Slovensko zasiahne ďalšie sneženie, SHMÚ vydal výstrahy

TA3 TASR SHMÚ
15.1.2019 08:35

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred snežením, vetrom na horách, snehovými jazykmi a závejmi či poľadovicou na takmer celom území Slovenska s výnimkou Košického kraja. V tejto súvislosti vydal viacero výstrah. Informuje o tom na svojom webe.

Slovensko zasiahne ďalšie sneženie, SHMÚ vydal výstrahy
SITA/AP (ilu foto)

Kraje bojujú so snehom

Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou platí pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj od 12.00 h. Banskobystrický, Trenčiansky, Prešovský a Žilinský kraj trápi poľadovica od skorého rána. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity ako doprava, pohyb osôb či infraštruktúra. Môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádza SHMÚ.

scren_7f000001-892f-b9d7.png

Banskobystrický kraj sužujú aj sneženie i tvorba snehových jazykov a závejov. Pre vietor na horách tu meteorológovia vyhlásili výstrahu druhého stupňa. Tá by mala platiť až od 22.00 h. Snehové jazyky a záveje by mali potrápiť aj Trenčiansky kraj.

screen_7f000001-8965-23cf.png

Pozor na vietor na horách

Pre Prešovský a Žilinský kraj vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa pred snežením, ktorá platí od skorého rána. "V okrese Liptovský Mikuláš sa miestami, najmä v polohách nad 900 metrov očakáva výskyt silného sneženia, pri ktorom spadne 50 až 70 centimetrov, ojedinele až 80 centimetrov nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity ako doprava a pohyb osôb," dodáva SHMÚ.

Na severe a severovýchode Slovenska si treba dávať pozor aj na vietor na horách. Na hrebeňoch Tatier sa miestami očakáva výskyt silného vetra s priemernou rýchlosťou viac ako 90 kilometrov za hodinu, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 135 - 160 kilometrov za hodinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok