Uväznených aktivistov sa zastal aj premiér, SaS vidí len priestupok

TA3 SITA TASR
3.12.2018 10:27

Vlnu kritiky vyvolalo rozhodnutie súdu, ktorý poslal do väzby 12 mladých aktivistov z Greenpeace. Tí na banskej veži v Novákoch protestovali proti uhoľnému priemyslu na Slovensku. Podľa premiéra Petra Pellegriniho i opozície je väzba pre aktivistov neadekvátna. Envirorezort uviedol, že aktivistom v konečnom dôsledku ide o dobrú vec. Rešpektujme rozhodnutia súdov, reaguje ministerstvo spravodlivosti.

Greenpeace víta premiérove slová

Organizácia Greenpeace Slovensko víta vyjadrenie premiéra Petra Pellegriniho, ktorý na sociálnej sieti spochybnil väzobné stíhanie aktivistov. „Sme radi, že predseda vlády Peter Pellegrini súhlasí s tým, že postup voči aktivistom Greenpeace je neadekvátny,“ uviedla vo vyhlásení riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková.

Pellegrini v nedeľu večer napísal, že na význam ťažby uhlia na Hornej Nitre má síce iný názor ako skupina ochranárskych aktivistov a nepáčia sa mu ani spôsoby, akými svoje názory prezentujú, zároveň sa však pozastavil nad rozhodnutím súdu nechať aktivistov až do procesu vo väzbe. „Je naozaj na zváženie, či tým najlepším krokom je ponechanie 12 mladých ľudí vo väzbe. Rešpektujem rozhodnutia súdov, ale tak, ako sa mi zdalo absurdné prepustenie z väzby zjavného vraha mladého Filipínca, tak sa intenzívne pozastavujem aj nad týmto rozhodnutím,“ vyhlásil premiér s tým, že vo väzbe by mali skončiť len ľudia, ktorí sú zjavne nebezpeční a ktorí páchajú trestnú činnosť. „Budem sa preto pýtať ministra spravodlivosti, ako vieme nastaviť pravidlá v tejto oblasti tak, aby boli väzobne stíhaní tí ľudia, ktorí sú skutočne nebezpeční pre spoločnosť,“ uzavrel.

Gál: Rešpektujme rozhodnutia súdov

Opozičná SaS na pondelňajšej tlačovej besede uviedla, že v Novákoch zrejme nešlo o trestný čin, ale len o priestupok. SaS vyzýva generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby väzbu aktivistov okamžite ukončil. Takéto konanie vraj nepatrí do 21. storočia a do slobodnej krajiny. "Toto je znak diktátorských režimov. Netvrdíme, že je správne vniknúť do cudzieho objektu, ale väzobné stíhanie za to, že chceli vyvesiť transparent, je nad rámec toho, čo je primerané. Vyzývam prokurátora, aby ukončil túto dobu uhoľnú," vyhlásil líder SaS Richard Sulík.

Ako však uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál, rozhodnutia súdov je z dôvodu nezávislosti a nestrannosti súdnej moci nutné rešpektovať. Iné orgány verejnej moci či zložky politického systému nemajú žiadne oprávnenie vydávať príkazy, ktoré by mohli ovplyvniť nezávislý výsledok rozhodovacej činnosti súdu alebo sudcu. Ako právnik bol však Gál z rozhodnutia okresného súdu prekvapený. "Aktivisti z Greenpeace sú ľudia, ktorých jediným cieľom je lepšia ochrana životného prostredia,“ reagoval zas envirorezort.

"Pred niekoľkými dňami aktivisti Greenpeace Slovensko upozornili na znečisťovanie životného prostredia, ktoré spôsobí aj ťažba uhlia. Záleží im nie len na osude našej krajiny, ale aj našej planéty,"
uviedol šéf Mosta Béla Bugár, ktorý tiež považuje väzbu za neprimeranú.

Ohrozili, či neohrozili baníkov?

Kohutková vo vyhlásení konštatovala, že názor Greenpeace Slovensko na ukončenie ťažby a využívania uhlia na Slovensku, s ktorým premiér nesúhlasí, nie je osamotený. Koniec uhoľnej energetiky na Slovensku si podľa prieskumu praje až 64 percent Slovákov. „Chápeme, že nie každý rozumie spôsobu protestovania Greenpeace. Ale takýmto protestom predchádzajú rokovania s miestnymi aj národnými politikmi, predkladania množstva argumentov. V tomto prípade sme urobili aj testovanie, ktoré odhalilo alarmujúce hodnoty arzénu v sedimentoch v okolí výpustov banských odpadových vôd,“ zdôraznila Kohutková. Dodala, že reakcia kompetentných, či už samotnej ťažobnej firmy alebo štátu, nebola dostatočná. Problémy Hornej Nitry sú podľa nej desaťročia previazané s uhoľným priemyslom a neriešia sa.

Polícia ešte v stredu 28. novembra zadržala pätnásť aktivistov zo štyroch krajín po tom, ako vyvesili 15-metrový transparent na ťažobnú vežu v objekte Hornonitrianskych baní. Troch aktivistov prepustili. Sedem žien a päť mužov zostalo vo väzbe a vzniesli voči nim obvinenie.

Greenpeace od začiatku odmieta tvrdenia Hornonitrianskych baní, že aktivisti ohrozili svojím konaním baníkov. Okresný súd v Prievidzi v nedeľu rozhodol, že aktivisti budú až do súdneho procesu stíhaní vo väzbe. Dôvodom je obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe všetci obvinení podali sťažnosti, o ktorých bude rozhodovať Krajský súd v Trenčíne. Greenpeace toto rozhodnutie považuje za bezprecedentné a vyzýva k solidarite so zadržanými.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok