Bratislavu navštívila Merkelová, stretla sa s Pellegrinim aj s lídrami V4

TA3 SITA TASR
7.2.2019 07:07

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v Bratislave stretla s premiérom Petrom Pellegrinim. Ďalším bodom programu bolo rokovanie s lídrami krajín Vyšehradskej štvorky, neskôr ju v Prezidentskom paláci prijal prezident Andrej Kiska. S návštevou kancelárky súviseli aj viaceré dopravné obmedzenia v hlavnom meste.

Online sme ukončili.

15:55 Angelu Merkelovú prijal aj prezident Andrej Kiska. Kancelárka si v Prezidentskom paláci prevzala štátne ocenenie Rad Bieleho dvojkríža a podpísala sa do pamätnej knihy. Pozrite si fotografie stretnutia.

15:50 Od 16:00 majú byť cesty opäť plne sprejazdnené.

15:00 Krátko pred 15:00 začali platiť v hlavnom meste posledné dopravné obmedzenia. Opäť sa týkajú centra mesta, Mosta SNP a obchvatu v smere na Trnavu. Od 16:00 majú byť cesty opäť plne sprejazdnené.

14:55 Poľský premiér Mateusz Morawiecki na margo brexitu poznamenal, že je to veľmi zlá udalosť pre EÚ. "Ale rešpektujeme rozhodnutie Britov v referende. Potrebujeme flexibilné a kreatívne riešenie a čakáme na návrhy Theresy Mayovej. Všetci by sme si želali, aby Veľká Británia ostala súčasťou EÚ, ale finálne rozhodnutie bude na nich," uznal.

Merkelová na margo spolupráce s V4, ktorá má neraz iný postoj ako veľké štáty Únie, podotkla, že vidí viacero prienikov, napr. z hľadiska bezpečnosti. "Určite sme nie najlepšie zvládali utečeneckú krízu, ale to, že dnes prijímame tento projekt pomoci Maroku, je dôkazom, že tu chceme spolupracovať," odpovedala.

v44_7f000001-391a-cc26.jpg

14:45 Český premiér Andrej Babiš za najdôležitejší míľnik v blízkej budúcnosti označil voľby do Európskeho parlamentu. "Rozhodnú o ďalšom smerovaní EÚ, ktorá má veľa problémov ako brexit, sankcie, napäté vzťahy s USA či migráciu. Je dôležité, aby sa Európska komisia vrátila späť do svojej roly. Aby bola rešpektovaným a nezávislým arbitrom. Od nového predsedu komisie očakávam, že bude načúvať všetkým členom Únie, že bude bojovať proti byrokracii," odkázal.

Podobne to vidí aj maďarský predseda vlády Viktor Orbán. "Neviem, aká bude EÚ po voľbách, jedno je však isté. Nebude to také ako doteraz. EÚ sa zmení, ale akým smerom, to určia občania," povedal.

14:55 Pozrite si tlačovú besedu predsedov vlád krajín V4 a nemeckej kancelárky po spoločnom rokovaní.

14:05 Podľa českého premiéra Andreja Babiša, ktorý vystúpil po Merkelovej, je potrebné, aby sa Európska komisia vrátila do rámca, ktorý jej určujú zmluvy. Mala by podľa neho viac načúvať členským štátom a bojovať proti byrokracii.

Po Babišovi sa pre médiá vyjadrili aj poľský predseda vlády Mateusz Morawiecki a maďarský šéf vlády Viktor Orbán.

14:00 Prvý vystúpil Pellegrini, po ňom Merkelová. Obaja zdôraznili potrebu spolupráce, hovorili o brexite, automobilovom priemysle, migračnej otázke a ochrane hraníc. Pellegrini oznámil, že Krajiny V4 a Nemecko spoločne pripravia projekt, ktorý má pomôcť severoafrickému Maroku, a to v rámci riešenia vonkajších príčin migrácie. Koľko peňazí pätica štátov vyčlení, ako aj ďalšie podrobnosti tohto projektu, majú byť známe do niekoľkých týždňov.

Témou stretnutia bolo aj 30. výročie od zmeny režimov. "Zásadné zmeny z roku 1989 priniesli našim krajinám slobodu a rozvoj a umožnili podieľať sa na európskom integračnom procese. Preto sme prijali spoločnú deklaráciu, ktorou si chceme pripomínať význam zmien pre región strednej Európy," ozrejmil Pellegrini.

13:50 Rokovanie premiérov V4 s nemeckou kancelárkou sa skončilo. Nasledujú vystúpenia lídrov pred médiami.

12:25 Na Bratislavskom hrade sa stretli premiéri Vyšehradskej štvorky, prebieha spoločný samit s nemeckou kancelárkou. Hlavnými témami je príprava nového viacročného finančného rámca EÚ na roky 2021 - 2027, nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu či budúcnosť EÚ.

v4_7f000001-286b-98d3.jpg

12:10 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády a nemeckej kancelárky po spoločnom stretnutí.

12:00 "Nemecko je nielen našim kľúčovým strategickým a obchodným partnerom, ale máme k sebe blízko aj hodnotovo. Čo z nás aspoň pocitovo robí susedské krajiny. Nemecko je pre Slovensko najdôležitejší obchodný trh, kľúčovým záujmom SR je preto mať s Nemeckom dobré vzťahy," povedal Pellegrini.

Podobne aj Merkelová vyzdvihla spoluprácu oboch štátov najmä v automobilovom priemysle. "Slovensko na to, že má iba 5,4 milióna obyvateľov, má s Nemeckom naozaj veľmi dobrú obchodnú bilanciu," povedala. Lídri sa nevyhli ani kauze únosu vietnamského manažéra, ktorého mali uniesť z Berlína práve cez Bratislavu. "Krátko sme o tom hovorili. Nepochybujem o tom, že Slovensko robí všetko preto, aby sa tento únos vyšetril," konštatovala kancelárka.

11:55 Po rokovaní Pellegrini vyhlásil, že Slovensko má záujem, aby na jeho území sídlila nová Európska pracovná agentúra a o podporu v tomto snažení sme požiadali aj nemeckú kancelárku. "Som otvorená tomu, aby sa takéto agentúry budovali v nových členských krajinách EÚ," vyjadrila sa Merkelová.

11:50 Stretnutie kancelárky s premiérom sa skončilo. Po rokovaní obaja vystúpili pred novinármi. Jednou z tém bola aj Bratislava ako možné sídlo Európskej agentúry pre prácu, lídri debatovali aj o slovenskom predsedníctve v OBSE alebo o digitalizácii.

11:40 Pred samitom predsedov vlád krajín V4 najskôr rokuje Merkelová s Pellegrinim. Čaká sa na spoločné vyhlásenie kancelárky a premiéra.

11:15 Pozrite si fotografie príchodu Merkelovej do Bratislavy.

11:00 Delegácia s Angelou Merkelovou sa presunula z letiska na Bratislavský hrad, kde ju privítal Peter Pellegrini.

10:30 V Bratislave začali platiť špeciálne dopravné obmedzenia, uzatvorili diaľničný obchvat D1 na úseku od Zlatých pieskov po Most SNP. Uzavreli aj Einsteinovu a Staromestskú ulicu, Hodžovo námestie a Palisády. Tieto obmedzenia by mali trvať približne do 11:30.

10:00 Premiér Peter Pellegrini plánuje Angelu Merkelovú požiadať o politickú podporu pri umiestnení Európskej agentúry pre prácu, o ktorú má Slovensko záujem.

Dopravné obmedzenia:
Po 10:30
uzatvárajú diaľničný obchvat D1 na úseku od Zlatých pieskov po Most SNP. Bude sa to týkať aj Einsteinovej a Staromestskej ulice, Hodžovho  námestia a Palisád. Obmedzenia potrvajú približne do 11:30. 
Po 14:00 budú prechodne opäť uzatvorené obojsmerne Palisády a Hodžovo námestie. 
Krátko pred 15:00 začnú platiť posledné obmedzenia. Opäť zasiahnu centrum mesta, Most SNP a obchvat v smere na Trnavu.
Od 16:00 majú byť cesty opäť plne sprejazdnené.

9:30 Na úvod svojej návštevy sa Angela Merkelová stretne s premiérom Petrom Pellegrinim na Bratislavskom hrade. Hovoriť budú o vzájomných slovensko-nemeckých vzťahoch, ale aj o aktuálnej situácii v Európskej únii. Následne sa kancelárka zúčastní na summite predsedov vlád krajín V4. Hlavnou témou bude príprava nového viacročného finančného rámca EÚ na roky 2021 - 2027, nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu či budúcnosť EÚ. Premiéri V4 si spolu s Angelou Merkelovou pripomenú 30. výročie politických zmien v strednej Európe. Popoludní sa kancelárka stretne s prezidentom Andrejom Kiskom.

Šéfka nemeckej vlády sa bude počas svojej jednodňovej návštevy s premiérmi Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska rozprávať o tom, čo chcú v európskom rozpočte zachovať a koľko peňazí sú na to ochotní dať. Vo viacročnom finančnom rámci na roky 2021 – 2027 bude zohľadnený odchod Veľkej Británie z Európskej únie. V praxi to znamená, že krajiny budú musieť odviesť do spoločného rozpočtu viac ako doterajšie jedno percento HDP.

9:00 Keď Angela Merkelová navštívila Bratislavu 20. októbra 2014,  ako tretej žene v histórii jej udelili čestný doktorát na Univerzite Komenského. Vo februári 2011 sa v Bratislave zúčastnila na vrcholnej schôdzke krajín Visegrádskej skupiny. Analytici upozorňujú na fakt, že jej dnešná návšteva nie je čisto formálna, koná sa v čase vrcholiacich príprav na brexit, pričom stále nie je jasné, za akých podmienok Londýn európske spoločenstvo opustí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok