Obvinili lídrov katalánskych separatistov, hrozia im vysoké tresty

TA3 TASR ČTK
30.10.2017 13:29

Katalánske vyhlásenie nezávislosti má dohru. Okrem toho, že Madrid prebral kontrolu nad regionálnymi úradmi, generálny prokurátor už vzniesol obvinenia zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií proti katalánskemu lídrovi Carlesovi Puigdemontovi a členom jeho kabinetu.

Španielska vláda v Madride odvolala katalánsky kabinet pod vedením Carlesa Puigdemonta a oficiálne zaviedla priamu kontrolu nad Katalánskom. Španielsky premiér Mariano Rajoy ešte predtým katalánsky parlament rozpustil a uviedol, že 21. decembra sa v tomto regióne budú konať voľby.

Prokuratúra navrhla obžalovať politikov z niekoľkých trestných činov. Najvyšší trest hrozí za vzburu, a to až 30 rokov väzenia. Ak však ide o neozbrojenú vzburu, maximálny trest je 25 rokov odňatia slobody. Obvinenie sa týka okrem iného aj toho, že katalánski politici umožnili v regionálnom parlamente schválenie rezolúcie o nezávislosti Katalánska. Rezolúcia je podľa právnikov neplatná.

V súvislosti s obvineniami sa špekuluje aj o úteku katalánskeho lídra do zahraničia. Jeho prípadný azyl však rozdelil belgickú vládu. Ochranu mu totiž prisľúbil belgický štátny tajomník pre azyl a migráciu. Belgický premiér ho ale požiadal, aby neprilieval olej do ohňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok