Niektoré deti trpia depresiou už po narodení. Ako sa prejavuje?

TA3 ČTK
8.12.2018 19:53

Depresie u dospelých sa často podceňujú. Čo však povedať, ak ide o malé deti? Pre väčšinu z nás je ťažké predstaviť si, že by dieťa, zvlášť maličké, mohlo trpieť depresiami. Hoci k tomu dochádza výnimočne, depresie sa môžu objaviť už od narodenia, píše francúzsky denník Le Figaro.

Niektoré deti trpia depresiou už po narodení. Ako sa prejavuje?
ČTK

Bez životného elánu

Pritom sú depresie poruchou, ktorá si vyžaduje intenzívnu liečbu. Ako ukazujú štúdie, u depresívnych detí je rodinná psychoterapia účinná. "Tým, že identifikujeme depresiu čo najskôr a pomôžeme dieťaťu, aby zmenilo spôsob prežívania emócií, je možné zmeniť priebeh ochorenia," uvádza profesor Joan Luby, hlavný autor štúdie zverejnenej v časopise American Journal of Psychiatry.

Predovšetkým je dôležitý fakt, že depresia môže vzniknúť hneď po narodení, hoci je to výnimočné. "Niektoré deti sa rodia bez chuti k životu, bez životného elánu. Často je to anorexia, ktorá nás na to upozorní. Títo kojenci nemajú chuť sať materské mlieko. Môžu to však byť aj pasívne deti, ktoré stále spia, a to omnoho viac, než ostatné deti v ich veku," vysvetľuje profesorka Maria-Rose Morová, riaditeľka domu pre dospievajúcu mládež pri klinike Cochin v Paríži.

dieta-otec-babatko-rodic-1140px-ctk_7f000001-3918-ce35.jpg

Po traumatickej udalosti

Okrem toho sa depresia prejavuje oneskoreným vývojom a neschopnosťou komunikácie. Deti si nedokážu samé sadnúť alebo sa obliecť. Sú utiahnuté, oddeľujú sa od okolitého sveta. Ak depresia nasleduje po nejakej udalosti, rodičia môžu pozorovať akýsi zlom vo vývoji dieťaťa. Deti potrebujú človeka, na ktorého sa môžu upnúť, sú citovo veľmi závislé na prostredí, v ktorom žijú.

Dieťa môže poznamenať úmrtie v rodine aj rozvod rodičov, avšak aj omnoho menej dramatické situácie sú pre deti veľkou skúškou. "Liečila som jednoročné dieťa, ktoré ochorelo na depresiu po náhlom odchode pestúnky, ktorá sa oň starala. Keď žene zomrela matka, nedokázala tejto udalosti čeliť a odišla od dieťaťa bez toho, aby niečo povedala. Dieťa sa stiahlo do seba, bolo tiché, hoci predtým sa hralo a bolo veselé," hovorí profesorka Morová.

Ďalšou častou rizikovou situáciou pre deti je hospitalizácia. "Nie je normálne, keď u veľmi malého dieťaťa, ktoré bolo hospitalizované, pozorujeme prerušenie vývoja," varuje rofesorka Maria-Rose Morová. Keď je detská depresia diagnostikovaná, našťastie sa dobre lieči pomocou terapie prispôsobenej veku.

Témy: Le Figaro
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok