Bola to povinnosť, tvrdí Putin o ruskom zásahu. Kyjev žiada o pomoc

TA3 TASR
28.11.2018 14:18

Predvolebná provokácia - toto bolo podľa ruského prezidenta Vladimira Putina za incidentom v Kerčskom prielive, počas ktorého ruské sily strieľali na ukrajinské lode a zranili a zajali ich posádky. Ruské hliadky podľa Putina len konali svoju povinnosť. Ukrajina sa v súvislosti s incidentom obracia na európsky súd a žiada o pomoc.

Putin priamo zareagoval na incident

Putin to uviedol v stredu v prejave na investičnom fóre Rusko pozýva. Tento prejav bol súčasne jeho prvou priamou reakciou na incident vyvolávajúci obavy, že by mohol prerásť do ozbrojeného konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Ruský prezident vyhlásil, že táto "provokácia bola zosnovaná súčasnou mocou (na Ukrajine) a úradujúcim prezidentom v predvečer prezidentských volieb na Ukrajine v marci budúceho roku".

Putin svoj výrok vysvetlil slovami, že pokiaľ ide o popularitu, Porošenko je "zhruba na piatom mieste" v rebríčkoch, takže hrozí, že sa nedostane do druhého kola volieb. Porošenko preto podľa Putina musel podniknúť kroky, ktoré by vyostrili situáciu v krajine a vytvorili pre jeho "konkurentov - najmä z radov opozície - neprekonateľné prekážky".

Pohraničníci si vraj splnili povinnosť

Podľa Putina ruskí pohraničníci postupovali pri riešení nedeľného incidentu "s ukrajinskými narušiteľmi hraníc" Ruskej federácie v súlade so svojou vojenskou povinnosťou. Ruské hliadky ukrajinským lodiam plaviacim sa v Azovskom mori prehradili plavebné dráhy, pričom použili aj zbrane, a následne zadržali lode i všetky tri posádky.

"Čo iné mali robiť? Vojenské lode (Ukrajiny) vtrhli do teritoriálnych vôd Ruskej federácie a nereagovali (na výzvy ruskej strany). Nebolo jasné, čo (Ukrajinci) zamýšľajú robiť," uviedol Putin.

Dodal, že ak by ruskí vojaci postupovali inak, hrozil by im súd. Putin spresnil, že takto ruskí pohraničníci splnili svoju vojenskú povinnosť a bránili teritoriálnu celistvosť Ruskej federácie. Ukrajinská strana však pritom tvrdí, že jej lode sa približovali z iného smeru a určite sa plavili v medzinárodných vodách.

Ukrajina žiada prepustenie občanov

Ukrajinské ministerstvo spravodlivosti sa obrátilo na Európsky súd pre ľudské práva so žiadosťou o ochranu ukrajinských námorníkov zadržaných Ruskom. Ministerstvo vo svojom vyhlásení spresnilo, že v mene ukrajinskej vlády požiadalo ESĽP, aby použil pravidlo 39 a dosiahol prepustenie ukrajinských občanov, ktorí boli nezákonne zadržaní ruskými orgánmi.

Podľa pravidla 39 má ESĽP právo uplatňovať dočasné predbežné opatrenia voči štátom, ktoré podpísali Európsky dohovor o ľudských právach. Takéto dočasné opatrenia sa uplatňujú len vo výnimočných prípadoch, keď súd, po zvážení všetkých potrebných informácií, dospel k záveru, že žiadateľ by mohol byť nevratne poškodený, ak by sa neuplatňovali právne opatrenia.

Na 15 zadržaných uvalili väzbu

Ukrajinský minister spravodlivosti Pavlo Petrenko dodal, že podľa názoru Ukrajiny sú ukrajinskí námorníci "vojnovými zajatcami Ruska" a mali by sa na nich vzťahovať všetky záruky zakotvené v Ženevskej konvencii. Pri nedeľnom incidente v oblasti Kerčského prielivu a Azovského mora ruská pobrežná stráž použila zbrane proti trom ukrajinským vojenským plavidlám.

Ruské orgány zadržali 24 ukrajinských námorníkov, z ktorých traja boli zranení a bola im poskytnutá lekárska pomoc. Súdy na Krymskom polostrove po výsluchoch rozhodli uvaliť väzbu na 15 zo zadržaných. Súdy povolil ich väzobné stíhanie do 25. januára 2019. O osude zvyšných deviatich zadržaných ukrajinských námorníkov rozhodnú súdy na Kryme v stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok