Je to na Kiskovi, lepšie ako Fico. Politici reagujú na Lajčáka

TA3 SITA TASR
7.12.2018 10:57

Miroslav Lajčák sa napokon rozhodol, že zostane ministrom zahraničia. Oznámil to z Milána, kde symbolicky preberáme predsedníctvo v OBSE. Ako uviedol, presvedčili ho garancie premiéra a šéfa Smeru, že Slovensko zostane orientované na EÚ a NATO a že koaliční partneri budú aj v tomto smere rešpektovať koaličnú dohodu. Inak vraj "nemá zmysel pokračovať". Pozrite si reakcie koaličných i opozičných politikov na jeho rozhodnutie.

Paška: Musí nájsť ústavné riešenie

Poslanec Smeru-SD Ján Podmanický berie rozhodnutie ministra na vedomie. Ako povedal, je však na Lajčákovi a prezidentovi Andrejovi Kiskovi, aby celú situáciu vyriešili v súlade s ústavou a zákonmi. Podmanický minulý týždeň povedal, že Lajčák pri podaní demisie povýšil pri Globálnom rámci o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii svoj osobný názor nad vôľu demokraticky zvoleného parlamentu, navyše v štáte s parlamentnou formou vlády, v ktorej ministri odvodzujú svoju výkonnú moc od parlamentu. „Hoci ho považujem za špičkového diplomata, v tomto prípade neodhadol situáciu a po schválení postoja NR SR mu nič iné nezostávalo, len splniť to, čo avizoval,“ uviedol Podmanický minulý týždeň.

Poslanec SaS Martin Klus tvrdí, že pri hrozivej konštelácii, kto mal po Lajčákovi do funkcie nastúpiť, sa jeho rozhodnutiu dá rozumieť. "Na druhej strane, premárnil príležitosť, ako utiecť z potápajúcej sa lode, ktorou je táto koalícia," dodal.

Prvý podpredseda Slovenskej národnej strany Jaroslav Paška berie na vedomie rozhodnutie ministra zahraničných vecí zotrvať vo funkcii. Ako povedal, ide o to, aby našiel ústavne riešenie svojho rozhodnutia a aby čím skôr premietol svoje rozhodnutie do fungovania rezortu. „Aby sa vytratila neistota v ďalšom fungovaní rezortu, najmä keď SR čaká vedenie OBSE, pretože ukrajinsko-ruský spor sa dotýka aj SR. Je veľmi dôležité, aby sme vedeli pri tomto spore našich východných susedov byť iniciatívni a posúvať situáciu k vecnému a pokojnému riešeniu konfliktu,“ vyhlásil Paška.

Neúcta k ľuďom, nesplnili jeho podmienku

Minister Lajčák je určite lepším ministrom zahraničných vecí, ako by bol predseda strany Smer Robert Fico. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Veronika Remišová. "Ale keď raz podal demisiu, tak ju podal, a dôsledky si treba premyslieť vopred," uviedla. Podľa Remišovej je neprijateľné, aby sa základné princípy štátu obsiahnuté v Ústave SR zneužívali v rámci politických strán. "Je to neúcta k ľuďom, ale aj k funkcii ministra, keď sa z toho stane nástroj na posilnenie svojej pozície v rámci vládnej koalície," dodala.

Pre Slovensko je podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára dobré, že zostáva ministrom zahraničných vecí. Ako povedal, odchod Lajčáka vyvolával obavy zo spochybnenia našej zahraničnopolitickej orientácie, preto je dobré, že zostáva. „Na druhej strane bude musieť počítať s tým, že bude musieť vysvetľovať, prečo sa tak rozhodol. Ale to už je údel politika,“ uviedol Bugár.

Lajčák ukázal, že nie je chlap, uviedol poslanec NR SR za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský s tým, že Lajčák celé týždne tvrdil, že podá demisiu. "Nakoniec ju aj formálne podal, avšak si to rozmyslel, čo pre mňa znamená, že si nestojí za svojím slovom a nemá žiadnu hrdosť," uviedol Pčolinský. Podľa neho je tiež otázne, ako je ústava napísaná, lebo nikde sa nepíše, že keď raz člen vlády podá demisiu, že si to môže následne prezident alebo samotný minister rozmyslieť. "Posledný týždeň sme boli svedkami dobre hraného divadla zo strany ministra Lajčáka, prezidenta Andreja Kisku a predsedu vlády Petra Pellegriniho," dodal poslanec.

Minister Lajčák zostáva vo funkcii, hoci jeho podmienka na zotrvanie vo funkcii nebola splnená. Uviedol to zakladateľ strany Spolu Miroslav Beblavý s tým, že ani principiálne rozhodnutie nevie urobiť principiálne. "A preto sa stáva ďalším ministrom, ktorého nemusí nikto brať vážne. Skutočným ministrom zahraničných vecí sa za ostatné týždne stal a zostáva agent ruských záujmov Andrej Danko. Spolu - občianska demokracia stojí naďalej za pevným ukotvením Slovenska v EÚ," uviedol Beblavý.

Po garanciách zostáva vo funkcii

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák opo garanciách od premiéra a šéfa Smeru zostáva vo funkcií. Informoval o tom tlačový odbor rezortu.

"V tejto situácii a s cieľom nenaťahovať súčasnú situáciu a nezaťažovať ňou slovenský politický a mediálny priestor chcem oznámiť, že som prijal rozhodnutie pokračovať vo výkone mandátu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí a v tomto zmysle podniknem v najbližšom čase potrebné kroky," tlmočí rezort zahraničia vyjadrenie Lajčáka s tým, že rozhodnutie vníma ako šancu pokračovať v úsilí, aby Slovensko bolo naďalej vnímané ako moderná európska krajina, ako spoľahlivý partner a spojenec, ako krajina, ktorá je súčasťou riešení a nie problémov, v úsilí napĺňať víziu Slovenska, pevne ukotveného v euroatlantickom priestore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok