Treba pridať. Pre planétu nerobíme dosť, zdôraznil Šefčovič

TA3 SITA
22.10.2018 14:56

Organizácia Spojených národov nedávno prezentovala správu, z ktorej vyplýva, že ľudstvo nerobí dosť pre to, aby svet zachránil našu planétu pre budúce generácie. S týmto záverom súhlasí aj podpredseda Európskej komisie pre vznik energetickej únie Maroš Šefčovič.

Nestačí sa zamerať len na energetiku

„Musíme viac pridať v úsilí pre záchranu našej planéty,“ zdôraznil eurokomisár na tlačovej besede pri príležitosti zasadnutia pracovnej skupiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Šefčovič pripomenul, že Európska únia patrí k lídrom na svete v oblasti zlepšovania kvality životného prostredia. Podľa neho o tom svedčí fakt, že EÚ dokázala súčasne ekonomicky rásť a popritom výrazne znižovať škodlivé skleníkové emisie.

„Ako jedinej veľkej ekonomike sa nám podarilo znížiť emisie skleníkových plynov o 24 % a naše ekonomiky rástli o takmer 60 %. Čiže sme dokázali, že je možné ekonomicky rásť, prosperovať a pritom znižovať škodlivé emisie,“ podotkol Šefčovič.

V boji s klimatickými zmenami sa už podľa eurokomisára nestačí zameriavať len na energetiku. „Musíme do toho zapojiť sektor energetickej efektívnosti budov. Musíme zapracovať na čistej doprave. Musíme podporovať vedu a výskum, aby nám nové technológie umožnili lepšie integrovať obnoviteľné zdroje. Musíme prispôsobovať celý ekonomický model tomu imperatívu, ktorým je produkovať rast zdravým udržateľným spôsobom,“ konštatoval Šefčovič.

So skúsenosťami sa chcú podeliť v Ázii

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla upozornil, že krajiny by sa mali zamerať na tvorbu dobrých udržateľných politík a správnych investícií. „V EÚ máme veľmi vyspelú tvorbu politiky v zmene klímy. Napríklad európska schéma pri obchodovaní s emisiami. Chceme sa s našimi skúsenosťami podeliť s krajinami zo strednej Ázie a z Kaukazu,“ povedal Kurilla, ktorý je presvedčený, že Slovensku sa podarilo oddeliť hospodársky rast od zhoršovania životného prostredia.

Na zlepšovaní životného prostredia sa podieľa aj Európska investičná banka. „My ako banka spolupracujme úzko s Európskou komisiou pri nových energetických politikách čistej energie, v ktorých je Európa svetovým lídrom. Od roku 2011 sme poskytli takmer 130 miliárd eur na financovanie opatrení pre zlepšenie životného prostredia. Uvedomujeme si, že verejné peniaze nie sú dostatočné a je potrebné dotiahnuť do toho súkromný sektor. Mobilizácia súkromného sektora je veľmi dôležitá,“ uzavrel podpredseda EIB Vazil Hudák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok