Ľudia opäť žiadali slušné Slovensko, zhromaždili sa v ôsmich mestách

TA3 SITA
16.11.2018 16:25

Zhromaždenia Za Slušné Slovensko sa konali v ôsmich slovenských mestách. Ľudia sa zišli na námestiach v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Prievidzi, Žiari nad Hronom, Žiline, Leviciach a Kežmarku. V hlavnom meste sa zhromaždenie začalo o 17. hod. na Námestí SNP.

Nechcú prevrat, ale obrat

Zhromaždeniu Za Slušné Slovensko dominoval najmä odkaz Novembra '89. Na pódiu vystúpili mnohé tváre spojené s touto udalosťou, konkrétne Zuzana Mistríková, Filip Vagač, Fedor Gál, Martin Bútora alebo Peter Zajac. Takisto vystúpil maďarský aktivista Miklós Haraszti, ktorý spolupracoval už s Chartou 77. Súčasní politici si podľa neho berú za vzor nie politikov zo západu, ale "autokratov a kleptokratov od Putina po Erdogana". Zároveň upozornil, že sloboda sa dá stratiť aj demokratickou cestou.

Študentskí lídri roku 1989 pri príležitosti zhromaždenia vydali vyhlásenie, v ktorom zdôraznili, že pred rokmi ich do ulíc vyhnala arogancia štátnej moci, nevymožiteľnosť práva a násilie na mladých ľuďoch. Česká novinárka Pavla Holcová zhromaždeným povedala, že po vražde Jána Kuciaka to mnohí novinári chceli vzdať. Práve zhromaždenia občanov im podľa jej slov pomohli čeliť enormnému tlaku.

Odhady účasti na zhromaždení sa líšia medzi niekoľko tisíc až po približne 20-tisíc ľudí. Ďalšie sa uskutočnili aj v Banskej Bystrici, Košiciach, Žiline, Leviciach alebo Prievidzi.

Vystúpil aj sociológ Martin Bútora, ktorý vyhlásil, že účastníci Za slušné Slovensko nechcú prevrat, ale obrat. "Ide o návrat k spravodlivej a solidárnej spoločnosti," povedal. Podľa aktivistky Zuzany Mistríkovej je potrebné povedať, že korupcia a nenávisť nepatrí do spoločnosti, ktorú chceli osobnosti roku 1989 a do spoločnosti nepatria ani dnes. "Slovensko potrebuje odbornosť, spoluprácu, demokratické hodnoty a spravodlivosť," vyhlásila. Ďalšia z tvárí roku 1989 Filip Vagač skonštatoval, že rok, keď padol komunistický režim, nechal v životoch účastníkov hlbokú stopu, ale po ňom nemali potrebu vracať sa na námestia. Tá prišla až tento rok.

Pauhofová: Sme zjednotení

Podporu protestom a nespokojnosť s vývojom udalostí na Slovensku vyjadrili počas zhromaždenia aj herci zo Slovenského národného divadla a divadla Astorka. S príhovormi vystúpila Táňa Pauhofová a Richard Stanke. "Stojím tu dnes hrdo slušne a zadarmo," vyhlásila herečka s tým, že nemôže byť inde, pretože ľudí, ktorí sa postavili za spravodlivosť, vyšetrujú štátne orgány. "Bojíte sa a tak konšpirujete a snažíte sa rozpútať ešte väčšiu nenávisť," uviedla Pauhofová s tým, že táto taktika sa nepodarí, keďže ľudia na námestiach sú zjednotení.

Jedným z dôvodov organizovania zhromaždenia bolo, že polícia vypočúvala niektorých z členov iniciatívy Za slušné Slovensko. Dostala totiž anonymné trestné oznámenie, že zhromaždenia boli financované filantropom Georgeom Sorosom a ich cieľom je štátny prevrat. Členovia iniciatívy sa voči týmto tvrdeniam ohradili. Rovnako chceli reagovať na výroky bývalého predsedu vlády Roberta Fica na ich adresu. Podľa nich totiž Fico disponuje informáciami, ktoré by mať nemal.

Ľud má právo kontrolovať politikov

Na námestí SNP v Banskej Bystrici sa zišlo približne tisíc ľudí, ktorí prišli vyjadriť to, že nechcú žiť v štáte, kde sa vraždia novinári, kde sa kradne, kde sa tituly získavajú za opísané práce, tam kde sa po prehre vo voľbách menia volebné systémy. „Potrebujeme ukázať, že vláda stále nie je dôveryhodná. Súčasná situácia s vypočúvaním aktivistov je veľkým výkričníkom pre celé Slovensko obzvlášť preto, že je predvečer 17. novembra, keď sme si vybojovali nejakú slobodu a slobodu prejavu,“ uviedla za organizátorov protestu v Banskej Bystrici koordinátorka platformy Nie v našom meste Martina Strmeňová.

„Volení zástupcovia sú platení z našich daní, sú našimi zamestnancami. Tak, ako vás kontroluje váš šéf, tak my máme právo a povinnosť kontrolovať politikov vo verejných funkciách. Toto musí rezonovať v celej verejnej a štátnej správe, a nie len počas kritických období, ako bol tento rok, táto jar,“ doplnila s tým, že banskobystrických organizátorov nikto nezneužil a slobodne sa rozhodli pridať k iniciatíve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok