Vo väzbe boli neprávom. Čižnár prikázal, aby prepustili aktivistov

TA3 SITA TASR
4.12.2018 13:15

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa po preštudovaní spisového materiálu vyjadril ku kauze aktivistov z Greenpeace, ktorých po nenásilnom proteste na ťažobnej veži v Novákoch vzali do väzby. Kritizoval, že sa k tejto téme opäť vyjadril "každý". Čižnár uviedol, že dôvody väzby neexistovali a vydal príkaz na prepustenie aktivistov na slobodu. "Tí ľudia sú vo väzbe neprávom," zdôraznil. Aktivistov neskôr prepustili.

Spis študovali do noci

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dal príkaz na prepustenie všetkých 12 aktivistov Greenpeace, na ktorých súd uvalil väzbu za protest proti ťažbe uhlia v Novákoch. GP si z trenčianskej krajskej prokuratúry vypýtala spis, ktorý potom študovali "do noci". 

Generálna prokuratúra dospela po preštudovaní vyšetrovacieho spisu k záveru, že dôvody väzby neexistovali už pri podávaní návrhu na jej uvalenie. "Väzba nemala byť uvalená," vyhlásil Čižnár. Ani skutok, ktorý mali aktivisti spáchať, nie je podľa Čižnára dobre právne kvalifikovaný. Rozhodnutie Okresného súd v Prievidzi uvaliť na aktivistov väzbu nechcel Čižnár komentovať.

Fico: Už sme všetci z aktivistov po...

K téme aktivistov sa tesne pred rozhodnutím GP vyjadril aj expremiér Robert Fico. Podľa neho nemajú čo určovať tempo v štáte. Každý, kto poruší zákon, musí niesť zodpovednosť, zdôraznil Fico. Či bolo rozhodnutie súdu o väzbe primerané, komentovať nechcel.

"Možno použijem výraz, za ktorý budem kritizovaný, ale už sme všetci posr... z tých aktivistov, už s tým prestaňme. V tomto štáte musí fungovať zákon, a nie aktivisti budú určovať tempo," reagoval na margo zatknutých aktivistov Greenpeace Slovensko. Fico poukázal na situáciu v baniach, ktorá nastala po proteste aktivistov. "Pýtam sa, kto sa o tých baníkov stará? Pýtali ste sa, čo sa vlastne stalo, že to bola mimoriadna udalosť, že museli odstaviť prevádzku na niekoľko hodín? Bohvie, aké dopady to celé mohlo mať na túto baňu, keby to pokračovalo ďalej," vyhlásil s otázkou, či môžu aktivisti porušovať zákon.

"Väzobné stíhanie aktivistov Greenpeace bolo absurdné na prvý pohľad a zdôvodnenie sudcu, že väzbou sa malo zabrániť ich ďalším protestom na obdobných zariadeniach, bolo šokujúce. Rozhodnutie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorým ukončil túto tragikomédiu, je správne a vracia vychýlenú spravodlivosť do normálu," uviedla v reakcii opozičná SaS.

Vyvesili veľký transparent

Polícia ešte v stredu 28. novembra zadržala pätnásť aktivistov zo štyroch krajín po tom, ako vyvesili 15-metrový transparent na ťažobnú vežu v objekte Hornonitrianskych baní. Troch aktivistov prepustili. Sedem žien a päť mužov zostalo vo väzbe a vzniesli voči nim obvinenie.

Greenpeace od začiatku odmieta tvrdenia Hornonitrianskych baní, že aktivisti ohrozili svojím konaním baníkov. Okresný súd v Prievidzi v nedeľu rozhodol, že aktivisti budú až do súdneho procesu stíhaní vo väzbe. Dôvodom bola obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe všetci obvinení podali sťažnosti. Greenpeace toto rozhodnutie považovalo za bezprecedentné a vyzývalo k solidarite so zadržanými.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok