Pavla Ruska odviedli v putách, ostáva vo väzbe

TA3 SITA TASR
26.10.2017 19:03

S putami na rukách a v obkľúčení kukláčov - tak videli novinári niekdajšieho ministra hospodárstva a mediálneho magnáta Pavla Ruska, ktorý si prišiel na bratislavský súd vypočuť, že ho budú stíhať väzobne. Vinia ho z toho, že si pred 20 rokmi údajne objednal vraždu svojej spoločníčky.

Hrozba, že bude ovplyvňovať svedkov

Obvinený Rusko bol vzatý do väzby z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov. Voči štvrtkovému rozhodnutiu súdu podal sťažnosť ako obvinený, tak aj prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave, keďže ten žiadal aj dôvod takzvanej útekovej väzby.

Návrh na Ruskovu väzbu podala bratislavská krajská prokuratúra. Obávala sa, že by sa Rusko mohol vyhýbať trestnému stíhaniu a ovplyvňovať svedkov či spoluobvinených.

Michal Šúrek z Krajskej prokuratúry v Bratislave v stredu 25. októbra uviedol, že polícia na KP BA doručila spisový materiál spolu s podnetom k návrhu na vzatie do väzby obvineného exministra. Portál sme.sk v pondelok 23. októbra priniesol informáciu, že vyšetrovanie bolo začaté na základe trestného oznámenia bývalého šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka, ktorý si už za iné vraždy odpykáva doživotný trest. Pavol Rusko mal byť podľa portálu podozrivý z toho, že si v roku 1997 v podsvetí objednal vraždu svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej.

Vedela polícia o objednávke skôr?

K tejto hodine neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by sa obvinený a na doživotie odsúdený Mikuláš Černák už v roku 2014 zmienil o konkrétnom prípade, ktorý súvisí s obvineným Pavlom Ruskom a poškodenou Sylviou Volzovou. Takto vo štvrtok 26. októbra v Banskej Bystrici reagoval prezident polície Tibor Gašpar v súvislosti s medializovanými informáciami, ktoré naznačujú, že polícia o plánovanej vražde Volzovej spred 20 rokov vedela minimálne od roku 2014.

"Dal som pokyn najmä predstaviteľom NAKA, aby preverili, či k nejakej takej komunikácii došlo a či sa týkala osoby Pavla R. Podľa toho budem postupovať ďalej. Jedna z možností je, že ak skutočne bude niekde zaznamenané, že sa o tejto veci už bavili, podám sám trestné oznámenie na mojich podriadených," konštatoval Gašpar.

Nemajú relevantné informácie

Ako policajný prezident uviedol vo štvrtok na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici, na žiadosť či už Černáka, alebo jeho právneho zástupcu, ktorí políciu informovali, že je ochotný vypovedať k závažnej trestnej činnosti a chce ju pomôcť objasniť, vždy nasledovala návšteva vyšetrovateľov, a nie jedného. Každý ho vypočúval k svojim prípadom a na základe konkrétnych informácií a faktov od neho došlo k otvoreniu mnohých prípadov starých vrážd a k jeho "doobvineniu",ako aj iných osôb.

"Ak sa k tomu v minulosti vyjadroval, tak nanajvýš v podobe, že má informácie o závažnej trestnej činnosti, v čase jej spáchania aktívnym významným ústavným činiteľom, ale nikdy ho nešpecifikoval, ani meno, ani funkciu, nehovoril o poškodenej," dodal Gašpar. Podľa neho v auguste tohto roka na prvom stretnutí s vyšetrovateľom, ktorý je šéfom tímu Gorila, opäť nepovedal žiadne relevantné informácie, s ktorými by mohli pracovať. Pri druhej návšteve už padli konkrétnejšie veci a pri tretej sa prijímalo trestné oznámenie, v ktorom boli popísané podrobnosti celého deja. Odvtedy na tom polícia pracuje.

"Tieto typy vyjadrení sú mimoriadne škodlivé. Zabudnime na to, že niekto bude útočiť na orgány činné v trestnom konaní, ak toto budeme robiť, nemáme šancu dosiahnuť spravodlivosť. Pod novým vedením NAKA sa odhaľujú aj staré prípady, čo je vzhľadom na čas náročné, tak ich nechajme pracovať," zdôraznil podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Pavol Rusko je obvinený z objednávky vraždy svojej vtedajšej spoločníčky Volzovej. V podsvetí si ju mal objednať v roku 1997. V prípade čelia obvineniu aj Miloš Kaštan, Róbert Lališ, prezývaný Kýbel a rovnako i Černák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok