou výsledku volieb sa bude zaoberať, ale až neskôr.

1:50 Kurióznu situáciu zažili novinári i diváci počas tlačovej besedy Milana Ftáčnika, ktorý priznal porážku a práve v tej chvíli mu zavolal pravdepodobný víťaz volieb, Juraj Droba. Ftáčnik mu v krátkom telefonáte pred kamerami zagratuloval.

1:45 Pavol Frešo priznal neúspech vo voľbách predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. Bude rád, ak napokon zvíťazí kandidát reprezentujúci pravicu.

Po svojom vyhlásení nechcel hodnotiť, čo rozhodlo o jeho neúspechu. "Nedokážem to takto analyzovať, kto a prečo bol úspešnejší. Beriem to ako reč voličov, a ja ju prijímam, o tom je demokracia," povedal.
Je presvedčený, že odovzdávanie úradu sa uskutoční plynulo. "Župu sme spravovali tak, aby sme ju kedykoľvek mohli odovzdať bez problémv," uviedol. "Každá faktúra je zaplatená, neostanú po náš žiadne čierne diery," zdôraznil.

1:40 Víťazstvo vo voľbách v Žiline Eriku Jurinovú dojalo. Získanú dôveru voličov vníma ako záväzok do budúcna. Povedala to po zverejnení neoficiálnych výsledkov, podľa ktorých získala 43,23 percenta z 83,66 percenta odovzdaných okrskových zápisníc.

„V prvom rade je čas sa poďakovať, aj keď ešte nemáme všetko úplne v suchu,“ povedala Jurinová, ktorá po dvanástich rokoch vymení na poste predsedu Juraja Blanára. Ako uviedla, je vďačná všetkým ľuďom, ktorí prišli voliť, pretože od nich najviac záležal výsledok. „Tým, že je vyššia volebná účasť, ukázali, že chcú zmenu. Toto sme im aj ponúkali, som rada, že to v našom prípade prijali. Ak sa výsledok potvrdí, nie som a nebudem župankou iba pre svojich voličov, ale pre všetkých obyvateľov Žilinského kraja,“ poznamenala Jurinová.


Doplnila, že prvé, čo urobí, keď príde do úradu bude, že sa vzdá poslaneckého mandátu. „Je to taký prvý reálny sľub, ktorý som dala a aj ho splním,“ informovala.

1:20 V hlavnom meste sa odohráva poriadna dráma. Pred druhou v noci stále vedie Juraj Droba, na päty mu však šliapu hneď traja kandidáti.

1:15 Jaroslav Baška pravdepodobne obáji funkciu predsedu v Trenčianskom samosprávnom kraji. Vyplýva to z výsledkov po zrátaní 87 percent hlasov. Baška v rozhovore povedal, že v prvom rade ďakuje všetkým, ktorí sa zúčastnili na voľbách v Trenčianskom kraji a ktorých presvedčila jeho štvorročná práca. „Dali mi takéto vysvedčenie. Veľmi si to vážim a je to pre mňa záväzkom pokračovať v započatej práci, ktorú sme odviedli a päť rokov budeme odvádzať,“ uviedol Baška.

1:10 Tieto voľby budú, zdá sa, v znamení zmeny. I keď aktuálny župan v Prešovskom kraji Peter Chudík (Smer-SD) nie je porazený, podľa priebežných výsledkov vyhráva opozičný kandidát Milan Majerský.

Po spočítaní 846 z 1 009 zápisníc volilo Majerského 50 083 voličov (37,91 %). Za druhého kandidáta Petra Chudíka zatiaľ hlasovalo 32,98 percenta voličov, teda 43 570 ľudí.

1:00 A čo Žilina? I tam sa črtá zmena. Po spočítaní 39,91 percenta zápisníc vedie predbežne Erika Jurinová (OĽANO, SaS, KDH, OKS, NOVA) so ziskom 22 900 hlasov (42,94 %). Doterajšieho predsedu samosprávneho kraja Juraja Blanára (Smer-SD) volilo 15 249 ľudí, čo predstavuje 28,59 percenta hlasov.

0:55 Mnohí si pred voľbami mysleli, že v Košickom kraji je všetko jasné a víťazom bude Richard Raši. V skutočnosti zvádza veľký súboj so svojim súperom Rastislavom Trnkom. 

Ten zatiaľ vo voľbách vedie s 38,47 percenta hlasov, Raši získal 38,39 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje štatistický úrad.
Zatiaľ je spracovaných 59,36 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

0:50 "Dámy a páni, vyzerá to, že sme vyhrali!" Ján Lunter sa vyhlásil za víťaza volieb a poďakoval voličom za hojnú účasť.

0:40 Oslavné pokriky a otváranie šampanského má za sebou kandidát na predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, OKS a Zmena zdola), ktorý už na základe priebežných výsledkov župných volieb verí vo svoje víťazstvo. Súčasného dlhoročného župana Tibora Mikuša nazval dosluhujúcim.


Viskupičovi za prítomnosti novinárov telefonoval aj primátor Trnavy Peter Bročka, ktorý mu povedal, že v trnavských okrskoch sú rozdiely medzi nim a Mikušom od 20 až do 50 percent. "Chcem poďakovať voličom, ktorí prišli voliť. Ďakujem mame za výchovu, manželke za trpezlivosť a lásku a Igorovi Matovičovi, ktorý vždy hovoril, že existuje alternatíva voči zlodejom," povedal novinárom vo svojej volebnej centrále, ktorú má v trnavskej kaviarni. Viskupič tvrdí, že ako nový župan bude otvorený, transparentný a všetok čas bude venovať kraju.

0:35 V Bratislave sa dostal do vedenia Juraj Droba. Výsledky sú tesné a víťazstvo nemá nik isté.

0:30 Takto vyzerajú priebežné výsledky všetkých kandidátov vo všetkých krajoch:

Bratislavský kraj po spočítaní 37,0% okrskov: J. Droba 18,01%, M. Ftáčnik 17,88%, J. Mrva 16,89%, R. Kusý 16,55%, P. Frešo 13,33%, D. Krajcer 7,58%, Ľ. Huďo 3,64%, J. Uhler 1,78%, M. Jakubec 0,95%, N. Hanulíková 0,90%, R. Blaško 0,55%, L. Parízek 0,43%, J. Danko 0,39%, J. Suleiman 0,35%, A. Trnovec 0,34%, Ľ. Kolárik 0,12%, M. Leinerovič 0,12%, M. Lopašovský 0,11%.

Trnavský kraj po spočítaní 54,3% okrskov: J. Viskupič 37,83%, T. Mikuš 26,79%, J. Berényi 23,19%, K. Rigó 8,22%, M. Novák 2,13%, J. Cehlárik 1,80%.

Trenčiansky kraj po spočítaní 57,8% okrskov: J. Baška 51,98%, R. Kaščáková 24,04%, Š. Škultéty 12,89%, P. Hajšelová 4,67%, F. Vavrík 3,48%, N. Pániková 2,11%, I. Valko 0,80%.

Nitriansky kraj po spočítaní 52,6% okrskov: M. Belica 34,13%, I. Farkas 18,72%, J. Greššo 15,97%, M. Uhrík 14,29%, P. Oremus 11,56%, L. Hajdu 2,41%, R. Kolenčíková 2,25%, J. Marko 0,63%.

Žilinský kraj po spočítaní 39,9% okrskov: E. Jurinová 42,94%, J. Blanár 28,59%, M. Murín 11,11%, P. Sagan 8,12%, A. Martvoň 4,38%, J. Mikolaj 2,53%, P. Cibulka 1,38%, S. Pirošík 0,57%, K. Hoffmann 0,34%.

Banskobystrický kraj po spočítaní 37,2% okrskov: J. Lunter 42,94%, M. Kotleba 27,29%, I. Kašper 10,57%, M. Juhaniak 9,98%, M. Urbáni 1,39%, P. Greksa 1,29%, M. Klus 1,09%, M. Gálik 1,01%, J. Šimko 0,75%, V. Baňák 0,73%, S. Mičev 0,69%, V. Kökény 0,64%, M. Kantor 0,41%, I. Saktor 0,36%, A. Pivovarčiová 0,35%, J. Sásik 0,26%, Z. Očovan 0,14%.

Prešovský kraj po spočítaní 54,8% okrskov: M. Majerský 36,56%, P. Chudík 36,09%, J. Mihalčin 7,21%, J. Garaj 5,53%, A. Gmitter 5,32%, F. Oľha 2,20%, M. Škvarek 2,02%, P. Gašper 1,57%, F. Bednár 1,42%, E. Markovič 0,84%, M. Šteiner 0,61%, J. Šváč 0,57%.

Košický kraj po spočítaní 40,3% okrskov: R. Trnka 39,39%, R. Raši 38,11%, K. Pataky 6,26%, Š. Surmánek 4,83%, R. Bačinský 3,31%, J. Tkáčová 2,52%, O. Petrík 1,06%, J. Bobík 0,82%, L. Sisák 0,81%, J. Džunko 0,69%, V. Stanko 0,57%, J. Červeňák 0,55%, A. Šepetka 0,47%, R. Botka 0,40%, J. Struk 0,13%.

0:25 V Prešove, Trenčíne aj Nitre zatiaľ vedú doterajší župani. Šéf Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík vedie priebežne po sčítaní 252 spracovaných zápisníc z celkového počtu 1 009, čo je 24,97 percenta. Z doteraz zverejnených výsledkov hlasovania vyplýva, že získal 7 350 hlasov (37,13 %) percent hlasov. 

Takmer štvrtina volebných okrskov (24,3 percenta) je spracovaná aj v Trenčianskom kraji. Tu vedie súčasný župan Jaroslav Baška s počtom platných hlasov 13 750. 

Tretí najvyšší podiel spracovaných zápisníc, 148 zo 747, je v Nitrianskom kraji. Milana Belicu, ktorý obhajuje svoju pozíciu predsedu kraja, podľa doteraz sčítaných hlasov volilo 8 257 (36,32 %) voličov.

0:20 V Bratislave nie je nič isté. Hoci po spočítaní tretiny hlasov vyhráva doterajší mierny favorit Milan Ftáčnik, doťahujú sa naňho aj Juraj Droba a Ján Mrva. Ani ostatní nie sú ešte z hry von.

0:15 V Trnave sa črtá prekvapenie. Opozičný kandidát Jozef Viskupič zatiaľ vyhráva nad dlhoročným županom Tiborom Mikušom.

0:00 Priebežné výsledky v jednotlivých krajoch:

Výsledky volieb do BSK po spočítaní 17,2% okrskov: J. Mrva 18%, M. Ftáčnik 17,6%, J. Droba 16,6%.
Výsledky volieb do TTSK po spočítaní 25,2% okrskov: J. Viskupič 36,1%, T. Mikuš 25,9%, J. Berényi 23,4%.
Výsledky volieb do TSK po spočítaní 33,6% okrskov: J. Baška 54,9%, R. Kaščáková 22,3%, Š. Škultéty 11,9%.
Výsledky volieb do NSK po spočítaní 26% okrskov: M. Belica 36,3%, J. Greššo 16,8%, M. Uhrík 15%.
Výsledky volieb do ŽSK po spočítaní 15% okrskov: E. Jurinová 42,9%, J. Blanár 29,5%, M. Murín 10,2%.
Výsledky volieb do BBSK po spočítaní 18% okrskov: J. Lunter 43%, M. Kotleba 27,2%, I. Kašper 11,2%.
Výsledky volieb do PSK po spočítaní 32,3% okrskov: P. Chudík 38,4%, M. Majerský 33,6%, J. Mihalčin 6,9%.
Výsledky volieb do KSK po spočítaní 21% okrskov: R. Trnka 39,4%, R. Raši 38,9%, K. Pataky 5,2%.

23:50 V Žilinskom kraji ohlasuje súčasný župan Juraj Blanár rekordnú účasť. Kandidát Smeru-SD vychádza z informácií, ktoré jeho volebný štáb dostáva od straníckych členov volebných komisií.

„Zatiaľ to vyzerá tak, že účasť bude vyššia ako pred štyrmi rokmi, ktorá dosahovala takmer 22 percent. Účasti sú rôzne, ale máme obce, ktoré už hlásili, že je tam viac ako 50-percentná účasť. Je to na Kysuciach, rovnako to vyzerá v Žiline, že je vyššia účasť, a aj v niektorých obciach na Orave. Takže to vyzerá, že to bude naozaj rekordná účasť, alebo aspoň vyššia ako pred štyrmi rokmi,“ povedal Blanár.

fc8a3745_7f000001-4501-25ca.jpg

23:45 Priebežné výsledky v jednotlivých krajoch:

Výsledky volieb do BSK po spočítaní 6,0% okrskov: J. Droba 19,1%, J. Mrva 17,3%, R. Kusý 15,6%.
Výsledky volieb do TTSK po spočítaní 14,7% okrskov: J. Viskupič 32,5%, T. Mikuš 26,5%, J. Berényi 25,7%.
Výsledky volieb do TSK po spočítaní 16,7% okrskov: J. Baška 58,5%, R. Kaščáková 20,8%, Š. Škultéty 10,8%.
Výsledky volieb do NSK po spočítaní 12,9% okrskov: M. Belica 37,6%, J. Greššo 16,4%, M. Uhrík 15,6%.
Výsledky volieb do ŽSK po spočítaní 10,8% okrskov: E. Jurinová 42,6%, J. Blanár 29,9%, M. Murín 10,5%.
Výsledky volieb do BBSK po spočítaní 13,8% okrskov: J. Lunter 40,3%, M. Kotleba 28,3%, I. Kašper 12,1%.
Výsledky volieb do PSK po spočítaní 25,0% okrskov: P. Chudík 37,1%, M. Majerský 34,3%, J. Mihalčin 6,7%.
Výsledky volieb do KSK po spočítaní 13,6% okrskov: R. Raši 40,6%, R. Trnka 38,4%, Š. Surmánek 5,0%.

23:35 V Trnavskom kraji zatiaľ vedie Jozef Viskupič, v Žilinskom kraji Juraj Blanár, v Trenčianskom kraji zatiaľ vedie J. Baška a v okolí hlavného mesta Juraj Droba. V Nitrianskom kraji vedie Milan Belica a v Banskobystrickom samosprávnom kraji vedie Ján Lunter.

Spočítaný je však zatiaľ len zlomok hlasov.

23:30 Začali zverejňovať priebežné výsledky. V tomto čase bolo spracovaných 531 (8,89 %) z celkového počtu 5 968 volebných okrskov.

V týchto okrskoch bolo zapísaných 160 372 voličov a z nich sa na hlasovaní zúčastnilo 26,63 percenta. Najviac okrskov je spracovaných v Prešovskom kraji (156 z 1 009) a najmenej spracovaných zápisníc o 23:15 bolo v Bratislavskom kraji, a to 23 z 569.

23:25 Ján Lunter by ako prvé po nástupe do funkcie "otvoril dvere a vyvetral". Lunter, ktorý bol podľa prieskumov najsilnejším vyzývateľom úradujúceho šéfa kraja Mariana Kotlebu, čaká na výsledky volieb v BBSK v reštauračno kaviarenskom zariadení v centre Banskej Bystrice. Okrem svojej rodiny má okolo seba svojich podporovateľov, kandidátov na poslancov krajského parlamentu a sympatizantov.

"Netrpezlivo čakáme na výsledky volieb a v tejto chvíli si užívame koniec volebnej kampane so všetkými našimi donormi a podporovateľmi v kampani, ako aj členmi tímu. Je tu zhruba 120 ľudí," konštatoval manažér Lunterovej kampane a jeho syn Ondrej.

23:16 A sú tu prvé neoficiálne výsledky. Sok Mariana Kotlebu Ján Lunter údajne vyhral v Telgárte, odkiaľ pochádza. Získal 240 hlasov, Kotleba 50. Uviedol to Denník N.

23:14 Pozrite sa, ako vidí svoje šance Milan Ftáčnik:

23:15 Voľby sa skončili aj v niekoľkých obciach Trenčianskeho kraja, ktoré dnes bojovali s výpadkom prúdu. Končí sa teda aj moratórium a čoskoro by sme sa mali dočkať prvých priebežných výsledkov z jednotlivých žúp.

23:07 Volebné miestnosti sa o 22:00 zatvorili aj v Nitre. Nezávislý kandidát Peter Oremus sleduje predbežné výsledky volieb v spoločnosti ďalších nezávislých kandidátov na krajských poslancov, s ktorým spolupracoval počas predvolebnej kampane.

V jeho volebnej centrále vládne pokojná atmosféra, do reštaurácie na Nitrianskom hrade postupne prichádzajú Oremusovi sympatizanti a podporovatelia. "Teší ma, že volebná účasť v Nitrianskom kraji bola vyššia ako pred štyrmi rokmi. Sme pripravení na dlhú volebnú noc. V prípade víťazstva sa asi zdržíme naozaj dlho," povedal Oremus.

Ďalší kandidát Ján Greššo očakáva volebné výsledky aj so svojim štábom v kaviarni na Svätoplukovom námestí. Vo volebnej centrále sú už prítomní aj kandidáti pravicovej koalície na poslancov NSK, postupne sem prichádzajú aj Greššovi priatelia a sympatizanti.

„Veľmi ma teší, že v Nitrianskom kraji podľa predbežných informácií prišlo k volebným urnám podstatne viac ľudí ako v minulých voľbách. Uvidíme, v čí prospech sa táto vyššia volebná účasť prejaví. Ja verím, že v náš a nie v prospech extrémistických síl ani v prospech tých, čo nárast extrémizmu v spoločnosti spôsobili,“ povedal Greššo.

23:04 Podarilo sa urobiť dobrú mobilizačnú kampaň, volebná účasť v niektorých okrskoch Trnavského samosprávneho kraja je nad 30 percentami. Po zatvorení volebných miestností takto reagoval kandidát na trnavského župana Jozef Viskupič.

"Trpím miernym optimizmom vzhľadom na to, že počúvam čísla o účasti. Uvidíme, ako ľudia rozhodli, na toto ja nemám veľmi dobrý odhad," priznal.

23:00 Redaktorka domácej redakcie Lucia Lukušová je aktuálne vo volebnom štábe Eriky Jurinovej. Pozrite si jej reakciu po zatvorení volebných miestností:

22:59 Pozreli sme sa aj do volebného štábu Juraja Blanára:

22:57 Pozrite sa, ako to aktuálne vyzerá v centrále Jána Luntera, ktorý sa uchádza o post župana v Banskobystrickom kraji:

22:43 Juraj Droba, ktorý je jedným zo 17 kandidátov na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, nemá po uzatvorení volebných miestností žiadne veľké očakávania. "Som však presvedčený, že môj výsledok bude určite lepší ako to, čo ukazovali prieskumy verejnej mienky tesne pred voľbami," povedal.

Volebnú účasť hodnotí ako nadštandardne vysokú. V Bratislave bude podľa neho cez 30 percent. "Sám neviem či vysoká účasť mojej kandidatúre skôr pomôže alebo nepomôže," podotkol. Droba začal svoj volebný večer v sídle SaS na Priemyselnej ulici v Bratislave. Miestnosť, kde zvyčajne bývajú tlačové konferencie strany, pomaly zapĺňajú pozvaní hostia.

img-4839-copy-1_7f000001-350a-e0a6.jpg

22:34 Kandidát na predsedu Košického kraja Richard Raši čaká spolu so svojím tímom na výsledky sobotných volieb v jednom z košických hotelov. "Atmosféra je výborná. Máme tu náš mladý tím, ktorý budete môcť vidieť aj vy potom, keď tam prídete, ľudí, ktorí mi pomáhali počas volieb, ktorí s nami držali. Atmosféra je zatiaľ výborná, ale je to až do prvých výsledkov, je to vždy napätie. Zatiaľ sú všetci spokojní, usmievaví a napätí, vrátane mňa," uviedol pred novinármi Raši.

22:17 Podľa prieskumu agentúry AKO realizovanom počas moratória by sa stal bratislavským županom Milan Ftáčnik. Pozrite si ďalšie poradie:

22:14 Úradujúci predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba čaká na výsledky volieb v kraji so svojimi ľuďmi, členmi ĽS Naše Slovensko a sympatizantmi mimo Banskej Bystrice bez prítomnosti novinárov. Potvrdil to riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík. Pôvodne sa očakávalo, že bude v sídle ĽS Naše Slovensko v Banskej Bystrici.

22:05 Priebežné neoficiálne výsledky začne štatistický úrad zverejňovať až po zatvorení aj poslednej volebnej miestnosti.

Voľby boli podľa štátnej volebnej komisie pokojné, riešili sa podnety k údajnému porušovaniu volebného moratória. Polícia sa zaoberala možnou volebnou korupciou, v niekoľkých prípadoch vedie konania. Volebná účasť v krajoch zrejme nebude podľa predsedu štátnej volebnej komisie Eduarda Báránya dramaticky vysoká, ale v niektorých krajoch hovoria o lepšej účasti ako v minulosti.

22:00 Na väčšine územia Slovenska sa zatvorili volebné miestnosti. Za normálnych okolností by sme sa čochvíľa dočkali priebežných výsledkov. Problémy s elektinou v niektorých obciach sú však zrejme dôvodom, prečo sa volebné moratórium posúva až na 23:15.

21:50 Začalo sa špeciálne volebné štúdio TA3. Peter Bielik a jeho hostia, šéf agentúry AKO Václav Hřích a expert na samosprávy Michal Kaliňák, budú komentovať priebeh volieb a čakať na priebežné výsledky.

21:05 Na priebežné výsledky volieb si počkáme vo všetkých krajoch.

"Štatistický úrad SR oznamuje, že vzhľadom na rozhodnutie Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o predĺžení hlasovania vo viacerých okrskoch budú priebežné výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov zverejňované po 23:15 h," informoval hovorca ŠÚ SR Marián Jánošík.

20:42 Polícia v súvislosti s prerušením dodávky elektriny do Hornej Súče, Dolnej Súče, Hrabovky a časti obce Skalka nad Váhom preveruje podozrenie zo spáchania trestného činu poškodzovania verejnoprospešného zariadenia. Výpadok spôsobil, že v týchto obciach sa bude hlasovať dlhšie.

20:18 Odvolil už aj predseda vlády Robert Fico. Svoj hlas odovzdal v priestoroch Základnej školy Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici v Bratislave. Volili tak už všetci traja najvyšší ústavní činitelia. Prezident Andrej Kiska odovzdal svoj hlas už v dopoludňajších hodinách, predseda Národnej rady Andrej Danko odvolil popoludní v Miloslavove.

20171104-vuc17-006472339_7f000001-1406-bca5.jpg

20:16 Pokojnú situáciu hlásia aj z hlavného mesta. Voličov pomaly pribúda, niektoré volebné okrsky odhadujú okolo 20-percentnú účasť. Uviedli to hovorcovia miestnych samospráv a oslovené volebné komisie.

"Priebeh volieb je zatiaľ pokojný a bez problémov. Doterajšia účasť sa odhaduje okolo 20 percent, niektoré okrsky by mohli mať nakoniec okolo 30 percent," zhodnotila hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková. Podobne odhadovanú účasť hlási aj Devínska Nová Ves. "Ľudia chodia. Účasť sa odhaduje okolo 20 percent, závisí od okrskov," skonštatovala Ingrid Zaťková, koordinátorka volieb v tejto mestskej časti. V okrskoch, kde je zapísaných viac starších voličov, je podľa nej účasť o čosi vyššia.

20:10 Volebné miestnosti v niekoľkých obciach Trenčianskeho kraja zostanú otvorené do 23.15 h. V kraji sa o ten čas predĺži aj volebné moratórium. V ostatných krajoch budú okrskové volebné komisie hlasy sčítavať a mali by sa aj priebežne zverejňovať nezávisle od Trenčianskeho kraja.

20:02 V Lučeneckom a Rimavskosobotskom okrese je zatiaľ situácia pokojná voľby sa zaobišli bez incidentov. Informovali o tom predsedovia obvodných volebných komisií. "Zatiaľ je všetko v poriadku, pokojné, nebol žiadny problém. Nemáme vedomosť ani o tom, že by sa objavilo nejaké nakupovanie hlasov," uviedol predseda obvodnej volebnej komisie v Lučenci Jaroslav Juhaniak.

Podobná situácia je aj v susednom okrese Rimavská Sobota. "Voľby sú zatiaľ pokojné, účasť je medzi 20 až 30 percentami. Neriešili sme žiadne mimoriadne udalosti," ozrejmil predseda obvodnej volebnej komisie Csaba Žitňar.

19:40 Volebná účasť v samosprávnych krajoch nebude dramaticky vysoká ani oproti minulosti výrazne neklesne. Kraje hlásia dvojciferné čísla. Povedal to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. "Pokiaľ vieme, už sú to všade dvojmiestne čísla a väčšinou sa nezačínajú už na jednotku. Tá účasť nebude dramaticky vysoká. Rovnako si nemyslím, že by oproti minulosti v tomto type volieb mala klesnúť," uviedol s tým, že o krajské voľby je dlhodobo nízky záujem.

19:25 Na predsedov niekoľkých banskobystrických okrskov sa buď osobne alebo esemeskami obrátili ľudia, ktorí ich presviedčali, že oznámenie o vzdaní sa kandidatúry šiestich kandidátov na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, ktoré má visieť za paravánom pri hlasovaní voličov, musia stiahnuť. Predstavili sa rôzne.

18:40 V obciach Horná Súča, Dolná Súča a Hrabovka v Trenčianskom okrese vypadol elektrický prúd. Výpadok sa týka deviatich okrskových volebných komisií. Voľby sa budú musieť v týchto okrskoch predlžiť o čas výpadku elektriny. Informovala zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie Trenčín Ľubica Držková. „Máme informáciu, že v obciach Horná Súča, Dolná Súča a Hrabovka vypadlo vysoké napätie, vyzerá to tak, že celá dolina je bez elektriny. Elektrina vypadla o 18.10 h, týka sa to deviatich volebných okrskov – dvoch v Dolnej Súči, jedného v Hrabovke a šiestich v Hornej Súči,“ priblížila Držková.

18:40 Obvodná volebná komisia v Revúcej preveruje oznámenie od občanov, podľa ktorého bol jeden predseda okrskovej volebnej komisie v okrese pri svojej práci pod vplyvom alkoholu.

18:30 Pred jedinou volebnou miestnosťou v Tepličke nad Váhom v okrese Žilina vládol čulý ruch a odovzdať hlas vo voľbách do vyšších územných celkov prichádzali všetky kategórie voličov.

16:55 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán riešila od rána už desiatky podnetov, na stole má ďalšie. Väčšina z nich sa týka porušenia volebného moratória. "Týkajú sa uverejňovania článkov v magazínoch, časopisoch, distribuovania týchto časopisov do schránok, uverejňovania blogov na verejných portáloch," uviedla zapisovateľka štátnej volebnej komisie Eva Chmelová.

16:50 Účasť na sobotňajších voľbách do vyšších územných celkov na košickom sídlisku Luník IX je nízka, ale oproti iným krajským voľbám v tejto mestskej časti nadpriemerná. V dvoch okrskoch je zaregistrovaných spolu 4211 oprávnených voličov. Prví ľudia prišli odvoliť okolo 8.30 h, neskôr začali voliči chodiť vo väčšom počte v rodinných skupinách.
"Zatiaľ tú účasť by som radil ako nadpriemernú oproti tej bežnej volebnej účasti na Luníku IX. Inak všetko prebieha v poriadku, myslím, že žiadne problémy nie sú," uviedol predseda komisie č. 1 Peter Palla.

16:05 Volebná komisia Banskobystrického samosprávneho kraja riešila dva prípady v obvode Brezno, ktoré sa týkali povinného zachovávania volebného moratória. Informoval o nich Peter Bahno, predseda volebnej komisie BBSK. V prvom prípade v jednej z breznianskych okrskových komisií sedel muž v mikine propagujúcej jednu z politických strán. Druhý prípad sa týka vydávania bločkov z registračnej pokladnice kandidáta na poslanca krajského parlamentu v BBSK za brezniansky obvod, ktorý má obchod. Na spodnej strane bločku bolo vytlačené odporúčanie, koho v Brezne voliť.

15:40 Obyvatelia Krásnohorského Podhradia majú podľa zástupcu starostu obce Ľudovíta Baffyho záujem skôr o komunálne voľby. Svedčí o tom i doterajšia nízka účasť. Od nového krajského zastupiteľstva ľudia v obci očakávajú riešenie nezamestnanosti, infraštruktúry, podpory turizmu a podnikania. "Mladí chodia väčšinou preč za prácou. Pomohla by nám rýchlostná cesta vrátane tunela Soroška. Ďalej, investori a podpora menších a stredných podnikateľov. V okolí máme veľa lesov, aj v tomto odvetví, by sa podľa mňa dali vytvoriť nejaké pracovné miesta. Najmä však v turistike. Sme taký región, že v turistike máme ešte veľkú dieru," uviedol pre Baffy.

15:03 V obci Lubina v okrese Nové Mesto nad Váhom skolaboval člen okrskovej volebnej komisie. Zdravotní záchranári ho odviezli do nemocnice. Starosta obce Lubina Martin Beňatinský informoval, že išlo o staršieho, ale vitálneho muža. „Záchranka ho odviezla do nemocnice v Novom Meste nad Váhom, podľa posledných informácií je už stabilizovaný a nie je ohrozený jeho život. Išlo o bežnú slabosť, ktorú ľudia v takomto veku pravdepodobne mávajú,“ doplnil starosta.

14:40 V michalovskom volebnom obvode sa objavili podozrenia z kupovania hlasov. „Členovia krajskej volebnej komisie idú preveriť podozrenia, ktoré sa vyskytli v súvislosti s voľbami vo Veľkých Kapušanoch a Drahňove,“ povedal predseda Volebnej komisie Vladimír Tot.

14:35 Najvyššie položená volebná miestnosť na Štrbskom Plese býva zvyčajne plná turistov, tento raz tomu tak nebolo. Dôvodom je fakt, že v župných voľbách sa s voličským preukazom voliť nedá a svoj hlas môžu voliči odovzdať len v mieste trvalého bydliska. „Myslím si, že aspoň v rámci okresu by mohlo byť povolené voliť mimo svojho okrsku, prišlo by k nám možno viac voličov. Od rána do 12. hodiny sme tu mali asi desatinu voličov,“ zhodnotila predsedníčka volebnej komisie číslo 4 Darina Bartošová.

14:15 Odovzdať svoj hlas prišiel aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko do volebnej miestnosti v Miloslavove v Bratislavskom samosprávnom kraji.

13:30 V bratislavskej Záhorskej Bystrici prichádzajú k volebným urnám aj tí, ktorí majú takúto príležitosť prvýkrát. Stredoškoláci Natália, Nina i Peter prišli voliť s presvedčením, že i v záujme mladých ľudí je vyjadriť hlasovaním svoj názor na to, kto a ako by mal viesť Bratislavský samosprávny kraj v budúcnosti. "Možno budem vo svojej triede výnimkou, no som presvedčená, že ísť voliť je dôležité, lebo mi záleží na tom, ako bude vyzerať kraj, v ktorom žijem,“ povedala Natália Macašková.

prvovolici-1140-px-tasr_7f000001-c2a4-6170.jpg

13:30 Obvodná volebná komisia v bratislavskom Novom Meste v súvislosti s voľbami do vyšších územných celkov preverovala podnet. Okrsková komisia na Mikovíniho ulici totiž nahlásila, že pred budovou niekto rozdáva bagety tým, ktorí volili jedného z kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. "Obvodná komisia to išla preveriť, ale keď prišli na miesto, nikoho už nenašli," uviedol hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

13:10 Vo volebnej miestnosti na Potravinárskej ulici v Nitre využila svoje volebné právo aj rodina Zbranková. Všetci traja členovia rodiny sú nevidiaci, k volebnej urne prišli spolu so svojím asistentom. „Pripravili sme sa dopredu, aby sme nezdržiavali. Preštudovali sme si zoznamy kandidátov, s manželkou sme si urobili ťaháky v Braillovom písme a za plentou sme už len nadiktovali asistentovi čísla a mená kandidátov, ktorých má krúžkovať. Syn využíva modernú techniku, k dispozícii má smartfón s aplikáciou, ktorá mu nahlas prečíta písaný text,“ skonštatoval Josef Zbranek, člen Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

12:55 Krajské voľby sú pokojné, Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán rieši desiatky podnetov. Väčšinou ide o údajné porušenie volebného moratória. Novinárom to povedal predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány. "Štátna komisia sa momentálne zaoberá podnetmi od občanov. Väčšina z nich sa týka zachovávania volebného moratória," uviedol Bárány. Zatiaľ sa nevedel vyjadriť k informácii, že v jeden člen vo volebnej komisii v Brezne sedí muž v mikine zelenej farby s logom extrémistickej strany. Upozornil na to čitateľ denníka Sme.

12:50 Priebeh volieb do orgánov vyšších územných celkov v Bratislavskom samosprávnom kraji je pokojný a bez nejakého narušenia. Povedala to hovorkyňa kraju Lucia Forman s tým, že nemajú vedomosť o nejakom incidente či podnetoch na narušení volieb v kraji. “Ľudia telefonujú skôr pre to, že nevedia, kam majú ísť voliť, teda kde je ich okrsok,“ uzavrela Forman

12:25 K volebnej urne pristúpil aj šéf liberálov Richard Sulík. Na priebeh volieb dohliada aj ako predseda bratislavskej volebnej komisie, konkrétne okrsku č. 21 v Starom Meste.

 

12:00 V rázovitej prihraničnej obci Horná Mariková v Považskobystrickom okrese požiadalo o voľbu do prenosnej urny 13 obyvateľov obce. Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Emílie Bakalíkovej z 13 voličov, ktorí požiadali o voľbu do prenosnej urny, je sedem zo zariadenia sociálnych služieb v miestnej časti Pagaňov. Od volebnej miestnosti je vzdialené asi tri kilometre. „Najvzdialenejším miestom, kam pôjdeme s prenosnou urnou, je osada Ráztoka, vzdialená od volebnej miestnosti asi sedem kilometrov. Volička z Ráztoky žiada o voľbu do prenosnej urny počas každých volieb. Žije v osade, kde nechodí ani autobus a nie je tam ani mobilný signál,“ skonštatovala Bakalíková. V obecnom zariadení sociálnych služieb, v ktorom žije asi 40 klientov, požiadalo o voľbu do prenosnej urny sedem voličov. Najstarším z nich bol 97-ročný Štefan Mihálik. Rodák z marikovskej osady Vlkov je v zariadení sociálnych služieb asi 12 rokov a podľa vlastných slov sa zúčastňuje takmer všetkých volieb.

11:50 Viacerí voliči v obci Zemplínske Hámre v Sninskom okrese prišli k urnám preto, že je to ich občianska povinnosť. Voľby sú podľa nich jednou z možností, ako zmeniť dianie na Slovensku. Rozvoj obce je dôvodom, prečo sa Anton Barna rozhodol prísť odvoliť. "Ako občan mám povinnosť voliť. Išiel som včasnejšie, aby som to mal čím skôr za sebou," uviedol. K urnám pravidelne prichádza aj 79-ročná Viera Brečková. "Som starší človek, mám to už v krvi. Aj môj manžel, ktorý už nevládze chodiť, voliť chce. Preto k nemu prídu s volebnou urnou," poznamenala.

11:45 Právo voliť si nenechal vziať ani 96-ročný Dominik, jeden z najstarších obyvateľov Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke. Ako hovorí, treba ísť voliť, aby bolo lepšie a aby volení predstavitelia plnili svoje sľuby. „Treba ísť voliť. Ja idem voliť preto, aby nám na Slovensku to, čo chceme, tí naši vedúci plnili," uviedol Dominik. Posťažoval sa pritom, že mnohí z tých, ktorých si ľudia v dobrej viere zvolia, nakoniec nesplnia všetko, čo sľúbili.

11:15 V košickej mestskej časti Luník IX prvé dve hodiny volieb prešli pokojne. Tunajší voliči sú rozdelení do dvoch okrskov. Vo volebnom okrsku číslo 1 ako uviedol predseda volebnej komisie Peter Palla, je v zozname zapísaných 2061 oprávnených voličov a vo volebnom okrsku číslo 2 je zapísaných 2 174 oprávnených voličov. Ako uviedli obaja predsedovia volebných komisií, voľby prebiehajú pokojne, bez rušivých momentov. Komisie nedostali zatiaľ žiaden podnet pre porušenie zákona. Tieto dva okrsky zaznamenali rekordne nízku účasť vo voľbách do VÚC . Dnes je situácia lepšia. Podľa neoficiálnych informácií za dve hodiny od otvorenia volebných miestností v prvom okrsku bolo voliť viac ako dvadsať voličov a v druhom okolo 10 voličov, čo je viac ako celková účasť vo voľbách v roku 2013. „Účasť bude nízka. Ľudia veľmi nevedia, že čo sú to za voľby, že tu existuje a čo je to VÚC, a preto je aj nízka účasť ľudí na týchto voľbách. Keby tie krajské úrady boli viac otvorené, viac informovali ľudí o svojej činnosti, aby ľudia vedeli, čo rieši krajská samospráva, určite by bola väčšia účasť. Navyše na Luníku IX nebol, podľa mojich informácií, medzi ľuďmi ani jeden z kandidátov na župana, nevisí tu nijaký bilboard,“ povedal bývalý starosta Ladislav Šana. Doložil, že sa asi boja.

10:40 Národná kriminálna agentúra vedie vo veci podozrení z volebnej korupcie osem trestných konaní. Na podozrenia z volebnej korupcie sa sústreďujú policajti aj počas prebiehajúcich krajských volieb. Novinárom to povedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel, ktorý sa zúčastnil na zasadnutí štátnej volebnej komisie. Bližšie k vedeným trestným konaniam nehovoril, polícia bude informovať podľa neho v najbližších dňoch. Z 27 podnetov bolo ostaných 19 priestupkov. Štátnu volebnú komisiu Ábel informoval, že priebeh volieb je pokojný.

10:40 Časť voličov zapísaných v okrsku na Garbiarskej ulici v Košiciach tvoria obyvatelia Strediska sociálnej pomoci mesta Košice. Viacerí z nich povedali, že voliť chodia pravidelne. Od nového predsedu VÚC očakávajú zlepšenie zdravotníctva, ako i školstva.

10:36 V spoločnosti svojej manželky Martiny v sobotu vo volebnom okrsku číslo 2. v Poprade odovzdal svoj hlas v župných voľbách aj prezident SR Andrej Kiska. Po hlasovaní pred novinármi zdôraznil, že je potrebné ísť voliť.

10:15 Po prvých troch hodinách volieb do orgánov samosprávnych krajov môžu predstavitelia okrskových komisií v Stupave pri Bratislave hovoriť o značnom záujme voličov. „Voliči chodia stále, stáva sa, že musia chvíľku počkať, aby sa uvoľnilo miesto za plentou,“ informovala Zuzana Lovíšková z Mestského úradu v Stupave.
Voľby do týchto chvíľ podľa jej slov nepoznačila žiadna rušivá okolnosť, atmosféra je pokojná. "Ľudia si overujú správny spôsob hlasovania i počet poslancov, ktorých môžu zakrúžkovať," povedala o usmerneniach, o ktorých doteraz najčastejšie informujú okrskové komisie prichádzajúcich voličov.

10:05 Najväčšie trnavské sídlisko Družba volí vo volebných miestnostiach základnej a materskej školy. Prvá volička prišla k jednej z nich tesne pred otvorením, minútu pred siedmou hodinou. Volebná komisia mala jej meno zapísané tiež ako prvé v poradí. "Pani mala iniciály A.A., takže dnes mala dvojnásobné prvenstvo," povedal predseda volebnej komisie v okrsku č. 37 Jozef Viskupič.

10:00 Bývalý vládny rómsky splnomocnenec a súčasný člen štátnej volebnej komisie Peter Pollák išiel do terénu monitorovať priebeh krajských volieb. Navštívi Jarovnice v okrese Sabinov, Luník IX - mestskú časť Košice a Letanovce v okrese Spišská Nová Ves. Do terénu by mali ísť aj ďalší členovia štátnej komisie. "Vybrali sme tieto tri miesta, kde sa už v minulosti objavili podozrenia z volebnej korupcie," vysvetlil svoj postup Pollák, ktorý sa sústreďuje na problematiku kupovania hlasov. Avizoval, že v prípade podozrení v iných ako týchto troch "problematických oblastiach" sa presunie aj inam. Tvrdí, že ak sa mu potvrdia podozrenia, oznámi ich polícii aj komisii.

9:55 V miestnom pohostinstve na hornom konci zriadili jeden z volebných okrskov v baníckom meste Handlová vo voľbách do vyšších územných celkov. K výberu miesta samospráva pristúpila po tom, čo zavreli prevádzku, kde bývali voľby doposiaľ. "V predchádzajúcich voľbách bol volebný okrsok na hornom konci v potravinách, táto prevádzka však bola zrušená, to znamená, že z nebytových priestorov sa stali bytové. Z toho dôvodu hľadalo mesto Handlová nové priestory pre volebný okrsok, ako najvhodnejší sa javil hostinec Pod brezami, ktorý má bezbariérový prístup," ozrejmila hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

9:50 Účasť na voľbách vnímajú ako svoju zodpovednosť ako občanov aj v kláštore Kongregácie Najsvätejšieho Vykupiteľa (redemptoristi) v Podolínci v okrese Stará Ľubovňa. Uviedol to jeden z redemptoristov, páter Michal Zamkovský. „Nie sme len ľudia Cirkvi, ale aj ľudia daného regiónu a župy. Zaujímame sa o to, čo sa deje okolo nás. Je dosť dôležité, aby sme prispeli a mali možnosť ovplyvniť to, ako sa to bude vyvíjať a aby veci išli dobre,“ uviedol. Voliť však pôjde zo súčasnej trojčlennej komunity v Podolínci iba páter Zámkovský. „Ďalší dvaja nemajú trvalý pobyt v Prešovskom kraji a keďže nemajú možnosť vycestovať až do svojich krajov, nepôjdu voliť,“ vysvetlil.

9:45 Ľudia v trnavskom kraji volia v 24 volebných obvodoch. Predsedu Trnavského samosprávneho kraja si voliči vyberajú z piatich kandidátov, čo je zo všetkých krajov najmenej.

9:15 O post predsedu nitrianskeho kraja sa uchádza osem kandidátov, z toho je sedem mužov a jedna žena. Dvaja kandidáti sú nezávislí, štyria kandidujú za politickú stranu a dvoch podporujú koalície strán. Obyvatelia kraja si zvolia aj 54 poslancov zastupiteľstva v ôsmich volebných obvodoch – Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Štúrovo, Topoľčany a Zlaté Moravce. O mandát krajského poslanca sa uchádza 280 kandidátov, z toho 72 je nezávislých.

8:30 V Žilinskom samosprávnom kraji kandiduje vo voľbách na post predsedu kraja päť straníkov a traja nezávislí, o 57 poslaneckých stoličiek má záujem 261 straníckych a 116 nezávislých kandidátov. O 57 poslaneckých stoličiek v zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja sa uchádza 377 kandidátov, z nich 116 nezávislých a 261 nominovalo 16 politických strán. Zo súčasných 57 krajských poslancov opätovne kandiduje 52. O poslancoch voliči rozhodujú v 11 volebných obvodoch.

8:15 V Prešovskom kraji si voliči vyberajú z 11 kandidátov na župana a 500 kandidátov na poslancov. V rámci PSK sa vo voľbách do krajskej samosprávy volí v 13-tich volebných obvodoch, ktoré kopírujú jednotlivé okresy kraja. Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja bude mať, tak ako doteraz, aj v ďalšom volebnom období 62 poslancov. O post predsedu PSK sa pôvodne uchádzalo 12 kandidátov.

7:50 O hlasy voličov v Trenčianskom samosprávnom kraji sa uchádza sedem zaregistrovaných kandidátov na predsedu, medzi nimi aj tri ženy. O 47 miest krajských poslancov sa v deviatich volebných obvodoch uchádza 272 kandidátov.

7:45 V Košickom samosprávnom kraji si voliči volia 57 poslancov krajského zastupiteľstva a predsedu Košického samosprávneho kraja v jedenástich volebných obvodoch rozdelených na 854 volebných okrskov. Volebná komisia zaregistrovala 15 kandidátov na post predsedu KSK. Aktuálne sa z nich o hlasy voličov uchádza jedenásť kandidátov, pretože štyria sa vzdali alebo boli odvolaní stranou, za ktorú kandidovali. O 57 poslaneckých kresiel v krajskom zastupiteľstve zabojuje 449 kandidátov. Z pôvodne 469 zaregistrovaných sa 20 kandidátov vzdalo, alebo ich odvolali politické strany a koalície.

7:35 V dnešných regionálnych voľbách občania volia predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja z jedenástich kandidátov. Súčasne vyberajú aj 49 poslancov zastupiteľstva z 382 kandidátov. Voľby prebiehajú v 13 volebných obvodoch a v rámci nich v 916 volebných okrskoch. Najviac okrskov s počtom 151 má volebný obvod číslo 9, ktorý kopíruje Okres Rimavská Sobota. Najmenej volebných okrskov je v banskoštiavnickom volebnom obvode číslo 2, kde ich je 24. O poslanecké kreslá v zastupiteľstve BBSK sa bude v nadchádzajúcich voľbách uchádzať 382 kandidátov. Zvolených môže byť 49 z nich v 13 volebných obvodoch, ktoré kopírujú jednotlivé okresy kraja.

7:15 Voľby do VÚC 2017 sprevádza niekoľko noviniek. Napríklad porušenie jednotlivých pravidiel vedenia kampane i vysielania politickej reklamy sa pokutuje. Je napríklad zakázané, aby si voliči po hlasovaní nechali nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky. Hrozí za to pokuta 33 eur. Dôvodom zavedenia pokuty je ochrana voliča pred nátlakom a pokusmi o volebnú korupciu. Voličov pred odchodom z volebnej miestnosti upozorní okrsková volebná komisia, aby nepoužité hlasovacie lístky odložili do pripravenej zapečatenej nádoby.

07:00 Na celom Slovensku sa otvorilo takmer 6-tisíc volebných miestností.

06:30 Televízia TA3 sa na voľby do VÚC dobre pripravila a ich priebeh bude podrobne sledovať spolu s vami. V sobotu večer budú hostia moderátora Petra Bielika čakať na prvé výsledky a na nedeľňajšie predpoludnie, keď už budú známi víťazi i porazení, pripravila mimoriadnu reláciu V politike. Web televízie TA3 bude situáciu monitorovať počas celej noci.

06:15 Od štvrtka 2. novembra a aj v deň volieb až do skončenia hlasovania platí informačné moratórium. Počas moratória je zakázané zverejňovať informácie o kandidátoch v ich prospech alebo neprospech.  Ak by volič napríklad na sociálnej sieti objavil platenú reklamu (banner) niektorého z kandidátov alebo by mu prišla SMS či e-mail vyzývajúci na voľbu niektorého z kandidátov, treba poslať podnet na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán, a to na e-mailovú adresu: statnakomisia@minv.sk.

06:00 Voľby do orgánov samosprávnych krajov, ich predsedov a poslancov, sa začnú už o hodinu - volebné miestnosti sa otvoria o siedmej ráno a zatvoria o desiatej večer. Svoje voličské právo môže využiť približne 4 435 000 voličov. Priebežné výsledky začnú zverejňovať po zatvorení volebných miestností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok