Najvyšší súd poslal dvoch bývalých ministrov na roky za mreže

TA3 SITA TASR
15.11.2018 14:34

Najvyšší súd rozhodol v kauze nástenkový tender a poslal dvoch bývalých ministrov z čias SNS Jána Slotu do väzenia. Marian Janušek dostal 11 rokov väzenia a 30-tisíc eur pokuty a jeho nástupca Igor Štefanov 9 rokov a 30-tisíc eur pokuty.

Prakticky potvrdili verdikt ŠTS

Exminister Marián Janušek sa podľa súdu dopustil trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Jeho nástupca Štefunek trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

Obaja bývalí ministri si verdikt nevypočuli. Dali svojim obhajcom súhlas na konanie v ich neprítomnosti. V opačnom prípade, keby boli v súdnej sieni, by ich príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže eskortovali priamo do ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Tresty by si mali odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Okrem toho im bol udelený peňažný trest vo výške 30.000 eur. Ak by ho neuhradili, hrozí im zvýšenie trestu o jeden rok. NS SR tak vo štvrtok v značnej miere potvrdil minuloročný rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Znížil len trest Janušeka z 12 na 11 rokov.

Podmienky pre vopred vybraného

"Svojím konaním vytvorili podmienky pre vopred vybraného uchádzača," uviedol predseda trojčlenného senátu, sudca Juraj Kliment. Podľa jeho slov "vôbec nezverejnili výzvu na tender". Tým znemožnili účasť iným záujemcom. Svojím konaním sa im podarilo dosiahnuť zisk víťaznému konzorciu 3,5 milióna eur. Spôsobili tak škodu veľkého rozsahu. Okrem tohto, niektoré zo spoločností konzorcia vôbec nespĺňali podmienky na tender - nedoložili príkladom daňové priznanie alebo boli v nepovolenom debete. "Obaja obžalovaní konali v rozpore s predpisom o verejnom obstarávaní," dodal predseda senátu.

Zároveň NS SR vo štvrtok v prípade troch ďalších obžalovaných Zdenky K., Radoslava B. a Tomáša L. rozhodol tak, že v dvoch prípadoch verdikt ŠTS potvrdil. V prípade ďalšej obžalovanej Zdenky K. vec vrátil prvostupňovému súdu, aby ju opätovne prejednal a nanovo rozhodol. V prípade Radoslava B. a Tomáša L. išlo podľa slov Klimenta o ťažké rozhodovanie. Ich konanie bolo neprofesionálne a nedbanlivé.

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok