Dvere k nástenke boli otvorené, obhajoval sa exminister na súde

TA3 TASR
24.4.2017 12:31

Kauza tendra za 120 miliónov, o ktorom informovali nenápadným oznamom na chodbe ministerstva výstavby, je pred súdom. Jeden z dvoch bývalých ministrov SNS, ktorí sú v nej namočení, odmietol vypovedať, druhý sa pred súdom rozhovoril. Na mnohé si nespomína, má však informáciu, že dvere na chodbu s oznamom boli pred rokmi otvorené.

Dvere k nástenke boli otvorené, obhajoval sa exminister na súde
SITA

Na mnohé veci si nespomínal

Výpoveďami obžalovaných na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie v prípade tzv. „nástenkového tendra“. Bývalý minister výstavby a regionálneho rozvoja Igor Štefanov vypovedať odmietol. Ďalší z obžalovaných bývalých ministrov za SNS, Marián Janušek, vypovedal, avšak na mnohé skutočnosti si už nespomínal.     
„Ja som sa nedopustil trestného činu, ktorý sa mi dáva za vinu,“ uviedol. Skonštatoval, že verejné obstarávanie je „komplikovaná záležitosť". A zmluvy, ktoré ako minister podpisoval, museli spĺňať formálno-právne náležitosti. „Pripravovali ich ľudia na uvedenú problematiku, ja som nemal dôvod na pochybnosti, že by tam bola chyba alebo pochybenie,“ povedal.     

Vyjadril sa aj k otázke, či bol oznam o tendri zverejnený v uzavretej chodbe ministerstva. „Ja som sa túto informáciu dozvedel z novín, nemal som to na starosti, vôbec neviem,“ povedal s tým, že má informácie, že počas pracovnej doby „boli tie dvere otvorené.“ Ako konkrétne informačné tabule vyzerali, si už nespomínal.

Nebudú rozhodovať o náhrade škody

Z hlavného pojednávania taktiež vyplynulo, že ŠTS nebude v rámci trestného konania rozhodovať o náhrade škody, ktorá štátu mohla vzniknúť.  „Poškodený nie je ďalej oprávnený uplatňovať si nárok na náhradu škody v tomto trestnom konaní, pretože si neuplatnil nárok na náhradu škody do skončenia vyšetrovania,“ uviedla okrem iného predsedníčka senátu.     

Poškodený si však môže tento nárok uplatniť v civilnom konaní alebo pred príslušným orgánom. V takomto prípade by však civilný súd pravdepodobne posudzoval aj otázku prípadného premlčania. Prokurátor podal v tejto veci obžalobu na päť osôb, medzi nimi aj dvoch bývalých ministrov za SNS Janušeka a Štefanova.     

Štyria muži a jedna žena čelia obžalobe z obzvlášť závažných zločinov porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, zneužívania právomoci verejného činiteľa či zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Kauza siaha ešte do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri v hodnote 120 miliónov eur iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo. O kreslo vtedy prišli dvaja ministri zo Slovenskej národnej strany Janušek a neskôr jeho nástupca Štefanov.      Po prepuknutí kauzy štát podozrivú zmluvu zrušil.

Vo vreckách dvoch súkromných firiem však malo skončiť viac ako 12 miliónov eur, ktoré Brusel Slovensku odmietol preplatiť. Podľa informácií, ktoré zazneli na súde, mohol byť čistý zisk firiem viac ako tri milióny eur. Posledné pojednávanie v tejto veci bolo odročené, nakoľko obžalovaný Radoslav B. prejavil záujem uzatvoriť s prokurátorom dohodu o vine a treste. Dohoda však nakoniec uzavretá nebola.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok