Obdobie dospievania je plné nástrah. A trvá čoraz dlhšie

TA3 ČTK
6.1.2019 09:57

Milostný život, voľba povolania... Ľudia sú v období dospievania vystavení širokej škále nových problémov. Pod tlakom sa u nich môže prejaviť skrytá krehkosť a s novými skutočnosťami sa nemusí vyrovnať každý, píše denník Le Figaro.

Obdobie dospievania je plné nástrah. A trvá čoraz dlhšie
ČTK

Úteky pred realitou

Julia trpela do svojich 22 rokov anorexiou a takmer zomrela. Dnes je spokojnou tridsiatničkou a žije tisíce kilometrov od svojich rodičov. Arthur má 25 rokov. Rok študoval medicínu, potom sa vydal na ročný pobyt do Južnej Kórey. Chcel byť nutričným poradcom. Nadmerné užívanie omamných látok však jeho motiváciu narušilo. Sedemnásťročný Theo bol hospitalizovaný pre syndróm vyhorenia a depresiu. Tri rôzne príklady ukazujú mladých ľudí, pre ktorých je ťažké nájsť svoje miesto na svete a tak utekajú pred realitou.

Niektorí mladí ľudia žijú u rodičov a finančne sú na nich závislí. Iní pracujú, ale ostávajú pri rodičoch, lebo ich postavenie je neisté a nájom drahý. Ďalší odchádzajú ďaleko od rodiny vďaka štipendiu, ale rodičia im chýbajú. Vytúžená nezávislosť, o ktorej mladí aj ich rodičia snívajú, je chaotickou cestou plnou sklamaní.

Typický príklad generácie

Vek medzi sedemnástimi a dvadsiatimi piatimi rokmi, alebo vek medzi pätnástimi a tridsiatimi rokmi? Hranice, ktoré určujú generácie, sú dnes pružné až nejasné. Doba dospievania trvá dlhšie. "Samozrejme, vždy tu bol strach z dospelosti," konštatuje profesor Daniel Marcelli, psychiater z nemocničného centra Henri Laborit v Poitiers.

muz_7f000001-507e-6a6d.jpg

Typickým príkladom je podľa Marcelliho chlapec (dievčatá častejšie odchádzajú z domova), ktorý si zopakoval jeden alebo dva ročníky, zapísal sa na vysokú školu, ale za tri mesiace ju opustil. Zatvára sa vo svojej izbe, vysedáva pri internete, hráva rôzne hry. Keď je takéto dieťa prakticky dospelé a nie je nebezpečné pre seba ani pre ostatných, ako ho rodičia môžu rodičia presvedčiť, aby išlo k psychiatrovi?

Psychiatri sú znepokojení

Psychiatri sa však o túto časť populácie zaujímajú čoraz viac. Pozorujú rizikové správanie, sedavý spôsob života a pokles fyzickej aktivity, trávenie množstva času na internete. Mnohí mladí ľudia vo veku od sedemnástich do dvadsiatich piatich tak trpia nespavosťou, pretože v noci sú hore a cez deň zaspávajú. K týmto zlozvykom sa pripája výrazné zvýšenie spotreby rýchlych cukrov a nenasýtených tukov. To len umocňuje riziko depresie a obezity.

Ešte škodlivejšia je nadmerná konzumácia marihuany a alkoholu. Je to ďalší spôsob, ako uniknúť neistote, ktorú prežívajú. Ďalší aspekt, ktorý znepokojuje psychiatrov, je radikalizácia a sklony k sebapoškodzovaniu. Tri štvrtiny duševných porúch sa prejavujú pred 25. rokom, a to vrátane tých najzávažnejších foriem.

Podľa doktora Davida Gouriona je ďalším veľkým rizikom sklon k samovražedným myšlienkam, o ktorom sa zatiaľ hovorí len málo. "Prečo sa robí toľko preventívnych kampaní a vynakladajú sa prostriedky na boj proti dopravným nehodám, keď je dnes práve samovražda prvou príčinou smrti u mladých od 15 do 30 rokov?" pýta sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok