Separatistický líder opustil Katalánsko. Požiada o azyl?

TA3 TASR
30.10.2017 21:37

Odvolaný katalánsky líder Carles Puigdemont odcestoval do Belgicka a rozprával sa tam s právnikom. Informovala o tom belgická tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na spomínaného právnika.

Odišiel do Bruselu

Kancelária katalánskeho člena Európskeho parlamentu Ramona Tremosu tiež potvrdila, že zosadený predseda katalánskej vlády Puigdemont pricestoval do Bruselu.

Šéf kancelárie europoslanca Umberto Gambini po celodennom šírení fám vyhlásil: "Je v Bruseli! Áno, potvrdzujem to." Očakáva sa, že Puigdemont zrejme usporiada v utorok v Bruseli tlačovú konferenciu, ale podľa agentúry AP stále nie je jasné, či požiada v Belgicku o azyl.

Puigdemont patrí medzi predstaviteľov Katalánska, ktorých ústredná španielska vláda v Madride odvolala v súvislosti s politickými udalosťami v severovýchodnom regióne - po tom, čo poslanci katalánskeho parlamentu hlasovali za nezávislosť regiónu od zvyšku Španielska.

Hrozia dlhoročné tresty

Španielsky generálny prokurátor José Manuel Maza vzniesol obvinenia zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií proti Puigdemontovi a ďalším členom jeho regionálneho kabinetu. Za tieto trestné činy ich môžu na základe španielskych zákonov odsúdiť na dlhoročné väzenie - na 30, 15 a 6 rokov. Generálny prokurátor nechal otvorenú aj možnosť umiestniť obvinených do vyšetrovacej väzby.

Médiá tiež priniesli správy, že Puigdemont odcestoval do Belgicka s členmi svojej bývalej vlády a mohli by tam požiadať o politický azyl. Takéto dohady sa rozšírili najmä po tom, ako štátny tajomník belgickej vlády pre azylovú politiku Theo Francken naznačil, že by to Puigdemontovi v krajine umožnili.

Francken, člen nacionalistickej strany Nová flámska aliancia, povedal, že takáto žiadosť o azyl "nie je nereálna", pretože "Belgicko môže byť pre Puigdemonta možným východiskom".

Nacionalisti popreli pozvanie

Od vyhlásenia Franckena sa okamžite dištancoval belgický premiér Charles Michel, ktorý povedal, že žiadosť o azyl pre Puigdemonta "rozhodne nie je na programe", pričom člena svojej vlády požiadal, aby "nerozdúchaval plamene". Francken totiž tiež spochybnil, či by Puigdemont mal v Španielsku spravodlivý proces, čo španielska vládnuca Ľudová strana označila za "neprijateľné" vyjadrenie.

Belgickí flámski nacionalisti popreli, že by pozvali katalánskeho lídra Puigdemonta do Belgicka. "Ak je Puigdemont v Bruseli, tak to určite nie je na pozvanie" politikov z N-VA, uviedol hovorca strany Joachim Pohlmann.

Tretí najvyšší predstaviteľ španielskej vládnej Ľudovej strany Fernando Martínez Maíllo povedal už skôr novinárom, že Puigdemontov odchod do Bruselu je prejavom "zúfalstva".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok