Hlásia unikátny objav, ktorý môže zmeniť boj s kilogramami

TA3 ČTK
4.11.2017 20:07

Vedci zistili, že aminokyseliny arginín a lyzín sú schopné ovplyvňovať rozhodujúce štruktúry nášho mozgu, ktoré vyvolávajú impulz spojený s pocitom sýtosti. Zjednodušene povedané, mohli by nám pomáhať zhadzovať kilogramy tým, že by sme nepociťovali hlad. Ako je to naozaj?

Hlásia unikátny objav, ktorý môže zmeniť boj s kilogramami
TASR/AP

Diéty po novom?

Nicholas Dale z britskej univerzity skúmal so svojimi kolegami činnosť buniek nazývaných tanycyty, ktoré sa nachádzajú v mozgu. Experti zistili, že na ich povrchu sú špecifické receptory pre aminokyseliny, ktoré sú akýmisi stavebnými prvkami na báze proteínu.

Ide o totožné receptory, aké máme na jazyku, na chuťových bunkách, kde umožňujú cítiť chuť typickú pre glutaman, ktorá je charakteristickou chuťou spájanou s aminokyselinami. Dale a jeho tím skúmali tanycyty a objavili, že akonáhle tieto bunky pocítia prítomnosť aminokyselín, obzvlášť arginínu a lyzínu, aktivujú sa a podsúvajú mozgu pocit sýtosti.

 

Autori výskumu publikovaného na stránkach časopisu Molecular Metabolism predpokladajú, že v budúcnosti by mohli byť diétne režimy zostavované na základe týchto poznatkov. Znamenalo by to dávať prednosť potravinám bohatým na arginín a lyzín, akými sú bravčové plece, hoväzie mäso, makrely, kury, slivky, marhule, šošovica a mandle. Raz môžeme nájsť spôsob, ako aktivovať receptory sýtosti prítomné na tanycytoch, a zamedziť tak pocitu hladu priamym pôsobením na tieto bunky, veria vedci.

Jedzte sušené ovocie

"Štúdia je veľmi zaujímavá z hľadiska výskumu mechanizmov, ktoré regulujú pocit sýtosti," konštatuje Andrea Ghiselli z talianskej Rady pre poľnohospodársky výskum a analýzu agrárnej ekonómie v Ríme. "Zatiaľ však neexistuje žiadny praktický výsledok, ktorý by bolo možné bezprostredne použiť. Zdôrazňujem, že potraviny bohaté na arginín, lyzín a alanín (ďalšia aminokyselina) sú zároveň potravinami, ktoré obsahujú proteíny. Aminokyseliny sú tiež základné látky, ktoré tvoria proteíny. Arginín, lyzín a alanín sú tri aminokyseliny dobre zastúpené v strave v západných krajinách. Každý z nás denne skonzumuje približne 90 gramov proteínov," tvrdí Andrea Ghiselli.

"Tieto a ďalšie aminokyseliny, ktoré získavame s jedlom, vstupujú do krvi, kde plnia svoje funkcie. To však neznamená, že tým, že prijmeme viac arginínu a lyzínu, okamžite zvýšime pocit sýtosti. Naviac je všeobecne známe, že sýtosť navodzujú proteíny, ktoré nepochybne v západnej strave nechýbajú. Denne by sme mali skonzumovať jeden gram proteínov na jeden kilogram telesnej hmotnosti, teda asi 70 gramov u mužov a 60 gramov u žien. My však zjeme omnoho viac proteínov. Zdá sa mi teda, že tie aminokyseliny, ktoré štúdia cituje, nám nechýbajú. Zrejme teda existuje iná cesta zložitého mechanizmu, ktorým je do mozgu vysielaný signál pocitu sýtosti. Podľa môjho názoru je táto štúdia veľmi zaujímavá práve pre lepšie poznanie tohto mechanizmu," uvádza Andrea Ghiselli.

Aké jedlá teda poskytujú väčší pocit sýtosti? "Sú to tie, ktoré majú vysoký obsah proteínov, a to ako živočíšnych, tak aj rastlinných. Na pocit sýtosti pôsobia dva prvky: čas medzi jedlami, ktorý závisí predovšetkým na tom, koľko sme skonzumovali tuku a mechanizmus, ktorý spôsobuje, že konzumáciu ukončíme. V tomto smere hrajú veľkú úlohu práve proteíny. Preto je sušené ovocie bohaté na tuky a proteíny známe svojou sýtivosťou," hovorí Andrea Ghiselli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok